home
12-02-13

Suporterii, inima clubului

FC United of Manchester este un club de fotbal reprezentand o cumunitate restransa, detinut si condus democratic de membrii sai.
Structura sa corporativa este de tipul Community Benefit Society si calitatea de membru este deschisa tuturor, fiecare fiind copropietar si detinand un singur vot in cadrul clubului.

Clubul a fost fondat in anul 2005 de catre fanii lui Manchester United in urma preluarii clubul de pe Old Trafford de catre Malcom Glazer. Acest lucru a fost vazut de catre unii drept picatura care a umplut paharul dar nu a fost singurul motiv care a dus la formarea clubulului. FC United este un club semiprofesionist care, momentan, evolueaza in Northern Premier League. Media de suporteri este aproximativ 2000 - de cateva ori mai mult decat media ligii - iar clubul se mandreste cu mai multe realizari atat pe teren cat si in afara lui, incluzand 3 promovari consecutive si un numar decent de trofee.

Clubul este unic in fotbalul englez prin obligatiile pe care le are fata de fani si a primit in 2009 premiul UK Cooperative Excelence pentru colaborarea si activitatea sa fata de comunitatea locala.

FC United incearca sa schimbe modul in care un club de fotbal este condus, punand suporterii in inima lui, avand responsabilitatea de a lua toate deciziile. Aceasta actiune vrea sa arate, printr-un exemplu practic, modul in care poate functiona printr-un proces durabil, democratic si de succes un club detinut de fani care creeaza beneficii reale pentru membrii sai. Majoritatea cluburilor ajung sa aiba datorii uriase sau se plaseaza in mainile unor investitori majori iar scopul clubului in acest sens este evitarea acestor lucruri si reliefarea unei solutii viabile, sanatoase.

In continuare va voi prezenta manifestul care a dus la infiintarea clubului. Ca sa pastrez originalitatea si sa nu denaturez sensul initial vi-l voi prezenta asa cum a aparut, adica in limba engleza.


The Manifesto: Who We Are and What We Mean

FC United of Manchester is a new football club founded by disaffected and disenfranchised Manchester United supporters. Our aim is to create a sustainable club for the long term which is owned and democratically run by its members, which is accessible to all the communities of Manchester and one in which they can participate fully.

Although driven by very different circumstances, FC United of Manchester takes as its inspiration a number of supporters' groups who have gone down this route, including AFC Wimbledon, who have offered unstinting support.

FC United of Manchester is intended to create a football club which addresses the concerns which many Manchester United fans have had over the last decade or more with how the club and football have developed, culminating in the club's takeover by Malcolm Glazer. We will follow the best traditions of Manchester United's past by developing policies which encourage youth participation in terms of both playing and supporting.

FC United of Manchester will be formed as a member-owned, democratic, and non-profit making entity on the Industrial and Provident Society company model. The EGM will focus on the election of a board of directors by the members, and the direction of the club over the coming season.

We have ambitious and long term plans. Above all we want to be seen as a good example of how a club can be run in the interests of its members and be of benefit to its local communities. However, we are a new club and will require patience in order to reach our goals. With the help of all our members and supporters we are confident we can achieve them.

Seven core principles of how the club will operate are set out below, and once agreed by the membership, will be protected by all elected Board members:


• The Board will be democratically elected by its members.
• Decisions taken by the membership will be decided on a one member, one vote basis.
• The club will develop strong links with the local community and strive to be accessible to all, discriminating against none.
• The club will endeavour to make admission prices as affordable as possible, to as wide a constituency as possible.
• The club will encourage young, local participation - playing and supporting - whenever possible.
• The Board will strive wherever possible to avoid outright commercialism.
• The club will remain a non-profit organisation.


Trecem la responsabilitatile membrilor. Vom vedea cum toti sunt egali si cum toti, impreuna, uniti conduc clubul. In acest sens exista 5 amendamente :

1. FC United of Manchester se angajeaza sa duca o politica de tratament egal pentru toti membrii si solicita tuturor membrilor, indiferent de nivelul de autoritate pe care-l au, sa respecte si sa adere la acest principiu general.

2. Toti membrii sunt obligati sa respecte cerintele urmatoarelor legislatii:

- Race Relations Act 1976,
- Sex Discrimination Act 1986,
- Disability Act 1995.

