home
23-05-13

"Peluza Sud a taxat conducerea clubului la fiecare greşeală"

Alexandru Tofan este unul dintre liderii Peluzei Sud, celebra parte a galeriei Stelei care acum câțiva ani cerea în stradă ca Becali să plece de la această echipă. Într-un fel, dorința de atunci a fanilor s-a împlinit cu această condamnare a lui nea Gigi. Or fi mulțumiți fanii?

Reporter: Ce crezi tu, ca membru important al Peluzei Sud, că se va întâmpla cu Steaua, acum, că este condamnat la închisoare Gigi Becali? Sau ce ți-ai dori să se întâmple.
Alexandru Tofan: Nu pot să am simțul anticipativ atât de dezvoltat încât să-mi dau seama ce o să se întâmple cu clubul. Atât timp cât clubul nu va mai avea de la cine să împrumute bani, presupun că salariile jucătorilor și ale celorlalți angajați sunt compromise. Asta va duce la un colaps financiar. Mi-aș dori să se întâmple ce se întâmplă în țările civilizate, la toate nivelurile. Adică să tindem spre o normalitate în care bunul-simț, etica, principiile își au locul lor în societate, nu către fabricarea unei normalități bolnave pe care o servim caldă în fiecare zi, nu doar în fotbal, ci în tot ceea ce vedem în jur.

Rep.: Am văzut că George Copos e dispus să lase acțiunile de la Rapid în seama fanilor. Nu ți-ar plăcea să se întâmple și la Steaua așa?
A.T.: Nu mi-ar plăcea să se întâmple la Steaua ce se întâmplă la clubul din Giulești. Mi-ar plăcea ca la Steaua să se întâmple ce se întâmplă la orice club profesionist de fotbal, care se respectă, care își respectă suporterii, angajații, blazonul, emblema, culorile. Cu riscul de a fi redundant, vă spun că mi-ar plăcea ca la Steaua să se întâmple ce se întâmplă la cluburile din prima ligă germană sau din Anglia, la cluburile profesioniste care se respectă și au o strategie corectă în raport cu toți ceilalți factori.

„Închisoarea nu ajută fotbalul, cum foamea nu ajută mersul pe jos“

Rep.: Ce credeți voi, fanii Stelei care l-ați contestat atât de vehement pe Becali, despre procesele și condamnările mahărilor din fotbalul românesc? Ajută închisoarea fotbalul sau din contră?
A.T.: Faptul că l-am contestat pe Gigi Becali nu are legătură cu aceste procese sau condamnări. Noi am contestat doar acțiunile sale în raport cu clubul pe care noi îl iubim. În cazurile aduse în fața Justiției, cred că cei care sunt plătiți pentru a-și face meseria trebuie să și-o facă indiferent de cine se află în fața lor ca inculpat. Trebuie ținut cont de drepturile pe care le are garantate fiecare cetățean al statului și, bineînțeles, de legile în fața cărora toți ne supunem. Ca un idealist ce sunt, îmi doresc ca cei care sunt nevinovați să fie achitați, iar cei vinovați să fie pedepsiți.

Închisoarea nu ajută fotbalul, cum foamea nu ajută mersul pe jos. Educația, principiile, moralitatea sunt factori care ajută sportul, care ajută un sistem sănătos în care se pot pune bazele corectitudinii în fotbal și în alte sporturi. Pușcăria nu cred că a ajutat pe nimeni până acum. Este o pedeapsă ce folosește ca putere a exemplului pentru a-i speria pe cei care sunt tentați să greșească. A reeduca un deținut la vârsta de 40-50-60 de ani este o utopie în opinia mea umilă de huligan.

„E țara în care, dacă ai bani, legea și bunul-simț devin nonvalori automat“

Rep.: Am văzut că Jiji spunea că aranjează el cu penitenciarul la care va fi închis Meme, ca să îl trimită la muncă la serele lui, unde vor mânca o roșie împreună. Voi, Peluza Sud, îl veți ajuta în vreun fel pe Becali ca să îi treacă mai ușor anii de pârnaie? Mai cu o roșie, mai cu un ou…
A.T.: A fi un bun creștin înseamnă să-ți ajuți semenii. Sunt de părere că, atunci când vrei să dai un exemplu, trebuie să fii tu însuți acel exemplu, pentru că dacă tu ai pretenții de la cei de joasă speță să își depășească condiția, însă pentru a comunica te cobori la nivelul lor, consider că nu ajută la nimic. Dacă cineva ajunge în pușcărie, nu e nici o dovadă de eroism demn de urmat dacă tu vii și îi mai tragi un scuipat. Ține tot de educație și de pretențiile pe care le are fiecare de la el însuși.

