home
13-03-07

TIGRUL AKBAR

Pe "Telesport" e o emisiune pe care, din cauza orei la care se transmite, o vãd rar. Vechiul ziarist Mircea M. Ionescu invitã în faþa camerelor foste glorii, în cadrul emisiunii "Idoli ºi legende".

Ieri, 12 martie 2007, invitatul s-a numit Vasile Zavoda. Cei tineri nici nu cred cã au auzit de el. De fundaºul dreapta de oþel al CCA-ului. De "Tigrul Akbar"…

Am apucat sã-l vad spre finalul carierei, când încã era greu de trecut. Nu prea înalt, dar vânjos, cu o bunã vitezã si, mai ales, cu o dãruire exemplarã, "Laci" Zavoda rãmãsese printre favoriþii tribunelor. Iar cei care l-au vãzut nu-l uitã nici azi. Pentru cã, aºa cum zicea ieri bãtrânul încã vioi ºi ghiduº la cei aproape 80 de ani, ,,am ºi jucat ca sa nu ne uite…".

Nãscut la Rodna Veche, în Bistriþa, în 1929, Zavoda II a debutat în 1947 la Metalul Baia Mare, pentru a ajunge la CCA în 1950, împreunã cu fratele sãu mai mare Francisc, Feri, cunoscut ca Zavoda I.

A jucat pânã în 1964, încheindu-ºi cariera tot la o echipã militarã: cea din Tg. Mureº. A fost unul din cei care au format echipa primului deceniu de aur al clubului nostru, pentru care a disputat 248 de meciuri ºi a înscris douã goluri, cu care a cucerit ºase titluri ºi cinci cupe. Zavoda II a îmbrãcat tricoul Naþionalei de 20 de ori, între 1951 ºi 1962.

A fãcut parte din echipa care a cucerit primul titlu, în 1951, din cea care a umilit Luton Town cu 5-1 pe ,,23 August" (Stadionul Naþional din complexul ,,Lia Manoliu"), din eroii legendarului turneu in Anglia din 1956, din Naþionala care a învins Jugoslavia cu 1-0 la Belgrad ºi a smuls un 1-1 la Moscova, din CCA-ul care a susþinut primul meci în CCE, in 1957, din echipa care a învins Internazionale cu 2-0 într-un amical din 1960...…

Valoarea lui a fost amintitã la aniversarea de 50 de ani a FIFA în cuvântarea lui Mircea Sandu, care spunea: ,,Am avut jucãtori buni ºi dotãri, dar ne-am gãsit izolaþi din punct de vedere politic ºi cu ocazii limitate de a juca împotriva echipelor vest-europene. De aceea, unii jucãtori ca Iosif Petschovsky, Ion Voinescu, Titus Ozon ºi Vasile Zavoda, (ca sã numesc doar patru) au fost privaþi de recunoaºterea internaþionalã pe care o meritã talentul lor. "

Au rãmas legendare duelurile sale cu extrema dinamovistã Suru, de care-l lega o strânsã prietenie, dar cu care se lupta pe teren pânã la ultima picãturã de energie.

De zeci de ani este vecin ºi prieten nedespãrþit cu alþi doi celebri jucãtori de altãdatã: legendarul portar al CCA ºi al Naþionalei, Ion "Þop" Voinescu ºi fundaºul rapidist Ilie "Cauciuc" Greavu.

Dintre apãrãtorii de azi ai Stelei îl apreciazã pe Goian.

Dar bãtrânul stelist poartã o durere în suflet. "Ultima oarã când am vrut sã vãd Steaua la lucru, nu am putut nici mãcar sã intru pe stadion. ªi se juca în Ghencea! La câte sacrificii am fãcut pentru clubul ãsta, ar trebui sã avem scaune cu numele noastre pe ele". O idee pe care patronul de azi al celui mai mare club de fotbal din istoria României ar trebui sã o punã în aplicare…

Pentru tot ce ai fãcut pentru Steaua ºi pentru fotbalul românesc, îþi mulþumim, nea Vasile. Sã-þi dea Dumnezeu ani mulþi ºi fericiþi!

Andrei Sava


Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3