home
22-08-12

FK Ekranas - Steaua / Armada Ros-Albastra ancoreaza in tara Berzelor / LIVE VIDEO



Dar şi a chihlimbarului (sau ghintaras – cum îl numesc lituanienii), a catedralelor legendare, a castelelor medievale de lemn sau a turnurilor istorice, Lituania este locul unde se îmbină savuros vechiul cu modernul în centrul geografic al continentului.



Dintre statele baltice, Lituania este cel mai întins (cam cât Oltenia şi Muntenia la un loc) şi cel mai dens populat (circa 3 milioane de locuitori). Capitala Vilnius, aflată la răscrucea marilor drumuri europene, a fost numită în anul 2009 Capitala Europeană Culturală, în semn de recunoaştere a împlinirii unui mileniu de la atestarea istorică a Lituaniei – 14 februarie 1009, într-un manuscris medieval german.

Patru secole mai târziu de la atestare, în timp ce Mircea cel Bătrân le dădea cu flit turcilor, Lituania ajunsese cel mai întins stat din Europa, dar şi ultimul care adoptă creştinismul ca religie. Chiar şi în vremuri contemporane, lituanienii se mândresc ca fiind primii care au scăpat de sub jugul sovietic şi în acelaşi timp, primii care au lansat ca brand de ţară un parfum.

Fotbalul ne poartă spre nord-estul ţării, unde Steaua înfruntă echipa oraşului Panevėžys – FC Ekranas, în prima manşa turului al II preliminar din Europa League, joi de la ora 19.45. Partida se dispută pe cochetul stadion "Aukštaitija" de doar 4000 de locuri, inaugurat în anul 1963.

Un an mai târziu de la inaugurarea stadionului, un antreprenor de la o fabrică locală pune bazele echipei de fotbal. Deşi în primii ani de la înfiinţare echipa s-a zbătut în ligile inferioare, pas cu pas a avansat în prima ligă – acest lucru întâmplându-se în anul 1969. Clubul a atins apogeul în anii 80, sub comanda antrenorului M. Kauspedas, fost jucător profesionist. Cinci ani mai târziu, acesta duce echipa spre primul titlul de campioană.

În 1989, odată cu venirea lui Virginijus Liubsys la cârma echipei, FC Ekranas trece prin noi schimbări. Perseverenţa antrenorului este răsplatită cu al doilea titlul de campioană – în anul 1992. Doi ani mai târziu, perioada de recesiune postcomunistă duce la separarea echipei de fotbal de fabrica „Ekranas”.

Anii 2000 aduc după sine o nouă perioadă de progres la club. După ce doi ani la rând (2003, 2004) au fost terminat pe locul 2 în campionat – în spatele rivalilor de moarte de la FBK “Kaunas” – în anul 2005 cuceresc cel de-al treilea titlu de campioană chiar în dauna acestora. Urmează 4 ani consecutivi în care FC Ekranas se încoronează din nou campioni (2008-2011). Alături de cele 7 titluri naţionale, FC Ekranas a mai cucerit şi alte 5 Cupe ale Lituaniei, precum şi numeroase turnee şi competiţii din zona baltică.

În prezent, campionatul lituanian, sub denumirea de Liga A numără 10 participante şi se desfăşoară în sistem primăvară-toamnă. După 24 de etape, adversarii Stelei domină autoritar, având 6 puncte avans faţă de următoarea clasată. Linia lor de clasament e una solidă: 17 victorii, 6 egaluri şi o singură înfrangere – în deplasare, în faţa celei de-a treia clasate. Lotul lor este format preponderent din jucători lituanieni tineri şi câţiva jucători străini. Se pare că cel mai reprezentativ jucător care a trecut pe la clubul lor este Marius Stankevicius (fost fundaş al Bresciei, actualmente împrumutat la Valencia).

