home
13-09-13

Steaua suntem noi

ARTICOLUL DE MAI JOS REPREZINTA UN MESAJ PRIVAT CE INITIAL NU URMA SA FIE PUBLICAT. VA RUGAM SA IGNORATI COMENTARIILE PRIVIND AISS, DEOARECE RESPECTIVELE COMENTARII NU MAI SUNT (DACA AU FOST VREODATA) DE ACTUALITATE.

Sa renunti la Steaua e cel mai usor lucru. Fac asta in fiecare zi.” (anonim)

Nimic nu ma exaspereaza mai mult decat sa vad cum un grup sau altul de oameni incearca sa-si declare monopolul asupra simbolului etern al Armatei Romane - Steaua Bucuresti - prin declaratia patetica “Steaua suntem noi”. Fie ca e vorba de conducatorii clubului, de una din factiunile de ultrasi, sau de o ceata sau alta de internauti anonimi, toti continua cu obstinenta sa creada ca-i pot scoate pe ceilalti stelisti din ecuatie. Ei bine, dragi prieteni, nu puteti. Steaua nu e a voastra, ci a urmasilor vostri si a urmasilor urmasilor vostri in veacul vecilor.

Sunt nevoit sa dau putin filmul inapoi, pentru context. In anul 2004, la varsta de 16 ani, am inceput sa colaborez cu FCSTEAUA.RO deoarece aveam nevoie de un loc unde sa-mi vars naduful cu privire la domnul George Becali, lucru pe care l-am si facut din plin. Doi ani mai tarziu, am tras insistent de toti stelistii inteligenti pe care ii cunosteam (majoritatea prin site-ul respectiv) pentru a-i convinge sa infiintam o asociatie reprezentativa, puternica, si civilizata, a tuturor suporterilor stelisti. Contextul general era ingrijorarea noastra comuna privind destinul Stelei sub domnia lui Becali, si motivul proxim - aniversarea de 60 de ani a clubului, pe care stiam ca nimeni in afara de noi nu avea sa o sarbatoreasca.

Rezultatul a fost Asociatia Independenta a Suporterilor Stelisti, un proiect cu care n-am incetat sa ma mandresc in nicio zi a vietii mele. Primul an si jumatate dupa lansarea AISS a fost unul de efervescenta si optimism. Am facut Sala Preoteasa sa rasune de cantecele noastre, in prezenta stelistilor de toate felurile si a fostilor jucatori ai clubului nostru. In toamna, am transformat tribuna II a Templului Fotbalului Romanesc intr-o “mare de steaguri”. In ciuda acestor succese, m-a nemultumit indolenta prietenilor mei in legatura cu subiectul “Becali”. Am incercat, in toate felurile, sa-i radicalizez impotriva boss-ului (inca nu stiu daca ne e patron, finantator, sau creditor), dar mi-am pierdut speranta ca acest lucru s-ar fi putut intampla vreodata.

Asa ca am lasat steagul jos si am plecat in tari straine, vazandu-mi de propria-mi viata. Mi-e rusine sa recunosc acest lucru, dar vreme de 5 ani nu mi-a mai pasat de Steaua, si n-am urmarit deloc destinul acestei echipe si al suporterilor sai. Am aflat si de titlul 24, si stirea m-a lasat indiferent. Dar mai tarziu, in toamna - si nu inteleg nici acum de ce - am avut revelatia ca nu pot renunta niciodata la Steaua. Oricat de mult incercasem sa ingrop pasiunea si frustrarile legate de clubul meu, au gasit un mod sa iasa inapoi la suprafata si sa-mi consume din nou zilele si noptile. Asa ca m-am intors la FCSTEAUA.RO, de data asta in calitate de director executiv.

Cele trei saptamani petrecute acolo au fost, si nu exagerez, de cosmar, deoarece incercarile mele de a-i face pe forumisti sa convietuiasca in ciuda divergentelor de opinie fata de conducerea clubului au starnit un adevarat razboi civil. Fiecare tabara a declarat, intr-un fel sau altul, “Steaua suntem noi”, cerand cu insistenta ca oponentii lor sa fie indepartati din comunitate. Cand n-am mai putut sa fac fata haosului creat mi-am anuntat demisia, si am promis ca voi lua in calcul revenirea in echipa site-ului dupa o luna de pauza, si numai daca lucrurile se vor fi calmat. Nu stiu inca in ce stadiu se va prezenta site-ul la data reintoarcerii mele.

In orice caz, din moment ce toata lumea a avut ceva de impartit cu mine, m-am gandit sa fac o scurta descriere a modului in care privesc eu principalii actori implicati in viata clubului nostru, ca sa nu mai existe neintelegeri in momentul reintoarcerii mele in comunitate. Din moment ce principalul scandal cauzat de prezenta mea pe FCSTEAUA.RO a fost cauzat de scuzele pe care i le-am adresat (in nume personal, dar si in calitate de director executiv) domnului Mihai Stoica pentru limbajul suburban folosit impotriva sa pe site-ul nostru, cred ca ar fi potrivit sa incep cu mai-marii clubului.

