home
06-02-14

Dilema Sanmartean

Ziarele de sport şi vocile suporterilor stelişti abundă în ultimele zile cu ştiri cu şi despre venirea mijlocaşului vasluian la Steaua. Până şi antrenorul Stelei, Laurenţiu Reghecampf, care este cu doar 5 ani mai mare decât Sânmărtean, îl aşteaptă cu braţele deschise în curtea Stelei. Acesta din urmă, alături de soţia lui, Ana Maria Prodan, care totodată se nimereşte să fie impresara fotbalistului, pun presiune la Poarta Albă pe patronul încarcerat al Stelei să-l achiziţioneze de îndată pe talentatul mijlocaş. Singurul care parcă se eschivează în legătura cu presupusul transfer este managerul echipei, MM Stoica – autor şi el în trecut al unor ţepe celebre (Elton, Andrey sau mai recent Tatu şi Nikolic).

Suma de transfer, care include pe lângă o modestă prima de instalare şi o datorie a clubului FC Vaslui către propriul jucător, se ridică în jurul a puţin peste 300.000 de euro. O sumă nu departe de adevăr şi de posibilităţile unui club de talia Stelei. Conform site-ului de specialitate, transfermarket.com, cota de piaţă a lui Lucian Sânmartean se ridică undeva în jurul a 400.000 de euro. O cifră deloc spectaculoasă ţinând cont şi de vârsta şi palmaresul jucătorului.

Să începem cu o prezentare a jucătorului Sânmărtean pentru suporterii stelişti: Lucian s-a născut la Bistriţa pe 13 martie 1980 – deci luna viitoare va împlini frumoasa vârsta de 34 de ani. Stângaciul Vasluiului a avut o afinitate pentru fotbal de la o vârsta fragedă, mai precis de la vârsta de 6 ani când a fost remarcat de Constantin Sava, antrenorul grupelor de copii şi juniori de la Gloria Bistriţa, care l-a înscris la academia locală. Mai departe, Lucian şi-a făcut debutul în Divizia A în primăvara anului 1999 la o victorie a Bistriţei cu FC Oneşti, scor 3-1. A contribuit decisiv la câstigarea Cupei Ligii din anul 2000 şi la clasarea Gloriei Bistriţa pe podiumul Diviziei A (locul 3) – performanţă rămasă neegalată şi în ziua de azi. În aceeaşi perioadă, Sânmărtean a strălucit şi la Naţionala U19 al cărei căpitan a şi fost. În cele 11 selecţii a marcat un gol. Se prevedea un jucător deviitor.

În ianuarie 2003, ajuns la vârsta de 23 de ani, Sânmărtean primeşte o ofertă interesantă de la Rapid, care-l dorea pe bistriţean ca să umple golul liber lăsat de plecarea lui Constantin Schumacher. Din motive de neînţeles, deşi a jucat puţin peste 60 de minute într-un amical al rapidiştilor, transferul nu s-a mai concretizat. Nu de aceeaşi părere a fost şi Panathinaikos, o echipă de tradiţie şi aflată în fruntea fotbalului elen la aceea dată, care a obţinut semnătura mijlocaşului bistriţean în schimbul a 900.000 de euro în vara aceluiaşi an.

Astfel, Sânmărtean devine cel de-al 5-lea jucător român care se perindă la această echipă după Doru Nicolae, Dănuţ Lupu, Erik Lincar and Dumitru Miţu. În august îşi face debutul în campionatul din Grecia, iar în decembrie reuşeşte primul gol pentru Panathinaikos în Cupa Greciei. Jucător mofturos şi cu o fire impulsivă, Sânmărtean intră în conflict cu Alberto Malesani, antrenorul italian de la vremea respectivă şi după doi ani fără să joace îşi rezilează contractul cu elenii.

