home
28-07-12

Alina Dumitru, vicecampioana olimpica

Judokana Alina Dumitru a ratat ocazia de a-şi apăra titlul olimpic, categoria 48 de kilograme, după ce a fost învinsă în finala Jocurilor Olimpice de la Londra de brazilianca Sarah Menezes.

După lupta din finală, Alina Dumitru a declarat că prestaţia ei a avut de suferit şi din cauză că a avut probleme mediale.

"Braţul meu a cedat de data asta, mi l-a forţat la început şi am simţit că ceva s-a întâmplat la el. Nu s-a putut mai mult. Aş fi vrut mai mult, să ies din nou campioană, mai ales că este a 30-a ediţie a JO, eu fac anul acesta 30 de ani şi aş fi vrut să-i onorez cu încă o medalie de aur. Brazilianca a fost foarte bună şi am zis de la început că o să am un meci foarte greu cu ea.

Acum nu vreau decât să mă bucur de medalie şi apoi o să am timp să mă gândesc",
a declarat, după luptă, ploieşteanca de 30 de ani, membră de onoare a AISS.

Tehnicianul Florin Bercean a sfătuit-o pe stelistă să se retragă din activitatea cimpetiţională, dar s-a declarat impresionat de tăria de caracter a elevei sale:

"Este un rezultat excepţional, pentru Alina în primul rând, pentru judo-ul românesc, pentru mine, pentru România. Dimineaţă am plecat cu gândul că ne va fi greu să luăm medalie, dar Alina a fost extraordinară, a luptat din ce în ce mai bine, chiar dacă avea dureri şi a fost lovită tot timpul.

Sper ca rezultatul ei să le încurajeze şi pe celelalte două fete prezente la Londra, Andreea Chiţu şi Corina Căprioriu, pentru un rezultat bun.

Finala a fost ultima luptă pentru Alina, era deja decisă să se retragă, am sfătuit-o şi eu la fel, pentru că ea trebuie să rămână în memoria românilor ca o luptătoare medaliată. La final de carieră, nu pot să-i spun decât un lucru: Alina, eşti un om excepţional!"


Vicecampioana olimpică la judo Alina Alexandra Dumitru s-a născut la 30 august 1982, la Ploieşti. E legitimată la CSA Steaua Bucureşti şi e antrenată la lotul naţional de Florin Bercean.

Prima sa performanţă a fost o medalie de bronz câştigată la Campionatele Europene din 2002 (Maribor - Slovenia). Au urmat şase titluri europene, în 2004 (Bucureşti), 2005 (Rotterdam), 2006 (Tampere), 2007 (Belgrad), 2008 (Lisabona) şi 2010 (Viena). A ocupat locul 5 la JO de la Atena (2004), doar câteva secunde despărţind-o de o medalie.

Alina Dumitru a cucerit trei medalii de bronz la Campionatele Mondiale, în 2005 (Cairo), 2007 (Rio de Janeiro) şi 2010 (Tokyo - singura medalie a delegaţiei române la Mondialele de la Tokyo), titlul mondial fiind, de altfel, singurul trofeu important care îi lipseşte din palmares. În 2008, la Beijing a adus cea mai preţioasă medalie pentru judo-ul românesc la Jocurile Olimpice - aur. Judoka română a învins-o în finală (cat. 48 kg.) pe cubaneza Yanet Bermoy, prin ippon. Până la ediţia a 29-a a Olimpiadei de vară, România nu cucerise decât 3 medalii la judo, toate de bronz.

În palmaresul sportivei de 1,58 m şi 48 kg mai figurează un loc 1 la Super Cupa Mondială din 2007, de la Moscova, alte cinci locuri 1, cinci locuri doi şi trei locuri trei la Cupa Mondială. În 2009 a câştigat medalia de bronz la CE de judo de la Tbilisi (Georgia) şi s-a clasat pe locul 5 la Campionatele Mondiale de judo de la Rotterdam (Olanda), ratând medalia de bronz, după ce a fost învinsă în meciul decisiv de franţuzoaica Frederique Jossinet, prin ippon. La 7 august 2010, a câştigat medalia de aur la Cupa Europei, de la Hamburg (Germania). În octombrie 2010, sportiva română s-a clasat pe locul secund în limitele categoriei 48 kg, la Grand Prix-ul de judo de la Rotterdam (Olanda), fiind învinsă în finală de belgianca Charline van Snick, prin yuko, iar o lună mai târziu a câştigat Grand Prix-ul de la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite). În aprilie 2011 a cucerit medalia de aur la Campionatul European de judo de la Istanbul.

Alina Dumitru a fost decorată 27 august 2008, de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Meritul Sportiv clasa I. În acelaşi an, campioana olimpică la judo şi antrenorul său, Florin Bercean, au fost laureaţii Uniunii Europene de Judo, cu prilejul Congresului Ordinar al UEJ desfăşurat la Atena. A fost desemnată cel mai bun sportiv în 2008, 2009 şi 2010 de către Federaţia Română de Judo.

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
 
10 ani de la 01-08-2002

Aparitia siteului fcsteaua.ro

La 1 August 2002, site-ul nostru a aparut in peisajul online romanesc.
FCSTEAUA.RO - imagini de arhiva - Azzido

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Veriga lipsa dintre TITLU si NOIMA

Ce BUCURIE ca i-am belit pe cateeei!Am împlinit, pe 18 mai, şase (6) ani consecutivi fără titlu câştigat. Pentru acele persoane care prezintă “ce-a fost înainte” (Istorica Steaua) ca o Vârstă de Aur a clubului, fără

Steaua e pe profit datorită lui Gică Hagi

Echipajul martian l-a crescut cum a pututPrincipalul creditor al Stelei a recunoscut că, dacă Gică Hagi nu-l cumpăra pe Bogdan Stancu, la Galatasaray, cu suma de 5 milioane de euro, Steaua înregistra pierderi şi în 2011, ca în mai to