home
06-10-12

Steaua în spirala Europei

Steaua '86" a fost un fenomen european de top, pe care il credeam fara sfarsit.
Din pacate, nimic nu e vesnic. A durat doar 4 ani ('85-'89) ...
Finala cu AC Milan(0-4), din 24 mai '89, parca a fost cantecul de lebada al unei echipe ajunsa in pragul unui sfarsit de ciclu. Asaltati de oferte tentante, jucatorii se visau deja la echipe mari din Europa ... Unii chiar au ajuns.

Dupa '89, Steaua nu a mai fost in stare sa mentina performanta de top in cadrul altui ciclu. Nimeni nu a mai gasit nici resurse materiale, nici resurse umane adecvate marii performante.

La fel s-a intamplat si in "era ciobanului", dupa calificarea Stelei in semifinala Cupei UEFA, din 2006. Toti jucatorii aveau in cap contracte la un mare club din vest, in frunte cu Radoi, Dica etc.
"Steaua 2006" cam terminase ciclul, numai ca s-a rupt continuitatea din alte cauze .
Dupa plecarea lui MM, in 2007, ciobanul a inceput sa se bage pe fata la echipa, sa invadeze TV-ul si ziarele. Pe valul lui "2005-2006", a inceput sa foloseasca Steaua si ca rampa politica.

De atunci a inceput si declinul moral si sportiv. Inevitabil, a venit si conflictul cu suporterii, cu fostele glorii, cu presa ...

Tembelizat de megalomanie, a fost incapabil sa mai formeze o echipa de aceeasi valoare.
Exact ca unii suporteri filozofici si utopici, si ciobanul a crezut ca e suficient sa imbraci un jucator in tricoul Stelei si ala trebuie sa joace ca Messi, ca deh, joaca la Steaua: "Semper superiores!".
Se pierduse simtul realitatii. O sigla si un slogan nu te transforma peste noapte in superman!

Ca o coincidenta ciclica, din 2007 in 2011 sunt ... tot 4 ani. Dar de calvar.
Se pare ca dupa acest marasm de cautari si terfelire de simboluluri, in 2012, a nimerit un lot competitiv, de valoare apropiata celui din 2006.
A mai nimerit si un antrenor "non conflictual", care ii accepta derapajele media, pentru ca scopul lui este sa-si demonstreze valoarea, sa-i dea peste nas cu rezultatele, nu cu replici de 2 lei la TV.

Cat va dura acest ciclu? Nimeni nu stie.
Totul se poate darama peste noapte, pentru ca gibonul a demonstrat o labilitate psihica incurabila, desi se pare ca a invatat un pic sa fie mai conciliant, in interesul echipei(vezi cazul Martinovic), si sa nu-si mai puna suporterii, fostele glorii si presa in cap prin excese de arogante ca de la stapan la sluga.

Ciobanul a demonstrat de "n" ori ca poate strica usor si putinul ala care s-a facut si bun la Steaua.
De aceea eu ma bucur de succesele echipei, ca de ultima tigare a unui condamnat. Nu se stie cand ciobanul va da cu batul in balta.

Fotbalul este o placere a vietii, nu un concept filozofic al ei!
Eu nu pot trai stelismul fotbalistic ideatic, intr-un turn de fildes imaginar populat numai de "sfinti", rupt de realitatile si emotiile din teren.
Exagerand, ar fi ca si cand ai idolatriza si poetiza sexul, dar te-ai bucura imaginar de el numai prin masturbare, ca, deh, se spune ca " toate femeile sunt curve".

Fotbalul a generat stelismul (fotbalistic), ca fenomen de masa, si nu invers.
Dar... fotbalul il joaca si il respecta echipa pe teren, nu ce scriem noi aici pe site!
Din 1947, echipa/jucatorii ne-au facut pe noi sa devenim stelisti, nu noi, filozofii ros-albastrii, i-am facut pe ei fotbalisti si glorii!

Arhimede

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Steaua - CFR, atmosfera - OmBun

Steaua - CFR, 1-0 - OmBun

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Un junior stelist are tumoare pe creier

Denis PenciuDenis Penciu (18 ani) era, pînă acum o lună, un puşti care iubea fotbalul mai mult ca orice pe lume şi îşi trăia visul: juca pentru echipa sa favorită, Steaua. Clubul a decis, în urmă cu un

Gigi Becali le explică proştilor de ce e o căpuşă

Gigi va multumeste din inimaExistă un banc ce se potriveşte excelent situaţiei explicate pe înţelesul tuturor: Un patron îşi parchează o maşină ultimu' racnet în faţa firmei, iar unul dintre angajaţi rămâne mut