home
08-11-12

8 noiembrie 1945, prima demonstratie anticomunista

La 8 noiembrie 1945, studenţimea, liceenii bucureşteni s-au gândit să îl omagieze pe tânărul şi curajosul Rege mânifestând în Piaţa Palatului. Chiar dacă Regele nu era în palat, tinerii voiau să arate ataşamentul faţă de coroană. Pregătirile s-au făcut din vreme prin toate liceele şi facultăţile. Tineretul era hotărât monarhist, tânărul Rege era iubit. A fost mai întâi puţină lume, apoi, într-o jumătate de oră piaţa s-a umplut de tineri şi pancarte care îl omagiau pe Regele Mihai. Pe la 09:30 au apărut două coloane disciplinate şi numeroase. Una de la Nord, pe Calea Victoriei, intrând pe lângă Athenee Palace. Cealaltă coloană venea din Sud, dinspre Lipscani, printre hotelul COntinental şi fostul Teatru Naţional (situat pe locul actualului hotel Novotel). Când s-au unit în faţa palatului, s-a scandat "Regele şi Patria". S-a cântat imnul regal "Trăiască Regele!". Piaţa s-a umplut, toţi corespondenţii de presă străini erau acolo. Mii de tineri au venit să îi ureze Regelui "La mulţi ani" de Sfinţii Mihail şi Gavriil.

Au apărut jandarmii în camioane sovietice, au început să umble prin piaţă cu viteză ca să împrăştie mulţimea. Au lovit cu patul armei, au tras, au făcut arestări. Lumea a protestat, au ieşit încăierări. Un camion a fost răsturnat şi incendiat. La un moment dat a apărut o coloană de camioane cu muncitori şi soldaţi ai diviziei Tudor Vladimirescu, formată în URSS din prizonieri români devotaţi Armatei Roşii. S-a tras în aer, apoi în carne vie. Au fost 13 morţi (cifre oficiale), s-au înregistrat zeci de răniţi, spitalizaţi, mai multe camioane incendiate etc. Seara, mulţinea s-a împrăştiat.

Au urmat arestări, un proces, dublate de o campanie de presă condusă de sovietici care au acoperit evenimentul care i-a luat pe toţi prin surprindere. Demonstraţia a fost bine organizată pentru că secretul a fost păstrat până în ultima clipă. Sovieticii şi cozile de topor nu s-au aşteptat să aibe de înfruntat o demonstraţie promonarhistă de o asemenea amploare. S-a trecut la arestări, anchete. S-au dat sentinţe grele. Proba ataşamentului românesc faţă de coroană se făcuse în condiţiile dramatice ale unei ocupaţii străine, a unei ţări aflate practic sub stare de asediu.

În această seară va avea loc un marş de comemorare a evenimentului din 8 noiembrie 1945, cu plecare din faţa cafenelei Liberale. Cei care doresc să participe la acest eveniment dar care nu doresc să fie percepuţi ca fiind simpatizanţi ai vreunei formaţiuni politice sunt aşteptaţi la orele 20:15, la intersecţia str. Academiei cu bld. Elisabeta, pe partea cu Universitatea Bucureşti, urmând apoi să participăm la acest marş alături de restul grupului, până în faţa statuii lui Carol I, loc în care vom depune o coroană de flori.

www.facebook.com

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Ref: PUZ/24

Cum ne-am civilizatAdministraţiile serioase lasă în urmă mult mai mult decât eventuale – şi foarte aparente – rezultate imediate. Contribuţiile reale la identitatea şi soliditatea – adică valoarea unui

Dă culoare peluzei!

Sud Steaua Tu poți ajuta să fim o peluză așa cum toți ne dorim. Pentru că urmează bătălii grele cu Dinamo și în Europa League, poți dona orice sumă pentru: >> coregrafia de la meciul cu Di