home
07-04-15

Tase. Căpitanul

Fără vorbe mari, "decarul" Stelei a unit un vestiar într-unul dintre cele mai dificile momente ale Stelei din ultimul timp.

În vremea imaginii, oamenii poartă etichete. Li se lipesc pe piept precum o făceam pe vremuri cînd ne puneam numele pe maculatorul de română sau pe caietul de teme la matematică. Ce scrie acolo pe mijlocul coperţii, aia va rămîne şi la întîlnirea de 50 de ani, cînd, nostalgici, vom umbla la dulapul cu amintiri. Surpriza poate apărea doar dacă-l desfaci. Constaţi că în afară de tabla înmulţirii sau regula de trei simplă, undeva în paginile din mijloc, e desenată o floare sub care scrie „La Mulţi Ani, mămico!”. Iar la final, printre careurile cu vaporaşe, găseşti şi un timid mesaj de dragoste către colega din banca a doua.

Cristi Tănase a primit eticheta demult şi a fost expediat în dulapul cu amintiri chiar dacă mai are mulţi ani de carieră. Nu e una cu care ar putea să se mîndrească şi asta nu e vina nimănui altcuiva decît a lui. Imaginea se construieşte cu trudă, în zile întregi, şi se poate distruge într-o singură noapte lungă. Ea se compune din mii de cuvinte şi se descompune dintr-un gest stupid. Iar Tase nu a avut grijă de acest aspect al vieţii sale, deşi cred că a avut mulţi oameni prin preajmă care să-l ajute să înţeleagă. Motiv pentru care pe eticheta lui nu mai scrie de mult timp Tănase Cristian, ci Dodel.

Lumea ia caietul, se uită ce scrie pe el şi-l pune deoparte. Dacă l-ar deschide însă ar vedea şi altceva. Ceea ce au descoperit colegii şi şefii lui într-un moment greu al Stelei. Noaptea de după eşecul roş-albaştrilor la Tîrgu Jiu a fost decisivă pentru statutul pe care Tase şi l-a cîştigat în faţa grupului. Cei ce mi-au relatat scena au vorbit despre Tănase, în premieră, aşa cum îi auzisem pe alţii povestind despre Mirel Rădoi sau Marius Lăcătuş. Ca despre un adevărat căpitan. Unul care a ştiut să-i pună la punct pe toţi. Pe unii care încercau să-şi caute alibiuri, pe alţii care regretau vremurile trecute.

Fără să ţipe, fără să dea cu pumnul în masă. Şi fără să folosească cine ştie ce cuvinte alese. Pe un ton egal, dar ferm, rostind adevăruri de bun simţ, pe care le vede orice observator din exterior, căpitanul a reuşit, după o noapte lungă, stropită cu realităţi dure şi cu vin bun, să recreeze fluxul dorinţei într-un grup aflat la un pas de scindare.

Aceea a fost noaptea cînd la Steaua s-a schimbat ceva. Echipa a plecat spre Piatra Neamţ, fostul căpitan Bourceanu spre Bucureşti, iar tabelele de marcaj au reînceput să le zîmbească roş-albaştrilor. Şi cu Ceahlăul, şi cu Viitorul, şi-n returul semifinalei Cupei cu Petrolul. Acolo unde cel ce pe bună dreptate primise eticheta de fotbalist ofensiv, care nu marchează, a luat o acţiune pe cont propriu, a driblat eficient şi a punctat ca Ilie Dumitrescu sau Adi Ilie pe vremuri. Ca şi cînd suporterul Stelei ar fi scos din dulap caietul prăfuit pe eticheta căruia scria Dodel, l-ar fi deschis la final şi, printre vaporaşe, spînzurători şi alte prostioare, ar fi găsit declaraţia de dragoste către ei şi către fotbal a elevului Tănase Cristian.

ANDREI VOCHIN
Preluare de pe blogsport.gsp.ro


Nota Redacției
Spusele unui jurnalist neutru ca Vochin, confirmă cele scrise despre Tănase pe fcsteaua.ro în articolul "Înjuratura cu două fețe" și în cronici. Episodul post Pandurii este real. Preşedintele Stelei, Valeriu Argăseală a declarat la Digi Sport: "Tănase a dovedit încă o dată că este un jucător emblematic pentru Steaua şi a meritat încrederea pe care o primeşte din partea noastră.

Înfrângerea cu Pandurii a fost momentul de cotitură al echipei, iar Tănase a avut atunci un rol extrem de important. Pentru asta merită mulţumirile noastre şi să-l iertăm, dacă mai greşeşte câteodată. A dovedit că este un căpitan adevărat"
.

Tănase a fost și a rămas un lider respectat de toți în vestiar, chiar dacă din exterior nu pare așa pentru toată lumea, deși, nu o dată, colegii lui au confirmat asta la interviuri. A ramas un simbol al echipei, atat prin vechime cât și prin atitudinea față de Steaua. Niciodată nu l-am auzit "plângându-se" că vrea să plece, dar nu e lăsat. De fiecare dată și-a prelungit contractul fără tam-tam, deși putea să plece liber de contract, ca atâția altii.

Și-a dus cu stoicism eticheta și rucsacul, cu bune și cu rele, printre tone de caterinci și injurături, dar niciodată împotriva interesului echipei. Întotdeauna interesul echipei a fost mai presus decât orgoliul lui rănit de "Te miri cine".

Nu a marcat multe goluri pentru Steaua, doar 29, dar aproape toate au fost de generic.

- Câteva sunt în acest clip "Can't Stop" dedicat lui Tănase.


- Top 10 Goals ale lui Tănase( în viziunea unui suporter)


- Golul căpitanului pe Anfield (favoritul meu)



Și în final, o dedicație din 2013 cu Tănase și echipa, pentru cei care în 2015 au uitat cine mai e FC Steaua București.(in special melodiile de la min 0:24 si 10:35)




Toate performanțele Stelei din 2010-2015 sunt legate indisolubil și de Cristian Tănase.
Un pianist care iși cară singur pianul! Modest și umil, fără aere de vedetă! Totul pentru echipă!
Asta este Cristi, alias Dodel!

Dacă pe Google scrii doar "Tănase", din toți Tănase ai României, primul link afișat este "Cristian Tănase - Wikipedia, the free encyclopedia"!

Diferența dintre Dodel și detractorii lui împătimiți este că ei nu vor realiza nici în 10 vieți, în orice domeniu, ce a realizat Tănase în aproape 6 ani la Steaua. Nici profesional, nici financiar, nici ca notorietate. Cu atât mai puțin să se impună ca lideri, respectați prin valoare și prestanță, într-un colectiv de vedete.


XRay

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
 
41 ani de la 09-04-1974

Inaugurarea stadionului Steaua

La 9 Aprilie 1974, intr-un meci cu OFK Belgrad, a fost inaugurat Stadionul STEAUA care in scurt timp avea sa capete supranumele de "Templul fotbalului romanesc"

11 ani de la 09-04-2004

Steaua a umilit intreg Banatul


Cu 8-1 a castigat, pe curva violeta a ingenuncheat.

FC Steaua

FC Petrolul
Joi 9 Apr 2015
Ora 21:30
National Arena
Etapa a 25-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE