home
29-08-09

Un oras ros-albastru...

Dorinta si posibilitatile mi-au indrumat zilele de concediu catre o destinatie destul de trendy printre romani in ultimii ani: insorita coasta a Dalmatiei din Croatia. Dupa scurte popasuri prin Zagreb si Plitvicka, ne-am stabilit cartierul general, pentru patru zile, in cel mai important oras de pe coasta dalmata si al doilea ca importanta din Croatia - Split.

Prima surpriza placuta am avut-o intrand in oras, cand am observat rapid (avand si simtul de observatie format in aceasta directie - celorlalti prieteni luandu-le cateva zile sa remarce ceea ce eu deja admiram mut) un graffiti mare, de 6-7 metri, pe un parapet stradal, cu o inscriptie in croata, din care tot ce puteam intelege era Hajduk, pe un fond (incantator) ros-albastru. Fara sa banuiesc ce va urma, am trecut repede peste intamplare, gandindu-ma ca, asemenea Craiovei sau Timisoarei, Splitul are luxul de a avea o singura echipa, care aduna toate pasiunile locale. Indreptandu-ne spre pensiune insa, am mai prins din mers o stema a Torcidei si inca un graf cu un indemn pentru "haiduci". Dat jos din masina si plimbandu-ma agale prin Split, am putut sa remarc in aceeasi seara emblema echipei desenata pe cateva blocuri, impreuna cu emblema gruparii Torcida Split.

Socul a venit abia in zilele urmatoare, cand am observat cu uimire si admiratie ca:

- alte 2 intrari/iesiri din oras erau decorate corespunzator cu picturi murale de dimensiuni mari (10 metri), precum "Voliamo ti, Hajduk". Practic, era imposibil sa intri sau sa iesi din Split si sa uiti ca in localitatea activeaza Hajduk.

- atat acoperisul unei parcari de la marginea orasului cat si piciorul unui pod erau vopsite in rosu si albastru, intercalate, avand pictati toti anii in care Hajduk a castigat trofee interne (si sunt multe - 15 titluri si 13 cupe, conform Wikipedia, ca sa va dati seama de intinderea desenelor...). Aceeasi evocare a anilor de glorie am intalnit-o pe copertinele (evident, tot ros-albastre) a 4 terase din zone diferite ale orasului.

- intr-o alta terasa, un jucator (probabil reprezentativ) al Hajduk saruta o cupa, avand trecute alaturi tot sezoanele incununate cu succes

- pe cel mai inalt bloc turn din Split, mai precis pe partea cea mai inalta a acestuia, troneaza stema echipei Hajduk.

Mirarea mea a fost cu atat mai placuta, cu cat toate aceste semne de iubire fata de clubul local merg mana in mana, nedespartite, cu numele celei mai vechi grupari de suporteri din vechea Iugoslavia (si printre primele din Europa?), Torcida Split, al carei an de infiintare 1950 se arata pe unde nu-ti inchipui prin Split. Desigur, din ignoranta, mi-am inchipuit la inceput ca 1950 era chiar anul infiintarii echipei, mai ales ca primele inscriptii cu 1911 au aparut abia mai tarziu...

Torcida Split (un fel Armata Ultra, insa la nivel mult mai mare) este si in prezent forma de manifestare a suporterilor lui Hajduk, avand factiuni in toate orasele din jur (dupa cum aveam sa descoper ulterior, prin desene similare). Poti intalni graf-uri cu Torcida aproape oriunde in Split, precum poti intalni tatuaje cu Torcida pe umerii oricarui croat de dimensiuni apreciabile pe care-l vezi la plaja. Exista un graffiti (cu Batterijelo insa, o factiune a Torcida din ce am dedus eu) inclusiv pe pontoanele ce avanseaza in mare.

Concentric, in jurul Splitului, iubirea pentru Hajduk pare sa fie aceeasi: am intalnit graffitiuri si terase "tematice" si in Omis, dar si in Trogir (la 25 de km de Split), pentru ca ultimul semn al vrajei ros-albastre sa-l intalnesc in Dubrovnik, la 170 de km Sud de capitala Dalmatiei. Pentru comparatie, inchipuiti-va graffitiuri cu Steaua in Ramnicu Valcea sau Brasov.

In mijlocul acestei nebunii, nu am putut sa nu ma intreb pana unde ar fi mers dragostea noastra ros-albastra daca nu s-ar fi macinat si consumat in gol in razboiul cu un individ pentru care nici Steaua, nici rosu si albastru, nici 1947 nu inseamna mai mult decat o ceapa degerata?

Ovidiu

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Martori si autori ai prabusirii Stelei

Nume: mediocritate. Prenume: neputinta. Pseudonim: Steaua Bucuresti. A fost indecenta bucuria stelistilor la golul lui Bilasco. Nu au jucat mai nimic astazi, iar ocaziile au aparut dupa ce au fost