home
14-04-14

Blatul otravit

In sezonul 2013-2014, peste Steaua s-a abatut o ploaie acida de acuze: meciuri aranjate din arbitraj, meciuri trucate la pariuri si blaturi. Nu m-au surprins cand au fost expectorate din gura presei, flamanda de rating si "bombe".

Nu a fost nimic nou cand au fost isterizate din gura cainilor sau a altor vietati fotbalistice. M-a oripilat cand s-au vanturat si in comentariile de pe un forum stelist.

Am incercat sa patrund, dincolo de aparente, in resortul intern care s-a tensionat ca apoi sa descarce energia acumulata prin filipice penale contra propriei echipe.

Se stie ca de la declansarea protestului, tinta principala a fost Becali. Victime colaterale, toti cei care au intrat in contact contractual cu el. De la jucatori ... la foste glorii. Asta consuma energie si elibera tensiunea acumulata prin exprimarea nemultumilor, pe deplin indreptatite.

- Dupa incetarea protestului, majoritatea a ramas in priza, ca soldatii intorsi in permisie dupa 5 ani de razboi. Au incetat ostilitatile, dar au ramas resentimente si starea de beligeranta din sufletul fiecaruia. E greu sa revi la un discurs normal, dupa ce ura si razboiul ti-au intrat in sange. Mai ales, daca in opinia ta persista si se accentueaza motivele care te-au scos la luptele de strada. Surprinzator, fara a fi un efect al protestului, Becali a anulat, oficial si involuntar, principale revendicari: "VP!". "Vinde!", vanduse actiunile. "Pleaca din Ghencea!", plecase.

O parte din protestatari, individual sau in grupuri, a trecut de la lupta de strada, la ofensiva virtuala pentru a promova cauza si a atinge scopul. Dintre ei au aparut haterii, un grup ultra radical, care au "share"-uit cu darnicie din ura fata de Becali, echipei si suporterilor care o sustineau, fiind convinsi ca sunt principale obstacole pentru care plecarea lui Becali nu este un vis implinit.

- In 2013, cu surle si trambite, Becali a intrat la puscarie. Dar ... si-a pierdut TV-ul, vizibilitatea si vocea. Odata cu ele, au disparut si subiectele care au alimentat zilnic discursul nemultumitilor fata de situatia Stelei cu el finantator. Treptat, unii s-au retras din comentarii pentru ca a disparut farmecul vietii fara filipicele anti becaliste. Becali le servea calde aproape zilnic, fiind omniprezent pe ecranele TV. Se puncta virulent in orice, de la adevar, la gogosi cu smoala.

Dupa intemnitarea "Supremului", toate tunurile s-au orientat pe "Number two", managerul general. La miscarea asta a pus umarul chiar MM Stoica, prin declaratii si iesiri in decor sub prestanta impusa de inaltimea functiei. In articole si comentarii acide, MM-ul i-a luat fata sefului Becali, intrat intr-un ignore cvasitotal. Plecase la Jilava "de facto si de jure".

- In 2014, o noua lovitura de teatru! A intrat la puscarie si "Number two". Brusc, discursul acid impotriva conducerii a intrat in "silenzio stampa". Exact ca Becali in 2013, si MM Stoica isi pierduse brusc vizibilitatea si vocea. Implicit, s-au evaporat argumentele zilnice pentru a continua atacurilor la adresa lui. Au disparut si comentariile anti MM si unii comentatori formatati mental impotriva managerului, chiar daca ar fi baut apa si asta se vedea la TV.

Reghecampf e ultimul mohican din triumviratul decizional Becali-MM Stoica-Reghe. O tinta mai greu de incadrat si de strapuns. E pe val si blindat de rezultate. Din nefericire, ca si MM Stoica, Reghe a oferit puncte de sprijin pentru coatele sniperilor sa-l tinteasca de la distanta, mai cu amortizor: semne de aroganta, clinciuri cu fostele glorii si guraliva lui sotie aflata intr-o activitate din care poate da apa la moara carcotasilor.

Dar erau ite prea subtiri pentru a il lega pe Reghe de o "stare de degradare a Stelei sub Becali", cand Reghe a maturat stadioanele cu toata Liga 1, a batut pe Ajax si Chelsea, a dresat canii sa-i faca sluj si a readus respectul adversarilor fata de Steaua. Cum sa-l dai jos pe Reghe de pe soclul rezultatelor?
Simplu. Discreditandu-le!

Si asa au inceput sa apara sopirle cu arbitrajul, blaturile si pariurile in meciurile Stelei. Este adevarat ca si Becali a pus un fitil tembel, dupa acel 2-5 cu Viitorul. A fost suficient cat sa faca "bum" in media si sa dea apa la moara.

