home
14-01-13

Nişte ţărani. Scurt comentariu de antropologie a peluzei

Nu, nu are legătură cu trilogia ţărănească. Are legătură cu una orăşenească, cu fotbalul, cu suporterii, cu galeriile. În accepţiunea mea, galeria înseamnă un grup organizat de suporteri care participa la meciurile de fotbal cu scopul de a-şi manifesta vocal şi violent ataşamentul faţă de club şi care a creat în interiorul său un set de norme, reguli, valori care ghidează comportamentul social al membrilor săi.

Aceste norme, reguli, simboluri, valori şi comportamente formează cultura Ultras. Am observat ca galeriile echipelor din provincie suferă de complexul “ţăranului”. Că mulţi suporteri fac deplasări în Capitală doar pentru a le spune rivalilor stelişti, dinamovişti sau rapidişti că ei nu sunt “ţărani”.

Ca şi cum ar purta un stigmat, aceştia simt nevoia de a infirma această prejudecată. Sunt oamenii care îi numesc “ţărani”chiar şi pe cei care susţin aceeaşi echipă ca şi ei, pe aceia care nu mai au 20-30 de ani, pe cei care nu au auzit de “Burberry”, de “Lonsdale” sau pentru care marca “Lacoste” nu înseamnă nimic altceva decât o broderie cu un amărât de crocodil. Pe cei care nu îşi aleg în peluză un loc pentru a vedea un meci, pe cei care simt să se manifeste altfel decât ei.

Cuvântul “ţăran” a căpătat un nou sens în peluză. În lumea ultras, ”ţăranul” poate fi definit ca fiind orice individ pentru care normele, valorile şi simbolurile la care se raportează din punct de vedere comportamental sunt în antiteză cu cele ale subgrupului de suporteri autodenumit “galerie”.

Astfel, iau naştere mai multe tipuri de “ţăran” printre care - ţăranul suporter de capitală, ţăranul suporter de oraş de provincie, ţăranul suporter nonviolent, ţăranul suporter de tribuna a II-a.

Dar asupra acestei tipologii voi reveni cu altă ocazie…

Răzvan Papasima


FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
 
23 ani de la 27-01-1990

Ziua de nastere a lui Mihai Onicas

Mihai Onicas a debutat pentru Steaua in ultima etapa a sezonului 08-09 in deplasarea contra Unirii Urziceni
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Totul despre HAGI - inainte de Steaua (I)

Gica Hagi alaturi de tatal sau. (Farul Constanta) Născut la 5 februarie 1965 în comuna Sâcele, judeţul Constanţa, fiu al lui lancu şi al Chiratei; legitimat Ia data de 24 martie 1978 la F.C. Constanţa, transferat la F.C. Luceafărul Bucure

Deplasare la Amsterdam

Peluza Sud organizeaza pentru membri si simpatizanti un avion charter cu plecare in dimineata zilei meciului, intoarcerea facandu-se dupa terminarea partidei. Pretul biletului de avion dus-int