Rep.: Dar cum îi ajutați voi pe „frații“ voștri care au intrat la închisoare fiindcă au fost surprinși în scandal la meciuri?
A.T.: Îi ajutăm cu tot ce putem. Am văzut mulți oameni care au făcut scandal în diverse situații, în stare de ebrietate, în trafic, în baruri și discoteci. Majoritatea acestora scapă cu amenzi. Cum în România cazurile nu se judecă cu aceeași unitate de măsură, în cazul de față, suporterii care provoacă astfel de scandaluri sunt băgați în gura opiniei publice și terfeliți mai rău decât violatorii în serie, criminalii sau politicienii care devalizează miliarde. Noi încercăm să-i ajutăm pe toți cei care suferă din cauza unui sistem bolnav și corupt în măsura în care ne-o permitem. Toți sunt frații noștri. Frații noștri sunt și cei pentru care am ieșit în stradă, sunt și cei care suferă în urma abuzurilor unui stat polițienesc, sunt și cei pe care i-am scos de sub zăpezi acum un an și jumătate. Bineînțeles că frații noștri sunt și acei băieți care sunt acum arestați în urma unor acuzații ilare, în timp ce hoții și criminalii umblă în libertate. E țara în care, dacă ai bani, legea și bunul-simț devin nonvalori automat. Cel puțin asta e percepția pe care o avem noi și mulți alți români, tot frați ai noștri, care au ales viața în străinătate, au ales să-și părăsească țara.

„Dacă a fost blat, atunci este o rușine atât pentru Gică Hagi, cât și pentru cei din conducerea Stelei“

Rep.: În ultimul timp, Peluza Sud nu a mai afișat mesaje anti-Becali. Ce s-a întâmplat, sper că nu v-a cumpărat ciobanul și pe voi?
A.T.: Peluza Sud a taxat conducerea clubului la fiecare greșeală, indiferent de perioadă. Pe noi nu ne poate cumpăra nimeni. Valorile noastre nu se cuantifică în bani, ci în exemple. Pe noi ne-ar face cei mai fericiți dacă acești conducători ar fi un exemplu pentru restul societății, pentru toți steliștii, pentru toți cei care iubesc fotbalul. Un exemplu sănătos și bazat pe principii sănătoase, nu un exemplu de opulență și lipsă de educație. Banii nu înseamnă nimic atunci când vorbești despre ce rămâne în urma ta pe lumea asta. Peluza Sud a evoluat și a ajuns la concluzia că nu înjurăturile și jignirile sunt apanajul celor puternici, al celor care vor să schimbe lumea prin puterea exemplului.

Rep.: Cum ați combate voi vânzarea de meciuri?
A.T.: Nu noi, ci Justiția și cei care sunt plătiți din taxele noastre au datoria să-și facă treaba și să investească în chestia asta. Decât să fie plătiți din banii statului jandarmi în civil care vin la meciuri și fac pe spionii, mai bine ar fi investiți bani în urmărirea și prinderea celor care fac un rău fotbalului românesc prin astfel de aranjamente.

Rep.: Dacă mă gândesc la meciul de deunăzi al Stelei cu Viitorul Constanța, parcă le-a plăcut și suporterilor un meci blat… Tu ce zici, a fost blat ori ba?
A.T.: Dacă a fost blat, atunci este o rușine atât pentru Gică Hagi, cât și pentru cei din conducerea Stelei. Nu pot să-mi dau cu părerea despre un meci pe care eu, personal, nu l-am urmărit decât timp de 25 de minute. Dacă nu a fost blat, atunci îi felicit pe jucătorii Viitorului și nu-i felicit pe cei din conducerea Stelei, care au adus asemenea antitalente să îmbrace tricoul Stelei și să facă de rușine emblema. Nu este normal ca o echipă ca Steaua să aibă asemenea atitudine în teren. Adevăraților suporteri nu cred că le-a plăcut circul la care au asistat.

Rep.: De ce naiba aplaudau fanii Stelei la golurile pe care le încasa echipa lor favorită, și tocmai pe Ghencea, unde Steaua joacă foarte rar? Sau îl aplaudau pe Becali în semn de „Hai, pa, ne vedem peste cinci ani“, fiindcă și el le făcea fanilor cu mâna?
A.T.: Noi nu am aplaudat pe nimeni. Nu pot vorbi în numele altor suporteri.