Am trecut de mult peste obsesia pe care o aveam fata de Gigi Becali. Vremurile in care vedeam negru in fata ochilor cand ii auzeam numele sunt de mult apuse. Multe din reprosurile care i se aduc sunt complet gratuite si superficiale, referindu-se la ticuri si maniere care pe mine nu m-au preocupat niciodata in mod deosebit. Nu stiu daca a fost vreodata cioban, dar daca a fost nu mi se pare ca are de ce sa-i fie rusine - imi plac ciobanii. A facut enorm de mult rau Stelei prin modul in care ne-a ponegrit imaginea prin gesturi si declaratii pe care nu le mai repet. Dar, oricat de mult ne-am dori, nu-l vom putea sterge niciodata din istoria acestui club. Sau ati uitat meciurile cu Valencia, eliminarea Rapidului din Cupa UEFA, si ultimele trei titluri? Si de la Jilava (unde a ajuns meritat, dar cu cantec) Gigi Becali e Steaua.

Nu tin minte sa ma fi legat vreodata pe site de Mihai Stoica, si admit ca am avut o oarecare simpatie fata de el inca de cand activa la Otelul Galati. Intotdeauna mi s-a parut un om inteligent, care pune pasiune in tot ceea ce face, si cu care m-as putea intelege (in ciuda divergentelor de opinie) la o halba de bere. Imi pare rau ca ii este atat de greu sa-si controleze impulsurile, si consider ca acest lucru ii va cauza intotdeauna probleme de care nu are nevoie. Consider ca a comis anumite gesturi incalificabile (au fost suficient de larg dezbatute in presa si pe internet), si faptul ca a evitat sa-si asume raspunderea pentru ele si sa ne asigure ca nu se vor mai repeta il fac greu de tolerat pentru o mare parte a comunitatii noastre. Am fost informat ca prin declaratiile sale vis-a-vis de clubul Steaua din ultimii ani a aratat o inconsecventa ingrijoratoare. Cu toate astea, prin functia pe care o ocupa, si Meme e Steaua.

Familiile domnilor Becali si Stoica, la fel ca si activitatile de natura sexuala ale staff-ului stelist, nu ma preocupa. Consider invadarea intimitatii personale a oricui un lucru deosebit de grav, si mi se pare o rusine ca presa noastra a repetat la nesfarsit episoade care ar trebui sa provoace oricarui om intreg la minte doar repulsie. Si mi se pare de-a dreptul trist ca site-ul nostru - FCSTEAUA.RO - a intrat in acest joc al degradarii morale si a alunecat pe panta tabloidizarii fara ca nimeni sa se sesizeze. Nu am alte observatii de facut privind conducerea, asa ca trec la suporteri.

Peluza Nord este locul in care am inceput sa merg la stadion, si am multe amintiri care ma leaga de “galeria” traditionala a Stelei. Ii respect pe toti cei de acolo care merg de atata amar de vreme la meciuri, si ii admir pentru coregrafiile, cantecele, si deplasarile realizate de ei de-a lungul timpului. Mi s-au adus la cunostiinta diferite probleme pe care acea peluza le-ar avea. Nu doresc sa le comentez deoarece pentru mine sunt simple zvonuri, dar nici nu m-ar mira ca unele dintre ele sa fie adevarate. In acelasi timp, stiu ca multe galerii mari din Europa desfasoara activitati comerciale cu aprobarea cluburilor pe care le sustin, asa ca as analiza bine problema inainte de a exagera cu acuzele. Le multumesc pentru recenta lor coregrafie - “UNITI, NIMENI NU NE POATE INVINGE”. E un mesaj pe care am incercat de atatea ori sa-l transmit si eu, si pe care aparent Nordul l-a inteles mai devreme decat altii. Si Peluza Nord - de la Jean Pavel la Gheorghe Mustata - e Steaua.

Peluza Sud e locul in care am trait cele mai mari satisfactii pe plan ultra, ca membru al grupului GLAS. Intotdeauna am regretat ca pasul lor de a merge pe propriul drum a rupt “galeria” in doua, dar m-am simtit mandru sa fac parte din SUD pana in 2008 si n-am avut niciodata vreo indoiala in privinta faptului ca locul meu era acolo, si nu in Nord. Din cate am inteles, Sudul s-a scindat intre partea care a ales sa ramana alaturi de echipa si partea care a renuntat complet la Steaua. Consider ca cei care sunt inca pe stadion au avut dreptate. In acelasi timp, mi se pare ca acea peluza isi cauta identitatea si ca viitorul ei este incert. Cand ma voi mai intalni cu membri activi ai sai le voi spune ceea ce am afirmat intotdeauna: sa nu uite ca a fi stelist e mai important decat a fi ultras. Si Peluza Sud - cu toate grupurile sale, care au ramas si care au plecat de la stadion - e Steaua.

