home
07-10-09

Stelisti?

Ce inseamna Steaua pentru tine? Ce inseamna sa fii stelist? Pune-ti aceste intrebari inainte sa citesti acest articol. La ce te gandesti prima data cand auzi "Steaua"? Care sunt imaginile care iti vin in minte? Ce amintiri?

Cu siguranta ca cei mai multi din voi s-au gandit la FC Steaua Bucuresti, la echipa de fotbal a Armatei Romane. Ma rog, fosta echipa. Cu siguranta cea mai mare parte s-a gandit la Sevilla '86, Lacatus, Hagi, Ienei, Iovan, Stoica. "Veteranii ros-albastri" probabil ca au mers mai departe: Alecsandrescu, Apolzan, Zavoda I si II, Savu, Raducanu, Iordanescu. Cei mai tineri, cu siguranta au trecut pe la Dica, Radoi, Goian, nelipsitul Banel si, evident, unii au trecut si pe la europarlamentarul cu vise de "prezident".

Intr-un cuvant, cea mai mare parte dintre suporterii stelisti s-a gandit la fotbal. Dar. va intreb, asta inseamna Steaua?

La 6 iunie, 1947, a luat nastere Clubul Sportiv al Armatei Steaua. Nu are rost sa trecem prin toate denumirile adoptate de club in cei 62 de ani de existenta. E destul sa analizam numele folosit acum: Clubul Sportiv al Armatei Steaua - CSA Steaua.

Clubul Sportiv, nu Fotbal Club. Clubul Sportiv!

Clubul Sportiv pentru ca Steaua inseamna mult mai mult decat fotbal.

In caz ca nu stiati, Steaua e organizata in 23 de sectii sportive: Atletism, Box, Basket, Calarie, Canotaj, Gimnastica, Haltere, Handbal, Hochei pe Gheata, Judo, Caiac-Canoe, Karate, Lupte, Motociclism, Natatie, Polo, Pentatlon, Rugby, Scrima, Triatlon, Tir, Tenis, Volei. Si, da, dintre toate sporturile enumerate mai sus, lipseste fotbalul. Lipseste pentru ca , privatizandu-se, s-a rupt de clubul-mama. S-a rupt si s-a indepartat chiar mai mult decat se astepta oricare dintre noi.

E rusinos si trist ce se intampla cu suporterul stelist. Am inceput sa uitam de Steaua. Da! Am inceput sa uitam de Steaua. Poate ca 44% din romani sunt Stelisti. Se poate. Asa zice un sondaj si e posibil. Dar, din cei 44%, cati sunt stelisti mai mult de fotbal?

FC Steaua e doar a douazecisipatra parte din Steaua.

Veti spune ca nu am dreptate. Veti spune ca performantele FC Steaua ii dau dreptul sa fie lider intre celelalte sectii. Dar nu e asa. In cei peste 60 de ani de existenta, CSA Steaua a strans 91 de medalii olimpice, din care 28 de aur. Stiti ce inseamna asta? Inseamna 28 de Cupe Champions League, cel putin!

Steaua inseamna mult mai mult decat echipa de fotbal, mai ales in ziua de azi. Mai ales azi, cand Gigi Becali a reusit sa distruga orice urma de stelism din echipa care joaca acum pe Ghencea. FC Steaua s-a indepartat foarte mult de ceea ce inseamna Clubul Sportiv al Armatei. Nu mai are aceleasi idealuri, aceleasi obiective, nimic. Daca problema nu este rezolvata in curand, riscam sa pierdem FC Steaua pentru totdeauna. Dar asta e o alta poveste.

CSA Steaua are nevoie de ajutorul si sustinerea noastra. In ziua de azi, in tara noastra, acest nou sport, fotbalul-scandal, tinde sa atraga toata atentia asupra lui. Nu e nici o rusine daca am uitat de aceste sectii. Ne putem aduce aminte de ele. Nu e nici o rusine daca nu am auzit niciodata de ele. Ne putem informa.

Haideti sa sustinem CSA Steaua. Haideti sa cumparam si tricouri cu Sania, Vlaicu sau Timaru, nu doar cu Nicolita. Haideti sa facem si Judo, nu doar fotbal. Haideti sa ne bucuram pentru transferurile lui Virgil Stanescu si Ronald Timus(americanul a fost MVP-ul campionatului Norvegian in sezonul trecut). Astea sunt transferuri adevarate, nu experimentele gen "Tininho". Haideti sa vorbim mai mult despre Ilie Nastase decat despre Gigi Becali.

Haideti sa va spun un secret. Un mic secret pe care l-am aflat de pe site-ul Statului Major General. Aproape ca nu exista zi, din cele 365 ale anului, in care un sportiv militar sa nu fie implicat intr-o competitie sportiva.
Agenda sportiva a CSA Steaua.

Haideti sa sustinem si echipele de handbal, hochei, basket, polo, volei si rugby. Sunt implicate in competitii cel putin la fel de puternice ca Liga 1.Iar in toate aceste sectii se gasesc sportivi cel putin la fel de valorosi ca fotbalistii.

Cu ajutorul nostru, prin interesul nostru, aceste sporturi vor avea de castigat. Importanta lor va creste si, odata cu ea, vor creste si conditiile(inexistente in multe sporturi) si performantele.

Acest articol nu e un atac la adresa FC Steaua. Nu are scopul de a va face sa ignorati fotbalul sau lupta anti Becali. E doar o simpla atentionare: Sa nu uitam de CSA Steaua!

Daca sunteti stelisti adevarati, sustineti CSA Steaua!

Citius, Altius, Fortius


Adrian