Rep.: Care e cel mai mare jucător stelist din toate timpurile, Lăcătuș sau Hagi?
A.T.: Marcel Răducanu.

Rep.: Voi, băieții de la Peluza Sud, v-ați întâlnit vreodată cu Valentin Ceaușescu să vorbiți despre viitorul Stelei? Omul a pus suflet și influență la echipa asta…
A.T.: Nu ne-am întâlnit și nici nu ne vom întâlni.

Rep.: Nu ar merita Valentin Ceaușescu, dacă nu o statuetă, măcar un panou de onoare în incinta clubului Steaua?
A.T.: Nu e problema noastră asta. Nu am cunoscut persoana, am cunoscut regimul. Pentru regim nu am nici un fel de respect.

„A fost o prostie să mergem în Piața Universității. Dacă aș putea da timpul înapoi, nu aș mai face așa ceva“

Rep.: Voi, Peluza Sud, ați fost și în Piața Universității acum două ierni. Ce s-a rezolvat din ce ați cerut voi atunci? A meritat efortul de a vă pizdui cu jandarmii?
A.T.: Nu a meritat. A fost o prostie. Dacă aș putea da timpul înapoi, nu aș mai face așa ceva. Am fost folosiți ca masă de manevră. Persoanele idealiste și entuziasmate sunt cel mai ușor de manipulat prin propagandă. Acționezi asupra unor emoții puternice cu alte emoții și mai puternice. Se numește presiune emoțională. Niciodată un argument logic și rațional nu ne-ar fi putut schimba starea de revoltă de atunci. Au făcut-o, în schimb, prin mass-media. Frumos! Din viață înveți dacă ai cap, dacă nu… rămâi prost chiar dacă-l citești pe Proust.

Nu ne vom mai implica niciodată în politică. Punct. Poate că au existat și unele beneficii din acele acțiuni, pentru că ne-am apropiat de alți suporteri din România și am reușit să punem bazele unui proiect prin care am ajutat la deszăpeziri, am ajutat fundații care se ocupă de copiii orfani sau de aziluri de bătrâni, am făcut fapte bune împreună. Culmea e că și acei băieți care sunt arestați pentru că au spart două geamuri au participat la aceste acțiuni, însă nu ține nimeni cont de lucrurile astea.

Rep.: În piață s-a urlat să plece Boc. A plecat. Vă place cine i-a luat locul, vă place Ponta? Ați simțit voi, suporterii, o schimbare o dată cu schimbarea Guvernului?
A.T.: Îmi place Ponta pentru că e stelist. Ha, ha… cui îi pasă? Ați văzut voi politicieni care să fie pe placul cetățenilor? Ei sunt buni comunicatori și își ating scopul. Dacă ar fi suficient de empatici, de interesanți și de competenți, probabil că n-ar mai fi politicieni. Răspuns final: nu, nu am simțit și probabil că nu vom simți prea curând nici o schimbare.

Rep.: Cum o să arate Peluza Sud dacă voi vă luați tălpășița peste hotare? Cine vă înlocuiește, știu ăștia mai tineri ce înseamnă Steaua, cu gloria ei de altădată?
A.T.: Peluza Sud o să arate precum țara din care face parte: zero elită, în rest, prostime și pupincurism. Cam ăsta e adevărul. În mulți ani de acum înainte o să-i intereseze pe tineri că a câștigat Steaua o cupă continentală cam cum ne interesează pe noi acum că dacii lui Diurpaneus au înfrânt armata romană condusă de Cornelius Fuscus, în 87 d. Hr., la Tapae.


Alexandru Căutiș
(Kamikaze)


FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Istorie in ROS ALBASTRU - toc

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Tricouri "Mihai Nesu Foundation", pentru ajutarea copiilor cu dezabilitati

Tricourile Mihai Nesu FoundationÎncepând cu luna martie 2013, magazinul online www.ghetefotbalonline.ro, firmă importatoare de ghete de fotbal pentru profesioniști, amatori și copii, oferă șansa românilor din țară și str�

Gigi Becali, CONDAMNAT DEFINITIV LA 3 ANI DE INCHISOARE cu executare

Gigi BecaliGigi Becali a fost condamnat definitiv, luni, de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, iar fostul ministru Victor Babiuc şi fostul şe