home
02-03-15

Copilul nostru, Steaua

Meci nostalgic astazi, pe lumina, intre ceea ce unii cred ca sunt doua echipe de traditie si mare succes ale fotbalului romanesc, Universitatea “Stiinta” Craiova si FC S(teaua) B(ucuresti), iar altii le vad ca pe doua clone ale echipelor de traditie. In vreme ce palmaresele (acest cuvant-vedeta al zilelor noastre in fotbal) zac prin sertarele unor ministere sau brutarii…

Adevarul e, ca in bancul bine-cunoscut, ca oamenii care cred in Dumnezeu au fost facuti de Dumnezeu, iar cei care cred ca se trag din maimute chiar se trag din maimute. Exact la fel si cu palmaresul! Daca FCSB-ul lui Chipciu, Bourceanu si Adi Popa de azi nu mai are nicio legatura cu Steaua lui Chipciu, Bourceanu si Adi Popa de acum 6 lunis au cu cea de acum 2 ani, inseamna ca nu mai exista legatura intre nimic si nimeni.

Dar traim vremuri libere, in care chiar poate fiecare sa spuna ce vrea si in care bunul-simt a devenit desuet iar “Adevarul” (intotdeauna cu A mare) a devenit o arma de lupta chiar impotriva bunului-simt. Steaua de azi, cu sigla aceea oribila si numita formal FCSB, este prinsa la mijloc intre doua tabere care, direct sau indirect, nu fac decat sa ajute la distrugerea ei. Pericolul este imens si nimeni nu pare sa faca ceea ce trebuie.

Pe de o parte – clubul, adica Becali din puscarie, prin Argaseala, Dukadam si cine mai e pe-acolo, nu cauta sa lamureasca situatia si sa ajunga la o intelegere cu cei care au castigat juridic (indiferent de bun-simt) acest duel al “palmaresului”, in speta cu Armata. Se joaca la rupere, se testeaza in ce masura lumea inghite acest “FCSB” cu sigla lui stupida, iarc ei de la Piperea si Asociatii probabil studiaza si scriu din greu opinii juridice despre ce inseamna palmares si ce zice sau nu zice hotararea ICCJ (si n-o sa gasiti avocati care sa nu poata sa spuna aproape ORICE despre o situatie data…). Ca sa ni se ia noua ochii apoi cu communicate tranchilizante despre cum totul e bine, Armata e de vina, baietii au nevoie de ajutor etc etc. In tot timpul acesta, clubul lucreaza din greu la planul B: vinde tot ce are mai de pret si isi face calcule alternative despre lichidarea afacerii. Ei stiu ca, sigla sau ne-sigla, vor ajunge in situatia in care sa nu mai poata folosi numele Steaua si, deci, in loc sa caute calea de mijloc, a intelegerii cu Armata, se pregatesc sa valorifice ce mai e de valorificat.

Pe de alta parte, Sudul si pare-se si Nordul (sau o parte din ei) - altii care fac greseala vietii. Pentru ca, in loc sa aleaga SINGURA solutie de bun-simt, aceea de a ramane langa echipa si de a oblige clubul (eventual, chiar prin proteste) sa negocieze cu Armata, ei reneaga echipa si spera la cai verzi pe pereti, adica la “un club curat mai presus de toate”. (adica un club sfant? Cam asta cred c-ar vrea si Becali…)

De fapt, ca sa intelegem mai bine de ce Sudul si Nordul fac ceea ce fac, trebuie sa fim constienti ca aceste grupuri de suporteri, desi actioneaza deseori ca un monolit, au la randul lor “aripi” si “factiuni”. Acum, estimez eu, a venit vremea “ideologilor hardcore”. A celor care predica de ani buni ca trebuie taiata coada pisicii, trebuie scuipat in fata ciobanul si chiar fotbalul modern, si trebuie pornit de la baza, chiar din Liga a IV-a, cu un club curat. Pentru ei, “palmaresul” este ocazia perfecta – mai ales ocazia perfecta de a-I trage de partea lor pe moderati, cei care pana acum 6 luni veneau la meciuri, fluturau steaguri, faceau deplasari si compuneau cantece. Brusc, iata, a aparut ocazia ruperii de toti si de toate, de cioban, de Argaseala, de cetatenii care nu-i merita pe ultrasi, de UEFA-Mafia si de Jandarmeria care aplica Legea 4… In fond, lumea in care traim e chiar o mare mizerie si singura alternative acceptabila e cea cu Ligaa IV-a, un club curat mai presus de toate, cu deplasari la Branesti, Mizil, Moreni si Lehliu, in care sa fie doar lumea buna.

Moderatia nu pare sa motiveze pe nimeni in aceasta lupta. Pentru ca daca moderatia ar triumfa si s-ar intampla singurul lucru care e de BUN-SIMT sa se intample, adicaClubul sa se inteleaga cu Armata si Steaua, inclusiv din punct de vedere juridic, sa continue sa fie Steaua, atunci ambele tabere ar avea de pierdut. Clubul ar pierde bani, evident, si nimic nu-l doare mai tare pe cioban decat banii. Plus ca ar pierde un razboi al “orgoliilor”, cu generalii din Armata. E mult mai usor sa mai vinzi in vara inca 5-6 jucatori si-apoi sa lasi Steaua sa moara, asa cum vor muri CFR-ul, Rapidul, cum a murit Vasluiul… De cealalta parte, daca “palmaresul” e la Armata iar Armata decide sa-i dea dreptul FCSB-ului sa-l foloseasca si astfel sa redevina Steaua – ce-o sa mai faca radicalii din Sud si Nord?!? O sa se intoarca la meciuri, la singura Steaua care exista cu adevarat? Ar fi o pastila foarte amara pentru ei… Sigur, ar putea sa-si faca un club al suporterilor in Liga a IV-a, dar chiar si ei ar sti ca acela nu ar fi Steaua, ci eventual FC Sud Bucuresti. Iar baschetul chiar nu entuziasmeaza pe nimeni pe termen lung, va garantez.

Prin urmare, ca-n povestea solomonica, cele doua “mame” par hotarate sa taie copilul in doua, cu riscul de a-l omori. In tot acest timp, singurii ciudati suntem noi – cei care credem ca, de fapt, copilul trebuie cu orice pret sa traiasca. Copilul nostru, Steaua.

Ovidiu

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

Petrolul Ploiesti

STEAUA Bucuresti
Joi 5 martie 2015
Ora 21:30
Ilie Oana
CUPA ROMANIEI
Semifinala
TV LIVE