Discriminarea specifica este interzisa in felul urmator:

Tratarea oricarui individ pe motive de sex, culoare, stare civila, rasa, nationalitate sau origine etnica ori nationala, religie, orientare sexuala sau orice dizabilitate.
Victimizarea unui individ.
Hartuirea cuiva, in baza discriminarii.
Orice alt act care are ca efect dezavantajarea unui membru in pofida altuia. Astfel, in toate actiunile clubui de recrutare, selectare, promovare si formare a membrilor, precum si motivarile disciplinare vor fi facute cat mai obiectiv posibil, tinanandu-se cont numai de merite, experienta, abilitati si temperament.

3. FC United of Manchester se angajeaza sa ancheteze imediat orice act de discriminare.

4. Oricarui membru gasit vinovat de discriminare ii va fi imediat retrasa calitatea de membru. Deoarece discriminarea, in multiplele sale forme, este impotriva politicii clubului, oricare membru care va jigni sau care va discrimina va fi supus unei proceduri disciplinare unde va fi analizata natura actelor sale.

5. FC United of Manchester se angajeaza sa ajute persoanele cu handicap ori de cate ori este nevoie si va trata astfel de membri exact ca si pe toti ceilalti.


Politica alegerilor este un alt capitol interesant.
Orice membru este eligibil sa candideze pentru posturile vacante ale clubului. Nominalizarile pot fi facute oricand, dar nu mai tarziu de 35 de zile inaintea alegerilor. Nominalizarile trebuie:

- sa fie aprobate de minimum 5 membri pentru a putea fi eligibile;
- sa specifice in mod clar ce functie doreste membrul in managementul clubului si sa duca mai departe in mod onorabil principiile care au stat la baza formarii lui;
- sa fie scrise in limba engleza si sa fie cat mai lizibile;
- sa precizeze clar numele si numarul de membru al potentialului candidat.

Toti candidatii pot depune o declaratie in sprijinul candidaturii lor, de maximum 400 cuvinte. Toate declaratiile trebuie depuse la secretariatul clubului in termeni eligibili, adica in termen de maximum 35 de zile pana la alegeri.

In continuare ar trebui sa va prezint procedurile de votare si de numarare ale voturilor, dar nu asta e ideea.


Meciurile de acasa sunt jucate pe arena Gigg Lane, Bury cu o capacitate de 11 840 locuri, arena pe care de asemenea evolueaza si Bury FC. In martie 2010, clubul a anuntat ca planuieste sa-si construiasca propriul stadion, de 5000 locuri, in zona Newton Heath, casa initiala a lui Manchester United. Costul este estimat la 3.5 milioane lire iar fondurile sunt asteptate sa fie stranse din donatii publice si din cotizatiile membrilor.

Clubul pune la dispozitie un autobuz de transport public, iar pentru cei care doresc sa vina cu masina este explicat un traseu foarte usor si sunt disponibile 280 locuri de parcare.

De asemenea, mai sunt prezentate si 8 pub-uri ale suporterilor. Culorile sunt rosu, alb si negru - aceleasi ca ale lui Man. United - iar emblema si numele echipei au fost alese si votate de membri.

Suporterii au drept de vot la absolut orice este legat de club, de la consiliul de conducere pana la designul echipamentului sau pretul biletelor. Calitatea de membru este obtinuta prin plata, contra unei sume minime de 12 lire anual (3 lire pentru copii) si fiecare membru primeste o singura actiune in cadrul clubului, cu un singur drept de vot, indiferent de suma donata. Momentan, clubul are 3061 membri, dintre care 2.638 adulti. Clubul are doar doi angajati full-time: Andy Walsh, ca director executiv, si Lindsey Howard, secretar.

Clubul accepta donatii dar nu le permite sponsorilor sa-si puna numele pe tricourile echipei.

Pentru mai multe informatii despre club, vizitati http://www.fc-utd.co.uk/

In fine, acest articol are intentia sa arate ca se poate si altfel. Se poate ca impreuna, uniti, solidari, sa realizam singura solutia viabila ce a ramas pentru cei ce nu se regasesc in Steaua zilelor noastre. Noi, suporterii, dintotdeauna am fost inima echipei si tot noi trebuie sa facem ceva in acest sens.

Asadar, ce parere aveti ?

V for Vendetta

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Totul despre HAGI - inainte de Steaua (I)

Gica Hagi alaturi de tatal sau. (Farul Constanta) Născut la 5 februarie 1965 în comuna Sâcele, judeţul Constanţa, fiu al lui lancu şi al Chiratei; legitimat Ia data de 24 martie 1978 la F.C. Constanţa, transferat la F.C. Luceafărul Bucure

Deplasare la Amsterdam

Peluza Sud organizeaza pentru membri si simpatizanti un avion charter cu plecare in dimineata zilei meciului, intoarcerea facandu-se dupa terminarea partidei. Pretul biletului de avion dus-int