În nici una din cele două competiţii europene – Liga Campionilor şi Cupa Uefa n-au strălucit deloc de-a lungul timpului, înregistrând înfrangeri usturătoare în faţa unor echipe ca: Lierse, Valerenga, Hapoel Tel Aviv, Dinamo Zagreb, Bate Borisov sau Anderlecht – cea mai recentă umilinţă: 11 la zero în cele două manşe.

Experimentatul Valdas Urbonas – antrenorul echipei din iunie 2009, probabil va folosi un 4-2-3-1, trimiţând în teren următoare formulă de echipă:

În poartă: E. Zubas,
fundaşi centrali: M. Samusiovas şi I. Dedura,
fundaş stânga: Y. Urdinov,
fundaş dreapta: V. Luksa,
mijlocaşi la închidere: G. Tomkevičius şi A. Kučys,
mijlocaş stânga: A. Vertelis,
mijlocaş dreapta: E. Varnas,
vârf împins: A. Buinickij – principalul marcator al echipei cu 14 reuşite – şi susţinut din spate de experimentatul mijlocaş sârb – Marko Anđelković.

Panevėžys este al cincelea oraş ca mărime din Lituania cu o populaţie puţin peste 100.000 de locuitori şi este situat la jumătatea distanţei dintre capitalele Riga şi Vilnius, pe malurile râului Nevėžis – de unde orasul îşi trage şi numele, Pa însemnând de-a lungul. Mai este numit şi Chicago al Lituaniei. De menţionat faptul că, într-o ţară în care sportul naţional este baschetul, rolul oraşului Panevėžys în organizarea Campionatului European din 2011 nu putea să lipsească.

Impunătoarea Cido Arena a găzduit o serie de meciuri din faza grupelor. Oraşul mai impresionează cu parcurile, catedralele, hotelurile cochete, sculpturile, muzeele şi o groază de alte atracţii turistice bine valorificate de autorităţile locale.

Dacă plănuiţi să faceţi deplasarea la meci şi vizitaţi Lituania, e bine de ştiut faptul că lituanienii au inventat vodca – iniţial folosită ca anestezic şi dezinfectant, mai apoi ca licoare bahică. Merită pomenită puţin şi gastronomia locală. Mâncarea naţională este Didžkukuliai – cunoscută și sub denumirea de Cepelinai, acest preparat tradițional lituanian vechi este alcătuit dintr-un soi de găluște făcute din cartofi, umplute cu carne și servite cu smântână și ciuperci.



În încheiere, un top 3 al atracţiilor turitice din Lituania:

Dealul Crucilor – aflat la 7 km de oraşul Siauliai, simbolizează rezistenţa catolică împotriva comunismului. Se spune că ar fi în jude de 500. 000 de cruci pe acel deal.



Muzeul Divaolului – aflat în oraşul Kaunas, conţine o serie de sculpturi ce înfăţişează diavoli.



Turnul Gediminas – simbol al capitalei Vilnius. Panorama ce poate fi observată din vârful turnul îţi taie răsuflarea.



Joga Bonito

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
 
52 ani de la 23-08-1960

Ziua de nastere a lui Stefan Iovan

Stefan Iovan s-a nascut pe 23 august 1960, in localitatea Motatei din jud. Dolj. El a ramas cunoscut drept "capitanul de la Sevilla", fiind cel care (in absenta lui Tudorel Stoica, suspendat) a purtat banderola de capitan in timpul finalei Cupei Campionilor Europeni din 1986, castigata de Steaua cu 2-0 la penalty-uri impotriva Barcelonei.
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Un junior stelist are tumoare pe creier

Denis PenciuDenis Penciu (18 ani) era, pînă acum o lună, un puşti care iubea fotbalul mai mult ca orice pe lume şi îşi trăia visul: juca pentru echipa sa favorită, Steaua. Clubul a decis, în urmă cu un

120 de achiziţii în 9 ani

Nu-i prost cine cere, e prost cine acceptaDe cînd a preluat echipa şi pînă azi, adică în perioada 2003-2012, patronul a adus, cumpărînd sau luînd liberi de contract, o medie de peste 13 jucători pe sezon. Szukala a semnat cu Stea