home
04-03-13

Cine n-are memorie, să-şi cumpere!

Lumea noastră se împarte în două: în oameni cu memorie şi oameni fără memorie. Oameni cu istorie şi oameni care cred că istoria începe şi se termină o dată cu ei. Ar mai fi o subcategorie, formată din cei pentru care soarele se aprinde sau se stinge în funcție de cum îi dau ei “login” sau “logout”. Dar despre asta nu vom mai vorbi, pentru că nu merită.

Împărțirea abruptă de mai sus explică de ce STEAUA NU GĂSEŞTE LOC PENTRU TRECUT ÎN PREZENTUL EI. SE CRAMPONEAZĂ DE FOSTELE GLORII CA DE NIŞTE RUDE NEDORITE. Să le dea bilet la meci, să nu le dea? Să le numească în funcții de conducere, să nu le numească? Cînd Ministerul Apărării i-a decorat pe veteranii Stelei, în 2011, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la Sevilla, conducerea roş-albaştrilor a obiectat: “Mai bine scădea chiria de la club! Oricum, ce legătură e între Steaua de acum şi cea din‘86? Niciuna!”.

Ca să existe o legătură trebuie să-ți aminteşti şi ziua de ieri. Altfel, e imposibil. Biletele pentru meciul cu Chelsea reprezintă ultimul, dar nu cel mai vehement episod dintre Steaua amnezică şi Steaua de la Sevilla. Ca de obicei, foştii jucători se indignează, şi pe bună dreptate. Ca de obicei, actuala conducere îi acuză că-s nemulțumiți, mofturoşi, că nu se satură de privilegii etc. Mai bine s-ar duce la alt club, nu?

Foştii jucători ai roş-albaştrilor, foştii antrenori ar fi dorit, firesc, să fie în tribune. Ei văd legătura. Văd continuitatea dintre ceea ce au creat ei, în anii‘80, şi ceea ce antrenează azi. Reghecampf. Clubul Roş-Albastru nu s-a inventat o dată cu actuala conducere, sau cu actualul antrenor. Nu s-a inventat nici o dată cu finala Cupei Campionilor Europeni. S-a inventat ceva mai demult.

ŞI DACĂ NU S-AR FI INVENTAT ÎNCĂ DE ATUNCI, DACĂ N-AR FI PRINS RĂDĂCINI ŞI N-AR FI CRESCUT ÎN TIMP, AZI N-AR FI AVUT NICI ATÎȚI SUPORTERI PLĂTITORI DE BILETE SAU ATÎȚI TELESPECTATORI, N-AR FI AVUT NICI AUDIENȚELE, NICI DREPTURILE TV, NICI SPONSORII DE CARE SE BUCURĂ ÎN PREZENT.

Steaua nu este o echipă populară doar pentru că există televiziune şi Facebook. Fostele glorii au avut o contribuție decisivă pentru ceea ce este azi echipa din Ghencea. Dacă unii îi trimit pe Bumbescu şi pe Ienei să-şi ridice biletele de pe jos, nu înseamnă că umilesc ceva, sau pe cineva. Dimpotrivă, e o tentativă de măreție aici. E modul conducătorilor Stelei de azi de a intra în istorie. Care mod, din cauza lipsei de imaginație, coincide cu modul lor de a ieşi din istorie.

Incidentul trebuie plasat în contextul larg al Balcaniadei biletelor pentru meciul cu Chelsea. Sau în contextul, şi mai larg, al goanei după milioanele din încasări. Dacă, înainte, conducerea Stelei se temea că fostele glorii îi “fură”din popularitate, acum se teme că-i “fură” din încasări. Locurile la lojă costă. Fostele glorii scad profitul. Ăsta-i calculul. Ăsta-i nivelul. Într-adevăr, nici o legătură.


Maria Andries


FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Articole promoţionale - Peluza Sud

Esarfe - Peluza Sud Dupa cum v-am promis, Peluza Sud Steaua Bucuresti va incepe sa produca spre vanzare si promovare o serie de materiale cu emblemele Sudului! Primul articol va fi o esarfa,pe fata careia se afla

Inregistrarea meciului STEAUA - Ajax

EROII Cu siguranta sunt persoane doritoare. Asadar: ------------------------------- UEFA Europa League 2012-2013 ------------------------------- Last 32 - 21 february 2013 - Second leg FC STEAUA BU