home
10-04-13

O viata pentru o idee: SECURITATEA

E o scena in „Peripetiile bravului soldat Svejk”: dupa nesfarsite aventuri („ghinioane”, cum le zicea el), Svejk ajunge in fine la garnizoana din apropierea frontului, acolo unde se reintalneste cu cel caruia ii era ordonanta – un sublocotenent care fusese trimis pe front chiar din cauza neghiobiilor nesfarsite ale ordonantei.

Asta, locotenentul, crezuse ca a scapat definitiv de tampit, ca a cazut prizonier, ca a fost arestat pentru dezertare sau ca, in cazul cel mai fericit, a fost impuscat de un tir concentrat, si, dupa cate belele ii facuse, era intr-o stare de spirit foarte buna – petrecea la cantina ofiterilor. Bineinteles, cand ii era lumea mai draga, se trezeste cu Svejk ca-i da onoru`: „Sa traiti, soldat Svejk se prezinta la datorie si are onoarea sa raporteze: m-am intors!” Ala, locotenentul, sa pice pe jos. S-a albit la fata si timp de doua ore a ramas incremenit, nu s-a miscat si n-a scos nicio vorba.

Svejk – incremenit si el in pozitia de salut. Dupa 2 ore, sublocotenentu` iese din starea de soc si ingaima: „O, fii binevenit Svejkule, ce placere sa te revad, asa surpriza mai zic si eu”. Dupa care iese afara si o ia de nebun peste campii.

Svejk radia tot si se uita cu multa duiosie la slt. sau care o luase razna. Pe fata lui se citea o sincera si profunda multumire ca a fost reunit cu cel pe care l-ar fi servit cu pretul vietii: „Cu toate obstacolele sortii, cu toate neplacerile si «ghinioanele», cu toate piedicile pe care le-am avut in fata, iata, puisorule, ca suntem inca odata impreuna. Soartea ne-a reunit. De data asta pentru totdeauna”.

* * *


Cazul celor doua destine reunite in ciuda tuturor „neplacerilor” si „ghinioanelor” se aplica destul de fidel si intr-o situatie recent aparuta prin locurile noastre.
Dupa aproape un sfert de secol de departare, timp in care neghiobiile nesfarsite, adica tampeniile „specifice” s-au manifestat printre sine afumate sau printre alte locuri departate, doua destine s-au reintalnit si sunt inca odata impreuna.

O singura diferenta se remarca intre cele doua situatii. In timp ce oberleutnantul lui Svejk si-a luat campii dupa ce soarta l-a „reunit” cu cel care-i facuse atatea belele, altii nu simt altceva decat bucurie si speranta, la reunirea, mai intai cu paravanul neosecuritatii si, mai apoi, la recunoasterea fatisa a esentei chestiei care s-a desfasurat, si a aleia care se va desfasura.

La fel ca Svejk in sala de mese a ofiterilor, radiind in fata reunirii cu sublocotenentul sau, altii radieaza si isi simt destinul realizat prin reunirea celor de-un simtamant, de-o extractie si de-o origine: „Puisorilor, destinul vitreg ne-a despartit, dar in ciuda greutatilor si «ghinioanelor», iata ca suntem inca odata impreuna. Soarta ne-a reunit. De data asta pentru totdeauna”.

Front Desk Clerk /taiat in text/ prin Prof. Univ. Dr. Ec. Sec. Docent. Abilitat. Dipl. Gen. (r.) descoperit etc. etc. etc. /ne-secret/ (ASE Oltenita, Universitatea „Arici Pogonici Artifici” Baneasa/Vitan-Barzesti/Stefan cel Mare etc. etc.)



BIBLIOGRAFIE SELECTIVA:

Cum a aparut Steaua

"Dinamo a aparut printr-un mizerabil subterfugiu politic. Nu stiu cum a aparut Steaua"

Securistii Amigo

Regizorul Dinu Cocea, tinut la usa casei sale de un fost securist

Coloneii CIE Constantin Anghelache si Octavian Andronic au sters urmele firmelor-fantoma ale Securitatii din Occident

Retelele de spioni (v. si despre Nicolae Badea, Iuliu Muresan)

Blaturile fotbalului romanesc. Mircea Angelescu: „Eminenta cenusie era Anghelache”.

Dan Voiculescu – Securist. Hot. Criminal. Cel mai avizat martor: Anghelache

Fratii Negoita "nu primesc sfaturi, sugestii sau orice alt fel de sprijin de la fostii ofiteri de Securitate"

Fratii Negoita s-au realizat "pe cont propriu. Spiritul intreprinzator a fost mostenit din familie"

De asemenea, nu au legaturi cu politicul sau statul. Singura legatura e plata impozitelor

Vasile Ianul: "Cele mai mari canalii: M.L. si C.A."

"Dinamo a aparut printr-un mizerabil subterfugiu politic. Nu stiu cum a aparut Steaua"

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

HELMUTH DUCKADAM, premiat pe "Sanchez Pizjuan"

Helmuth Duckadam si Jose Maria del NidoClubul andaluz l-a invitat pe Duckadam să sărbătorească pe "Sanchez Pizjuan" 27 de ani de la cîştigarea Cupei Campionilor Europeni şi a avut preţ promoţional pentru români la partida cu Zara

Tricouri "Mihai Nesu Foundation", pentru ajutarea copiilor cu dezabilitati

Tricourile Mihai Nesu FoundationÎncepând cu luna martie 2013, magazinul online www.ghetefotbalonline.ro, firmă importatoare de ghete de fotbal pentru profesioniști, amatori și copii, oferă șansa românilor din țară și str