home
30-03-14

Generalul creier

Rezultatele surpriză în sport între echipe cu decalaj valoric evident se produc doar atunci cînd semnalul de la nivel mental e cel de subestimare a adversarului.

"Față de meciul din campionat, acum i-am luat în serios pe dinamoviști". Cuvintele sincere ale lui Mihai Pintilii, la finalul semifinalei tur dintre Steaua și Dinamo, descriu fidel trecerea de la 1-1 cu multă șansă pentru Steaua în Ghencea și acest 5-2 devastator din Cupă și explică modul în care se poate transforma o echipă de la un joc la altul.

Pentru roș-albaștri n-ar fi chiar o noutate. Metamorfoza aceasta au simțit-o pe propria piele atunci cînd au făcut pasul din Europa League spre Champions. Reperul lor s-a numit Chelsea. Acea echipă învinsă la București cu 1-0 n-a mai avut nici o legătură cu cea care, pe același stadion, cîteva luni mai tîrziu, a pus Steaua la pămînt, administrîndu-i un dur 0-4. OK, a venit Mourinho în locul lui Benitez, însă schimbarea fundamentală s-a produs la nivel mental. Adică echipa cu un buget de 10 ori mai mare a pus piciorul în prag, s-a concentrat în toamnă cu totul la alt nivel decît o făcuse în primăvară și, logic, s-a impus.

Francezul Jacques Crevoisier, unul dintre cei mai apreciați lectori ai UEFA, a explicat lunea trecută la cursul PRO de la București de ce în selecția unui jucător, astăzi, în anul de grație 2014, "calitățile mentale trebuie să însoțească, OBLIGATORIU, abilitățile tehnice, fizice, tactice". Creierul guvernează totul. El e cel care transmite mesaje și în interiorul corpului, și în exterior. El ne face agenda. Creierul e cel care-ți dictează starea de concentrare, de competiție. El e cel ce dă semnalul bun sau rău și concretizează potențialul fiecăruia.

Cînd Laurențiu Reghecampf a transmis ideea că Dinamo nu contează în acest moment pentru Steaua, atunci, înaintea meciului de campionat, inabilitatea sa s-a transmis către ambele vestiare. Pe cel din Ghencea l-a deconectat, pe cel din Ştefan cel Mare l-a înverșunat. Declarația lui Mihai Pintilii confirmă ceea ce s-a văzut cu ochiul liber. Înaintea semifinalei, tonul precaut al antrenorului stelist a ajutat mai mult echipa lui decît acea stare de superioritate. Şi a condus către o normalitate, pînă la urmă. Astfel, echipa cu un buget poate triplu decît adversarul, care a încasat milioane de euro din Champions spre deosebire de cea care a trecut pe lîngă insolvență la cîțiva centimetri, cea care a cumpărat în ultima perioadă cam tot ce era mai bun în România, care a investit în antrenori calificați și-a marcat superioritatea și pe tabela de marcaj.

Andrei Vochin

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!



ACS Poli Timisoara

STEAUA
Sambata, 5 Aprilie
Liga 1, Etapa 26
ora 21:30
Digi Sport 1
TV LIVE
    Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


    Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

    Foto: Steaua - Dinamo 5 - 2

    Junior vitezistVa prezentam un album foto facut la meciul Steaua-Dinamo, 5 - 2, jucat ieri 08.03.2014, iar anexat cateva detalii despre grupa 2003. Sunt copiii care sunt prezenti la fiecare meci al Stelei, in Gh

    Selectie de jucatori pentru Academia Steaua

    Selectie de jucatori pentru Academia SteauaFC Steaua Bucuresti anunta ca, in perioada 7-17 aprilie, vor fi organizate mai multe actiuni de selectie pentru copii cu varste cuprinse intre 6 si 10 ani. Acestea se vor desfasura dupa urmatorul