Ca o paranteza, meciul nu a fost blat. Steaua a luat bataie "pe bune" pentru ca a folosit rezervele. Fiind deja campiona, Steaua nu a avut motivatia Viitorului, careia i-a intrat tot. Au fost goluri prin suturi de exceptie, imparabile! Dovada de "non blat" a venit in etapa urmatoare. Super motivata echipa a Viitorului a batut-o cu 3-2 si pe Dinamo, in Groapa! Spre deosebire de Steaua, Dinamo avea o motivatie financiara consistenta. Cu acele 3 puncte pierdute, Dinamo termina pe locul 5 si incasa in plus 523.000 de euro din drepturile TV:

5. SC Vaslui 58 p - 2.967.000 euro
6. FC Dinamo 56 p - 2.444.000 euro

Evident, si la ei, suporterii care nu-l inghit pe Negoita & Co. au latrat in cor: "Blat ordinar!" In ambele meciuri, diferenta pe tabela a facut-o jocul din teren, nu un presupus joc din loje sau culise.

Pe logica asta se poate spune ca sunt blaturi toate meciurile din CL si EL in care o echipa tare(de regula cu obiectivul atins) isi menajeaza titularii. Nu obtine victoria scontata din diferenta de valoare, fiind un meci cu miza doar pentru pentru adversar. E blat?

Sunt zeci de exemple: Lyon - Steaua 1-1(2006 gr. CL), Barcelona - Sahtior Donetk 2-3(2008 gr. CL), Man U - CFR 0-1(2012 gr. CL), Steaua - Molde 2-0(2012 gr. EL) ... etc.
Am inchis paranteza.

De fapt, terenul cu blaturile asociate "Stelei lui Reghe" a fost pregatit de pe vremea cand echipa era atacata din toate pozitiile de hateri. Nici nu incepuse campionatul 2012-2013 si Haterul Suprem acredita pe forum ca "Steaua va lua la pas titlul cu ordin de la nasu' Sandu" si numara punctele pe care Steaua le avea deja in buzunar: cu Chiajna, U Cluj, Viitorul etc. Totul acompaniat de corul aprobator si o caruta de like-uri. De ce echipele alea? Pai la Chiajna antrenase Reghe, la U Cluj era manager sotia, la Viitorul e patron "nasu' Hagi" etc.

Acum nu se face decat o canonada pe un tir reglat. Nu doar pe un "presupus luat", ci si pe un "presupus dat"( 0-0 cu Poli Timisoara, 0-1 cu Vaslui). Parafranzand o cugetare, s-ar traduce in limbajul lor: pierzi, castigi, blatist te numesti!

Din pacate, blatul otravit este servit echipei in razboiul rece dus cu o conducere invizibila. In fond, tot Becali e cap de linie. Dar pentru a ajunge acum la el se da din doua mante, ca in biliard: Reghe si echipa.

Fiecare are libertatea de a se razboi cu cine vrea muschii lui, dar ... din onestiate fata de Steaua, nu trebuie otravita echipa cu blaturi coapte in venin pentru Becali.

Nu este vorba de dreptul la o opinie despre echipa, buna sau proasta, ci de o incriminarea cu o fapta penala. Cine o face fara dovezi elocvente isi asuma conflictul cu restul lumii steliste, careia ii pasa de echipa. O si critica, dar o iubeste. O apara, o sustine, dar ia si atitudine daca lucrurile nu decurg in litera si spiritul fair play-ului. Pe evidente reale, nu scenarite insidioase!

Inchei cu o replica halucinanta a unui coleg de forum, care prezumand un blat a oferit echipei solutia finala de disculpare:

"Daca Steaua va pierde totusi campionatul de fata, putem sa fim linistiti: ar insemna ca partida pierduta cu Vasluiul nu va fi fost blat."
No comment!

XRay




Viitorul

STEAUA
Luni, 21 Aprilie
Stadionul "Chiajna"
Liga 1, Etapa 28
ora 21:00
Digi Sport 1
TV LIVE
    Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


    Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

    La-ca-tus, Marius La-ca-tus !!!

    La-ca-tus, Marius La-ca-tus !!! Acum 50 de ani pe data de 5 aprilie se naste la Brasov cel care avea sa fie supranumit "fiara" suporterii Stelei, legendarul Marius Lacatus. Isi incepe activitatea fotbalistica la clubul din

    Prima din 27

    UnitiDragi mei, va scriu putin indignat si suparat, dar nu din postura din care va ganditi voi. Aseara o problema familiala m-a tinut putin departe de stadion. Nu ploaia, cum i-a tinut pe unii si nici rezu