home
16-09-13

Prezentare Schalke 04

Echipa SCHALKE 04 din Gelsenkirchen (Fußballclub Gelsenkirchen-Schalke04 e.V.) a fost fondată, aşa cum arată şi numele, în anul 1904, dar vreme de 20 de a fost cunoscută drept WESTFALIA SCHALKE. În 1926 promovează în Gauliga Ruhr, cea mai importantă ligă regională din acea perioadă, iar în deceniul al patrulea al secolului trecut developează rezultate remarcabile – şase titluri de campioană a Germaniei (1934, 1935, 1937, 1939, 1940 şi 1942) plus Cupa Germaniei în 1937. Succesele inseriate au fost puse de inamicii clubului pe seama faptului că unii lideri ai regimului naţional-socialist, în frunte cu cancelarul Adolf Hitler, se numărau printre simpatizanţii lui Schalke! Altfel, e cazul să reţinem că începând cu anul 1938, team-ul din Gelsenkirchen a luptat pentru supremaţie în fotbalul german (Gauliga Ostmark) şi cu cele mai bune echipe austriece, consecinţă pe plan sportiv a Anschluß-ului (alipirea Austriei la Germania); spre pildă, în finala sezonului 1939, Schalke a dispus de Admira Viena cu 9-0!

În perioada postbelică Schalke a dobândit un singur titlu, în 1958, deci înainte de apariţia Bundersligii (în 1963, echipa din Gelsenkirchen a fost una din cele 16 fondatoare ale prestigioasei ligi din Germania de Vest, care după reunificarea din 1991 s-a extins şi în fostul RDG); drept urmare, a reprezentat Germania Federală în ediţia 1958-1959 a Cupei Campionilor Europeni, izbutind să atingă faza sferturilor de finală (victorii cu BK Copenhaga şi Wolverhampton Wanderers, înainte de înfrângerea cu Atletico Madrid). Următorul succes important apare în 1972, când este cucerită pentru a doua oară Cupa Germaniei, numai că în epocă Schalke a ajuns să fie asociată şi cu non-combat-ul din cauza meciului cu Arminia Bielefeld din 17 mai 1971; mai mulţi jucători, în frunte cu Fichtel, Libuda şi Klaus Fisher au fost suspendaţi pe viaţă pentru participarea în acel meci trucat, dar forurile fotbalistice din acea vreme au revenit ulterior asupra deciziei, iar Klaus Fisher, spre exemplu, a putut să participe la multe din victoriile Nationalmannschaft-ului din acea perioadă.

În anii 1980, probleme financiare ale grupării s-au acutizat şi, pe acel fond, au fost consemnate trei retrogradări din elita fotbalului german (1981, 1983, 1988).

Mai aproape de zilele noastre, Schalke a câştigat de încă trei ori Cupa (2001, 2003, 2011) şi o dată SuperCupa Germaniei (2011), dar respectul lumii fotbalistice l-a câştigat îndeosebi prin rezultatele din cupele europene. În sezonul 1996-1997, Wilmots, Mulder, Wagner, Lehmann, Linke, Max ş.a. au câştigat Cupa UEFA sub conducerea lui Huub Stevens după o finală în dublă manşă cu Internationale Milano – finală decisă în urma seriilor de lovituri de la 11 metri. În anul competiţional 2010-2011, echipierii lui Schalke au disputat semifinala Ligii Campionilor (1-6 la general cu Manchester United), iar campania a fost marcată de succesele remarcabile cu Valencia şi Inter din playoff-ul competiţiei. Detenta internaţională a clubului n-ar fi fost posibilă, desigur, fără aranjamente financiare pe măsură (vezi în acest sens şi asocierea cu sponsorul Gazprom începând cu anul 2006).

În două rânduri, Schalke a întânit echipe din România în cupele continentale. Astfel, în ediţia 1976-1977 a Cupei UEFA (turul secund), alb-albaştrii (la începuturi echipa arbora culorile galben şi roşu!) au trecut fără probleme de Sportul Studenţesc (1-0 la Bucureşti, 4-0 în Germania), iar în grupele Ligii Europa, în urmă cu două sezoane, au obţinut patru puncte în meciurile cu Steaua (0-0 la … Cluj-Napoca, 2-1 pe Veltins-Arena).

În acest moment, tehnicianul Jens Keller dispune de următorii jucători (sub rezerva unor transferuri de ultimă oră):

Hildebrand, Unnerstall, Fährman – portari;

Hoogland, Hőwedes, Santana (Bra.), Kolašinac (Bos.), Papadopoulos (Gre.), Aogo, Uchida (Jpn.), Fuchs (Aut.), Ayhan, Matip (Cam.)– fundaşi;

Meyer, Goretzke, Kevin Prince Boateng (Gha., proaspăt adus de la AC Milan), Draxler, Clemens, Hőger, Jones (USA), Farfán (Per.), Barnetta (Swi.), Klingenberger, Neustädter – mijlocaşi;

Obazi (Ngr.), Huntelaar (Ned.), Szalai (Hun.) – atacanţi.

Schalke s-a calificat în grupele Ligii după ce a eliminat în playoff pe PAOK Salonik (1-1 acasă, 3-2 în deplasare). În campionat a repurtat un succes în deplasare, 1-0 cu formaţia Mainz. În acel meci, antrenorul adversarei noastre a aliniat următoarea formaţie: Hildebrand – Uchida, Hőwedes, Matip, Aogo – Hőger, Neustädter, Draxler, Boateng, Farfán – Szalai. Sa mai notăm că în meciul cu Steaua din 18 septembrie (găzduit de Vestins-Arena alias AufSchalke, cca. 61 000 de locuri), Schalke nu va conta nici pe Huntelaar, accidentat, nici pe Jones, eliminat în returul cu PAOK.

Saramago

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Tricouri "Mihai Nesu Foundation", pentru ajutarea copiilor cu dezabilitati

Tricourile Mihai Nesu FoundationÎncepând cu luna martie 2013, magazinul online www.ghetefotbalonline.ro, firmă importatoare de ghete de fotbal pentru profesioniști, amatori și copii, oferă șansa românilor din țară și str�

[FORUM FCS] Dinamo Tbilisi - Steaua 0-2 (0-0)

Reghecampf: <i>"Dinamo este o echipÃ

wallpapers

- lm-a