home
22-10-13

Statistici: Steaua - reprezentantele Elvetiei

Competiția supremă intercluburi ne va pune pe 22 octombrie față în față cu FC Basel, campioana Elveției. În cupele europene, românii nu s-au întâlnit prea des cu elvețienii, până acum consemnându-se doar 9 dispute (în dublă manșa). Cel mai des s-a întâlnit Steaua cu echipele din Țara Cantoanelor, de 4 ori.

Prima oară, pe 19 septembrie 1979, câștigătoarea Cupei României, Steaua, juca în primul tur al Cupei Cupelor la Berna cu Young Boys. S-a terminat 2-2, goluri marcate pentru echipa noastră de Tudorel Stoica și Anghel Iordănescu. În retur, pe 3 octombrie, Steaua a spulberat echipa elvețiana pe Ghencea, cu 6-0, goluri marcate de Ion Nitu, Ștefan Sameș de două ori, Vasile Aelenei, Marcel Răducanu și Zahiu, echipa fiind condusă magistral de pe margine de profesorul Constantin.

A urmat apoi o dublă pe care mulți dintre noi ne-o amintim cu plăcere. Servette Geneva venea la București pentru a disputa playoff-ul Ligii Campionilor, ediția 1994-1995. Pe Stadionul Steaua, în 10 august 1994, am învins clar cu 4-1, goluri marcate de Adi Ilie, Ilie Stan, Ionuț Pirvu și Marius Lăcătuș. La Geneva, deși am controlat partidă s-a terminat doar 1-1, gol Ionuț Pirvu, iar Steaua antrenată de Dumitru Dumitriu mergea pentru prima dată în grupele Champions League.

A treia oară când am întâlnit elvețieni, din păcate nu am mai reușit să ne calificăm . În primul țur al Cupei UEFA (ediția 2001-2002) ne iesea in cale Saint Gallen. Pe 27 septembrie 2001, s-a înregistrat prima eliminare a Stelei în față unei echipe din Țara Cantoanelor. După un 1-2 în deplasare (gol Adrian Neaga) și în ciuda faptului că am condus multă vreme (prin golul lui Claudiu Raducanu), la final tabela din Ghencea a indicat un rezultat de egalitate, 1-1. Echipa condusă de actualul selecționer, Victor Pițurcă, fusese eliminată anterior și din playoff-ul Ligii Campionilor de către Dinamo Kiev, iar precipitarea și moralul scăzut au pecetluit soarta calificării.

Nouă ani mai târziu, în 2010, în playoff-ul Europa League, reușeam să trecem norocos, la penaltiuri de Grasshoppers Zurich. Deși la București am învins cu 1-0, grație golului marcat de Bogdan Stancu, pe Letzigrund am pierdut cu același scor, ajungându-se în final la loviturile de departajare. Echipa era condusă de pe bancă de Ilie Dumitrescu.

Așadar, palmaresul Stelei contra echipelor elvețiene este, până în prezent, unul pozitiv, 3 calificări din 4 disputate, 3 victorii (toate acasă), 3 egaluri și 2 înfrângeri, golaveraj general 16-8.

Încă 5 echipe românești au mai jucat cu elvețienii. Prima data Sportul Studențesc în 1985, în Cupa UEFA cu Neuchâtel Xamax. După 0-3 în deplasare, a fost 4-4 acasă și elvețienii au mers mai departe. Două amănunte simpatice merită menționate despre această dublă. Fotbaliștii Sportului au călătorit până în Elveția împreună cu steliștii, care plecau spre Danemarca pentru a începe fenomenalul traseu din 1985-1986. Trei din cele 4 goluri ale Sportului au fost marcate de viitorul stelist Gheorghe Hagi.

În 2001, în vreme ce Steaua juca cu Saint Gallen, Dinamo întâlnea în primul tur al Cupei UEFA, o altă reprezentantă a Țării Cantoanelor, pe Grasshoppers Zurich. Elvețienii s-au impus categoric prin două rezultate de 3-1.

FC Basel, actualul nostru adversar, a jucat prima dată în România în compania celor de la Oțelul Galați, în grupele Ligii Campionilor, ediția 2011-2012 , reușind să câștige ambele meciuri (2-1 pe St. Jakob Park si 3-2 pe Arenă Națională). Tot în 2011, dar în grupele Europa League, FC Vaslui reușea doar un 2-2 acasă și un 0-2 în deplasare cu FC Zurich.

Anul trecut, în 2012, CFR Cluj elimina FC Basel în playoff-ul Ligii Campionilor cu o dublă victorie, 2-1 în deplasare și 1-0 acasă (gol înscris Pantelis Kapetanos).

Per total, fotbalul românesc s-a înclinat în fața echipelor elvețiene, fie că a fost vorba de calificări directe, fie datorită rezultatelor înregistrate în grupele uneia dintre competițiile continentale (5 calificări ale elvețienilor, 4 ale românilor). Superlativele din aceste dispute le deține Steaua : cele mai multe calificări (3 din 4 posibile), precum și cea mai categorică victorie, 6-0 cu BSC Young Boys în 1979.

Să sperăm că în urma partidei cu FC Basel ne vom consolida palmaresul și vom face un pas important spre accederea în "primăvara europeană". Luptă Steaua !

Lorimer

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3