Am mai multi prieteni (din Sud si de aiurea) care declara ca nu mai sunt interesati de Steaua. Datorita experientei mele din perioada 2008-2013, ii inteleg intr-o anumita masura (desi situatia lor este una mai complexa decat a mea, si ei au fost partasi la evenimente pe care eu nu le-am trait). Cred ca odata cu trecerea timpului isi vor da seama de adevarul citatului cu care am inceput articolul si, fie ca vor recunoaste asta in mod public sau nu, se vor preocupa din nou de Steaua. Inteleg ca subiectul este unul sensibil pentru ei, asa ca am renuntat sa-i bat la cap. Alegerea mea este ca daca am lasat steagul jos o data sa-l ridic la loc, si sper sa ajunga si ei la aceeasi concluzie mai devreme sau mai tarziu. Si da, toti oamenii care au plecat, in orice colt al lumii s-ar ascunde - si ei sunt Steaua.

Si acum ajungem la subiectul care ma preocupa cel mai tare: AISS. AISS si-a ales drumul pe care a mers din motive foarte bune, si care nu ma surprind. Dar lucrul pe care oamenii nu l-au inteles e ca in momentul in care Asociatia ajunsese sa fie identificata cu o singura factiune a suporterilor, si mai ales in momentul in care Asociatia devenise partasa la un razboi civil, ar fi trebuit sa spuna “stop joc”. Proiectul s-a radicalizat prea mult si s-a intrat pe un drum fara intoarcere. Poate am fi judecat altfel evenimentele astazi daca ele s-ar fi soldat cu un alt rezultat, dar punctul meu de vedere ramane acelasi. In momentul in care noi am infiintat AISS in toamna anului 2006 ne-am propus sa devenim Asociatia tuturor suporterilor stelisti. Si daca noi aveam anumite opinii fata de conducere, scopul era sa le popularizam in asa fel incat si altii sa ni se alature, iar nu sa ajungem in situatia unei confruntari cu cei mai moderati decat noi.

Consider ca este de datoria tuturor oamenilor responsabili din AISS sa afirme clar si raspicat ca, daca au ales sa participe la respectivul conflict, Asociatia noastra NU era mijlocul prin care acea lupta ar fi trebuit purtata. Nu stiu ce as fi facut in locul lor, si e usor sa-ti dai cu parerea de pe margine, dar imi place sa cred ca daca as fi ramas printre cei din AISS as fi atras atentia permanent ca scopul nostru era sa promovam unitatea intre suporteri, nu discordia. Implicarea AISS in luptele de gherila de la care eu am fost absent face ca reconstructia Asociatiei pe principiile pe care ea a fost fondata sa intampine obstacole foarte mari.

Acum este timpul ca noi, cei care am vrut intotdeauna o Asociatie reprezentativa a tuturor stelistilor, sa dam ceasul inapoi pana la perioada in care am inceput sa ne incalcam misiunea, punand un conflict (oricat de important si nobil ar fi fost perceput el) mai presus de unitatea suporterilor stelisti. Trebuie sa indreptam ceea ce am stricat, si sa incepem sa promovam dialogul, toleranta, intelegerea, si respectul reciproc de care suporterii Stelei au atat de mare nevoie. Nu exista si nici nu va exista o alta Asociatie capabila sa atinga scopul pe care ni le-am propus noi in toamna anului 2006: acela de a-i aduce laolalta pe toti stelistii inteligenti si civilizati care vor sa schimbe in bine clubul Steaua, indiferent de modul in care inteleg ei acel “bine”.

Stiu ca multi ar prefera sa ne desfiintam sau sa ramanem intr-o permanenta stare de apatie, in asa fel incat lumea sa uite de noi. Nu va uita nimeni de noi. Am gresit colectiv (si primul care a gresit am fost eu, abandonand proiectul) si o vom spune fara echivoc. Si din moment ce scuzele nu inseamna nimic in Romania - ba-ti mai sunt si aruncate in fata si considerate un semn de slabiciune - e de datoria noastra sa indeplinim misiunea pe care eram pe punctul de a o rata. Steaua suntem NOI, toti cei enumerati mai sus, si toti vom avea un cuvant de spus in reconstructia Asociatiei Independente a Suporterilor Stelisti. Treceti peste orgolii si faceti-va datoria fata de clubul-simbol al acestui neam. Peste ani, cand veti inmana legitimatiile de membri copiilor vostri, va vor multumi ca ati dat un exemplu de demnitate si onoare.

AISS NON MOLLA MAI. SEMPER SVPERIORES.

Tiberiu Florea

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Tricouri "Mihai Nesu Foundation", pentru ajutarea copiilor cu dezabilitati

Tricourile Mihai Nesu FoundationÎncepând cu luna martie 2013, magazinul online www.ghetefotbalonline.ro, firmă importatoare de ghete de fotbal pentru profesioniști, amatori și copii, oferă șansa românilor din țară și str�

[FORUM FCS] Dinamo Tbilisi - Steaua 0-2 (0-0)

Reghecampf: <i>"Dinamo este o echipÃ

wallpapers

- lm-a