home
08-02-14

Sanmartean – realitatea ajunge din urma mitul

O, nu, stati linistiti, nu-l consider pe Sanmartean un mit, sunt foarte putini fotbalistii care merita o asemenea apreciere, iar Lucian in mod cert nu a facut destule ca s-o merite. Si nici mult timp nu mai are la dispozitie.

Mitul despre care vorbesc este al "numarului 10", al celebrului “mijlocas de creatie” dupa care Steaua (si nu doar Steaua) suspina de atatia ani. Ciobanul a promis ca va transfera un « mijlocas de creatie » (si, desigur, un « varf de careu », un „veritabil numar 9”) probabil de vreo 30-40 de ori, iar credulii l-au crezut aproape de fiecare data. Sanmartean e primul care chiar pare sa „bifeze” cu adevarat aceasta rubrica.

Sanmartean, asa cum am mai spus-o, este unul din multii, foarte multii „urmasi ai lui Hagi” pe care presa de specialitate de la noi l-a tot trambitat, intr-o companie pestrita din care mai fac parte Lutu, Denis Serban, Mutu si multi, multi altii, figuri in care noi, nostalgicii marelui Gica (La multi ani!, apropo), ne-am investit sperantele.

Ca si cei mai multi dintre cei de mai sus, Sanmartean n-a confirmat. Nu i-am urmarit cu atentie cariera, mai ales dupa ce a ajuns pe la niste echipe obscure din Grecia, insa l-am vazut in cateva meciuri de cand s-a intors la Vaslui si da, e genul de Fotbalist (nu jucator de fotbal), care stie sa dea o pasa luminoasa, care surprinde toata apararea adversa, care dribleaza fin, din corp si, mai ales, care stie sa bata o lovitura libera! Cei foarte tineri aproape ca nu mai stiu ce inseamna un jucator roman care sa stie sa bata o lovitura libera, ultimul cred ca a fost Claudiu Niculescu (numai noua cate ne-a dat...). Bourceanu batea decent, Dica ceva mai bine la vremea lui, Sanmartean insa pare sa fie peste ei.

Fotbalul european a renuntat intre timp la mitul „mijlocasului de creatie” – ultimul l-as considera pe marele Zidane, dupa care a aparut tiki-taka Barcelonei in care Messi nu este un „zece veritabil” si in care de fapt „zecele” a fost inlocuit cu o morisca din care faceau parte Xavi, Iniesta si desigur Messi. Sigur ca noi, ceva mai in urma fata de trendsetterii din vest, am continuat sa asteptam „providentialul”, mai ales din vremurile cand mijlocul Stelei era praf si mingile erau scoase invariabil in tusa, de unde saracul Nicolita le risipea in proportie de 80%.

Astazi, cel putin pe hartie, omul de creatie a sosit in sfarsit, intr-un angrenaj care s-a bazat insa pe viteza in ultimii 2 ani. Ramane de vazut daca Sanmartean va fi o frana la mijloc, rupand ritmul cu care echipa ne-a obisnuit sau daca va reprezenta cu adevarat servantul care va sti sa puna in valoare gurile de foc ale echipei, fie ca vorbim de Chipciu, Stanciu, Adi Popa sau Piovaccari (sau, de ce nu?, Keseru).

Mult succes, Sanmartean!

Ovidiu

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

VIDEO: Amicale (Iarna 2013/2014)

AmicalePunct final pentru Steaua in dublul stagiu de pregatire de la Marbella Bilantul Stelei in cantonamentul de iarna este de zece meciuri, o victorie, cinci remize si patru infrangeri. Programul par

STEAUA - Dinamo in semifinalele Cupei Romaniei

STEAUA - Dinamo in semifinalele Cupei RomanieiETERNUL DERBY se joaca si in Cupa. A avut loc tragerea la sorti a semifinalelor Cupei Romaniei la fotbal. In urne au intrat Steaua, Dinamo, Petrolul si Astra. Semifinala I: STEAUA - Dinamo Se