home
22-04-14

Steaua, hegemonia si decibelii

Steaua a ratat sansa de a bifa in palmares inca o victorie la scor cu Dinamo. Golaverajul in cele 4 partide a fost doar 9-5, cand putea sa fie minim 15-5 cu o linie 4-0-0, nu 2-2-0. In toate intalnirile din acest sezon, o mare parte din plusul valoric afisat in joc s-a irosit in fata portii prin ratari incredibile.

Poate ar fi fost o performanta daca Steaua realiza 4 meciuri x 4 victorii la scor cu Dinamo. Poate da, poate nu. Da, pentru palmares si orgoliu. Nu, pentru ca o victorie in lupta cu un outsider e lipsita de glorie. Steaua este cu o clasa peste "New" Dinamo,la toate capitolele finaciare si sportive. victoria Stelei nu mai este un eveniment mediatic, ci o stire banala. Si totusi, a da o caruta de goluri in poarta cainilor e visul tuturor stelistilor!

Umilitii Stelei puteau face scor de forfait cu Astra, pretendenta la titlu si la Cupa Romaniei. Din 2012 Steaua este peste toate cluburile din Liga 1, cum este peste Dinamo si Astra. Peste o traditie afisata pompos in 3D si peste banii investiti de cel mai bogat om din fotbal. Pe teren face diferenta echipa, prin selectie, motivatie si pregatire, nu coregrafia, decibelii sau banii dati pe jucatori din toate colturile planetei.

Reghecampf, ca antrenor, e neinvins in 9 partide cu Dinamo, dar hegemonia Stelei s-a (re)setat inca din 2011. De prin 2010 a inceput sa se cristalizeze un lot de Steaua, transferand pe bani, nu putini, varfuri valorice din Liga 1. In 2012 mai lipsea lipsea dirijorul. A venit neamtul cu neamtul lui si a branduit la Steaua viziunea "Reghe Kampf"(in germana, kampf inseama lupta). Din valoarile acumulate de Steaua, "Reghe kampf" a produs plusvaloare fotbalistica si implicit financiara. Managementul financiar-sportiv dinamovist a risipit aproape tot.

Si din aceasta cauza derby-ul Steaua - Dinamo a devenit doar un marketing de imagini retro, nu o demonstratie de forte in gazon. Se puncteaza prin coregrafii cu idoli din neant sau cu ghetele in cui, nu prin cei din prezent, care continua istoria clubului.

Se invoca trecutul pentru ca nu mai exista un prezent de afisat. Fara acel tragic stop cardiac, Catalin Haldan nu ar fi ajuns nume de peluza. Din pacate, e valabil si la Steaua. De la Lacatus, Ghencea nu a mai "nascut" nici un idol. Nu s-a putut si pentru ca a inceput schisma intre suporteri. Se incerca sa se mai dea jos de pe socluri fostele glorii, nu sa se mai adauge altii.

Mai mult, ani de zile, si la noi si la caini, o parte din galerie s-a dezis de echipa ca fronda fata de conducere. Derby-ul era singurul meci la care participau, dar numai pentru a etala trecutul prin coregrafie si prezentul prin injuraturi. Echipele nu contau. Eventual rezultatul, ca un bonus "cireasa de pe tort". A doua zi stergeau pe jos cu ele. Cum sa se "nasca" idoli? Dar nu vreau sa dezvolt tema asta acum, mai ales ca la Steaua echipa are sustinerea PN si PS.

PCH a ramas tot o haina scoasa din naftalina de doua ori pe an sa acopere handicapul sportiv fata de Steaua. Acum Negoita a "investit" in coregrafie ca intr-un clip publicitar. E mai ieftin decat intr-o echipa buna. Prin urmare, nu se pune problema a compara PCH cu PN sau PS. PCH e un "2 in 1". Iese la rampa de 2 ori intr-un sezon. Ganditi-va, la cate meciuri din in EL si CL a participat galeria Stelei, numeric, vocal si coregrafie? Numai in 2013 s-a auzit in doua meciuri pe Stamford Bridge, epatand un stadion de 100.000 locuri.

In razboiul decibelilor, motivatia poate face diferenta. O galerie sustine echipa si o incurajeaza sa depaseasca momentele grele de joc.

Ce sa mai incurajezi la Steaua cand in ultimele 4 meciuri a dominat potaile?
Ce miza si emotie mai are un meci la scorul general de 6-2?
Cum sa mai strigi "Lupta Steaua!", cand mai tot meciul stelistii au fost "pe caini si pe mama lor"?

Echipa avea nevoie doar de urale si aplauze. Poate din cauza asta cainii au parut mai vocali. Aveau si de ce.

PCH a pariat totul pe "galagie", dar a fost mult zgomot pentru nimic. Injectii si frectii 3D, simfonii, cantece si strigaturi, care nu au compensat handicapul sportiv. Golul din min. 87 a venit pentru caini, ca golul din offside al Astrei din semifinala cu Petrolul. Un scor il poti pacali intr-un meci, doua, prin bulan, dar nu si fotbalul. Cu atat mai putin doar prin coregrafie si decibeli.

Fotbalul se joaca in iarba, nu pe scaune. Confruntarea din gazon aduce palmares, glorie, istorie si traditie la un club. Astea au facut din Steaua cel mai mare si iubit club din Romania.

In galerie este pus suflet intr-un spectacol si orgoliul sa fie unul de reusit. Fiecare galerie are o strategie de imagine si un standard de calitate. E ridicol ca un stelist de la Cuca Macaii, de exemplu, sa incerce din taste sa impuna "ce", "cum" si "cat" sa cante stelistii din galerie. Poate da un feedback. Daca galeria este nemultumita de propria prestatie, doar ea poate decide cand, cum si unde sa-si faca up grade: la look, organizare, repertoriu sau decibeli.

XRay

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

La-ca-tus, Marius La-ca-tus !!!

La-ca-tus, Marius La-ca-tus !!! Acum 50 de ani pe data de 5 aprilie se naste la Brasov cel care avea sa fie supranumit "fiara" suporterii Stelei, legendarul Marius Lacatus. Isi incepe activitatea fotbalistica la clubul din

Dinamo - Steaua 1 - 1 (3 - 6). Jucam finala cu Astra Giurgiu !

Dinamo - Steaua 1 - 1 (3 - 6). Jucam finala cu Astra Giurgiu ! (Foto: Gazeta Sporturilor)Atunci cand traiesti din amintiri si din vise frumoase iti doresti extreme de multe si de multe ori chiar imposibilul. Asa a inteles echipa Dinamo sa se prezinte pe Arena Nationala, in fata unei e