home
29-01-13

Cum a fost ziua de vară?

Prin clasa a X-a sau a XI-a, nu mai retin exact, am avut de pregatit, la istorie, un referat despre Napoleon. Mai precis, o abordare din perspectiva « contributia lui a fost mai mult buna sau mai mult rea? », adica «Napoleon a fost mai mult bun sau mai mult rau? »

Nu mi-a fost deloc greu s-o scot la capat, pentru ca gasisem o carticica a unui istoric francez care trata fix aceasta problema; era mura-n gura, asa ca am fost scutit de prea mult uz de neuroni. In micromonografia respectiva – la randul ei (banuiesc) o abordare sintetica emanata din covarsitoarea istoriografie franceza pe subiect – se prezentau foarte convingator perioadele distincte din viata reformatorului monarh, de la « carismaticul Capcaun Corsican » la « epava obeza de pe Sf. Elena ».

Concluziile erau deosebite si surprinzatoare, mai ales pentru unul ca mine, care intalnea pentru prima data astfel de conceptualizari.

In travaliul de elaborare al unui raspuns, autorul aprecia ca intreprinderea este una dintre cele mai dificile, si ca incercarea ajungerii la o concluzie absoluta este aprioric si fundamental eronata, unica abordare corecta fiind una circumstantiala, fragmentara si conditionata.

Si dadea si un exemplu sugestiv, pe care vi-l reproduc aproximativ, dupa cum mi-l mai amintesc de-atunci.

Imaginati-va o zi de vara: 1) Prima parte senina, cu soare puternic, fara pic de briza, cu temperaturi ridicate. 2) A doua parte innorata, cu vant puternic, ploi abundente si temperaturi scazute.

Cum a fost ziua: 1) Mai mult calduroasa sau mai mult racoroasa? 2) Mai mult senina sau mai mult noroasa? 3) Mai mult mult calma sau mai mult windy?

Mai departe: care a fost partea mai buna a zilei, prima sau cea de-a doua?

In elaborarea raspunsului la ultima intrebare, trebuie tinut cont, printre altele, si de urmatoarele: e posibil ca in prima partea a zilei de vara, cea calda, senina, calma, fara vant si cu mult soare, sa fi suferit de sete cine stie cate persoane, sa se fi compromis recolte, sa fi murit turme intregi de animale, sa fi crapat pamantul, sa-i fi lovit insolatia pe o gramada, sa fi secat rauri, sa fi fost afectate negativ o gramada de comunitati s.a.m.d.

In acelasi timp, in a doua parte a zilei de vara, cea innorata, cu vijelii puternice, ploi torentiale, temperaturi scazute, e posibil sa se fi distrus solarii, sa se fi inundat campuri, sa se fi revarsat rauri, sa fi murit inecate animale, ba sa fi murit chiar si oameni, culturile sa fi fost compromise, sa fi fost afectate negativ o gramada de comunitati s.a.m.d.

Deci, cum a fost ziua de vara? Mai mult buna sau mai mult rea? Mai mult frumoasa sau mai mult urata? Care parte a fost mai buna si care mai rea? Pentru cine a fost mai rea si pentru cine mai buna? Mai buna a fost partea frumoasa sau mai buna a fost partea urata? Cum a fost Napoleon? Mai mult bun sau mai mult rau? De unde pana unde a fost bun si de unde pana unde a fost rau? Partea rea o afecteaza cu ceva pe aia buna, sau invers? Adica faptele bune le transforma pe alea rele, sau invers, ori putem aprecia in mod particular – raportat la o gramada de chestii – caracterul lor?

Si alte intrebari de-astea, care, odata puse – corect – au marea calitate ca, pe langa faptul ca directioneaza esential demersul, inhiba pornirea majoritatatii, grabnica emitenta de diverse pareri.

~~~ ~~~ ~~~

Poate ca unii dintre noi vor identifica, interpreta, prezenta si promova elemente de fapt care sa duca la o reconsiderare a fundamentului factologic – pe baza caruia sa faca aprecieri personale in legatura cu activitatea sau viata lui Hagi, si, in particular, raportarea lui la Steaua de-a lungul timpului.

Dar, pana atunci, asa cum reguli minime de comportament impun sa dam «Buna ziua» cand intram intr-o incapere, sa nu mancam cu mainile si sa nu vorbim cand mancam (precum si alte "mofturi" de-astea), exista, de asemenea, niste reguli minime de comportament, care se folosesc in momentul in care, fie ca suntem obligati de cineva, fie ca ni se scoala noua, incercam sa dam raspunsul la intrebarea « cum a fost ziua de vara? »

Pentru ca acel raspuns sa fie valid (bun-rau, cum dracu' o fi el, ca nu despre asta discutam), trebuie respectate niste minime reguli – un fel de norme metodologice, daca va convine mai mult – unica abordare corecta ramanand, astfel, dupa cum aminteam si mai sus, una circumstantiala, fragmentara si conditionata.

Facand acest lucru, evitam sa ne cacam pe noi aiurea.

Deci sper c-ati inteles, pentru ca nu stiu cum s-o spun mai clar de atat: pana una-alta, jos labele de pe Hagi, domnilor!

Filip Pindean






Steaua - de la MapN la Becali (19)

Steaua - de la MapN la Becali (20)

Primul transfer al lui Hagi la Steaua

Transferul lui Hagi la Steaua

HAGI: "Nea Mircea a dat-o in bara"!

Totul despre HAGI - inainte de Steaua (I)

Steaua e pe profit datorită lui Gică Hagi

Dom' profesor Hagi

MApN a sigilat Ghencea si negociaza cu Gica Hagi preluarea palmaresului

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Totul despre HAGI - inainte de Steaua (I)

Gica Hagi alaturi de tatal sau. (Farul Constanta) Născut la 5 februarie 1965 în comuna Sâcele, judeţul Constanţa, fiu al lui lancu şi al Chiratei; legitimat Ia data de 24 martie 1978 la F.C. Constanţa, transferat la F.C. Luceafărul Bucure

Deplasare la Amsterdam

Peluza Sud organizeaza pentru membri si simpatizanti un avion charter cu plecare in dimineata zilei meciului, intoarcerea facandu-se dupa terminarea partidei. Pretul biletului de avion dus-int