home
12-10-12

Turcia - ROMÂNIA 0-1 / Vasali în trecut, împăraţi în prezent

În fața unui stadion Şükrü Saracoğlu plin până la refuz, România a înfruntat rivala de-o viață – Turcia în cadrul preliminarilor pentru Campionatul Mondial din Brazilia de peste doi ani. Grozav a adus cele trei puncte vitale calificării în minutul 45.

Pițurcă a aliniat următoarea formulă: TĂTĂRUȘANU – TAMAȘ, CHIRICHEȘ, GOIAN, RAȚ - PINTILII, BOURCEANU - TORJE, B. STANCU, GROZAV – MARICA.

De partea cealaltă, antrenorul oaspeţilor a trimis următorul prim-unsprezece: Volkan - Gökhan, Semih, Ömer Toprak, Hasan Ali - Mehmet Topal, Emre - Altıntop, Arda Turan, Sercan - Umut Bulut.

România debutează în fotță și în minutul 2 are o lovitură liberă de la 40 de metri, lateral stânga. În careul turcilor urcă mai jucători înalți, dar execuția este defectuoasă.

Încă din primele minute jocul dă semne că se va juca pe contre și are un ritm ridicat.

Datorită încleștării deosebite, primele 15 minute nu au consemnat vreo fază importantă de atac, decât două ocazii periculoase ale turcilor. În continuare, otomanii contruiesc meticulos la mijlocul terenului încercând să speculeze orice greșeală defensivă.

În minutul 21, Bogdan Stancu are o tentativă de șut spre poartă. Dezamăgitor. Trei minute mai târziu, același Stancu recuperează mingea și șutează fără vlagă pe poartă.

În minutul 26, România obține o lovitură liberă de la mare distanță. O nouă oportunitate pentru jucătorii noștri să urce în careu. Iese Volkan și rezolvă situația.

Au trecut 30 de minte de joc în care turcii ne-au dominat teritorial și psihologic. Ne apărăm pe două linii – specific lui Pițurcă când întâlnește o echipă superioară valoric. Beneficiem de un Marica imobil și de o linia de mijloc lipsită de curaj. Se pare că este doar o chestiune de timp până când turcii își vor fructifica superioritatea.

În minutul 33, Serkan face o cursă fabuloasă în flancul nostru drept dar este blocat imperial de fostul stelist, Dorin Goian.

În minutul 40, în urma unor pase scurte, Stancu ajunge în poziție de șut la marginea careului mare, dar trage în blocaj.

Pe fondul unei apatii generale, în minutul 45, imobilul Marica recuperează mingea și pasează din prima în spate, spre Pintilii. Stelistul verticalizează impecabil spre Grozav, care profitând de ieșirea greșită a lui Volkan, deshide scorul. 1-0 pentru România.

Autorul unui arbitraj impecabil, Howard Webb fluieră sfârșitul primei reprize.

În minutul 47, Bourceanu execută excelent o lovitură de colţ. Mingea trece agonizant de încet prin mijlocul careului mic, dar nimeni n-o împinge în poartă.

Piţurcă operează o mişcare suprinzătoare: socate autorul singurului gol – Grozav şi-l introduce pe Cociş.

Turcii încep a doua repriză la fel cum au început-o pe prima, în atac, însă cu o posesie care nu se frutifică. Lipseşte un mijlocaş cu clarviziune care să dea pasa decisivă.

În minutul 56, turcii au prima ocazie fixă din a doua repriză în urma unui fault. Trage jucătorul lui Bayern Munchen – Hamit Altintop – dar în zidul românesc. Câteva minute mai târziu, România răspunde printr-un contraatac purtat de Torje, care şutează în braţele lui Volkan. Urmează un alt contraatac românesc, Raţ este angajat în flancul stâng şi apoi recentrează în careu spre Marica care ratează intercepţia.

În minutul 62, Marica îl angajează pe Cociş. Acesta ajunge liber la marginea careului de 16 metri, dar ratează inexplicabil. O ocazie monumentală care se poate razbuna.

Prezenţele otomane în careul nostru încep să fie tot mai dese, însă fundaşii noştri resping în siguranţă.

În minutul 75, Torje evită câţiva jucători turci la marginea careului mare şi şutează mult peste. Un minut mai târziu, Arda Turan încearcă o fază similară în careul nostru, însă este incomodat în momentul şutului şi trage în braţele lui Tătăruşanu.

Acelaşi joc cu o miză apăsătoare, fragmentat, încâlcit şi cu ocazii puţine. Joc pe placul lui Piţurcă, dar nu şi pe placul zecilor de mii de spectatori exuberanţi.

Piţi surprinde din nou şi îl scoate pe marica pentru a-l introduce în teren pe Chipciu. Avem 5 stelişti în primul unsprezece al Naţionalei. Intră şi Mutu în locul lui Bogdan Stancu. Ne aşteaptă 10 minute infernale.

În minutul 84, Raţ acordă un corner însă turcii nu concretizează. Pe contraatac, Chipciu obţine un avantaj teritorial şi anume – un corner. Urcă Goian şi Tamaş în careu. Bate Adrian Mutu în braţele lui Volkan.

După o succesiune de pase Raţ – Chipciu – Bourceanu – Torje, România reuşeşte să calmeze jocul preţ de secunde bune.

De la margine se arată 5 minute de prelungire. Pintilii pare-se că s-a accidentat destul grav şi există riscul să rămânem în zece oameni.

În minutul 94, Goian respinge senzaţional dintr-o fază grea şi rezultatul final pare bătut în cuie. Nu este de acord Sahin, care aproape că marchează din poziţie ideală cu capul.

Final de meci şi România acumulează 9 puncte. Victorie de moral şi de prestigiu în urma unui joc pragmatic.

Joga Bonito


FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Un junior stelist are tumoare pe creier

Denis PenciuDenis Penciu (18 ani) era, pînă acum o lună, un puşti care iubea fotbalul mai mult ca orice pe lume şi îşi trăia visul: juca pentru echipa sa favorită, Steaua. Clubul a decis, în urmă cu un

Gigi Becali le explică proştilor de ce e o căpuşă

Gigi va multumeste din inimaExistă un banc ce se potriveşte excelent situaţiei explicate pe înţelesul tuturor: Un patron îşi parchează o maşină ultimu' racnet în faţa firmei, iar unul dintre angajaţi rămâne mut