Devenit liber de contract după despărţirea de Panathinaikos, pentru care a jucat 24 de meciuri şi a marcat un singur gol, Sânmărtean semnează în februarie 2007 un contract cu FC Utrecht. Nici aici n-a zăbovit prea mult timp şi după 16 jocuri şi nici un gol marcat şi în contextul în care era măcinat de accidentări, FC Utrecht decide rezilierea contractului în august 2008.

Din postura de jucător liber de contract, ex-bistriţeanul se întoarce la echipa care l-a consacrat, în speţă Gloria Bistriţa cu care semnează un contract de 6 luni în februarie 2009. Debutează într-un meci cu Rapid pe 1 martie. Câteva luni mai târziu ajunge la 100 de meciuri n Divizia A. Jocurile bune din postura de playmaker atrag atenţia Stelei care căuta un mijlocaş de creaţie pentru jocurile de Champions League. Într-un final, cele două părţi nu se înţeleg la suma de transfer.

În decembrie 2009, după un conflict cu Halagian, care l-a şi propulsat în postura de căpitan al echipei, Sânmărtean părăseşte pentru a doua oară echipa bistriţeană cu destinaţia FC Vaslui. Aici reuşeşte preţ de aproape 5 sezoane să marcheze 11 goluri în 116 apariţii în tricoul galben-verde, alternând perioade bune cu perioade de absenţă totală din joc. Poate cel mai bun sezon l-a avut în anul în care Vaslui s-a situat pe locul 2 în campionat, în spatele campioanei CFR Cluj, mai precis în sezonul 2011-2012, în care a reuşit şi cele mai multe assisturi pentru golgheterul de atunci – Wesley – autor a 27 de goluri.

Nici în sezonul actual, mijlocaşul de picior stâng n-a prea strălucit. În campionat a reuşit doar 6 pase decisive şi a fost eclipsat de coechipierul său, mai tânărul mijlocaş, Liviu Antal (24 ani), ex-gălăţeanul reuşind 12 goluri în 19 meciuri. După cum putem observa, la mare distanţă de principala noastră gură de foc – Federico Piovacarri – autor a doar 6 goluri.

Având în memorie proaspăt creionat eşecul recent al lui Andrei Cristea, care şi el părea că se pliază pe gustul lui Reghe, suporterul stelist are tot dreptul să fie sceptic în privinţa utilităţii transferului. Se pune problema dacă Sânmărtean va cataliza mijlocul Stelei sau pe cel al finanţelor soţiei antrenorului.

Chiar şi dacă se dovedeşte că va fi cheia lipsă din sistemul 4-1-4-1 gândit de Reghe odată cu transferul lui Bourceanu la Trabzonspor, oare cum va depăşi handicapul fizic ce-l separă de mai tinerii Stanciu, Tănase, Prepeliţă, Pîrvulescu sau Chipciu cu o săptămână înaintea debutului campionatului?

Antrenorul său de la Gloria Bistriţa, Ioan Ovidiu Sabău l-a numit cel mai mare jucător de la Hagi încoace, în timp ce conducătorul bistriţenilor, Jean Pădureanu îl numea un caracter dificil. Poate orgoliul de fotbalist al lui Sânmărtean cunoaşte raţiuni pe care raţiunea noastră de suporteri nu le cunoaşte. Rămâne să aşteptăm concretizarea transferului şi meciul cu Concordia Chiajna.

Joga Bonito

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

STEAUA - Dinamo in semifinalele Cupei Romaniei

STEAUA - Dinamo in semifinalele Cupei RomanieiETERNUL DERBY se joaca si in Cupa. A avut loc tragerea la sorti a semifinalelor Cupei Romaniei la fotbal. In urne au intrat Steaua, Dinamo, Petrolul si Astra. Semifinala I: STEAUA - Dinamo Se

Peluza SUD & NORD la Fan Steaua TV !

Peluza SUD & NORD la Fan Steaua TV !Televiziune Online Live si On Demand, dedicata tuturor suporterilor echipei Steaua Bucuresti ! Cea mai iubita echipa de fotbal din Romania are de acum si un canal TV (Tube) dedicat! Fan Steaua TV p