home
05-12-11

Dinamo - STEAUA: 1-3

Steaua Bucureşti a învins pe Dinamo Bucureşti cu scorul de 3-1 (1-1), luni, în deplasare, în ultimul meci din etapa a 16-a a Ligii I de fotbal. Aceasta a fost prima victorie în "Groapă" a roş-albaştrilor după 7 ani şi a doua consecutivă, după finala Cupei României.

Prima repriză:

În minutul 6, Dinamo are prima ocazie. În minutul 7, Marius Niculae este în poziţie de gol, pe o greşeală de plasament a mijlocaşilor noştri centrali. Joc de uzură, cu Dinamo la timonă, până în minutul 20, când la o fază în careul stelist, Iliev face un henţ evident. Penaltyul este transformat cu emoţii de Niculae, mingea respinsă de Tătăruşanu în bară intrând în poartă după ce i-a ricoşat din spate. Dinamo – Steaua 1-0.

La prima fază a Stelei de după gol, în minutul 22, la prima verticalizare făcută de unul dintre mijlocaşii centrali până în acel moment, îl numim aici pe Bourceanu, Rusescu accelerează pe 5 metri şi, de la 26-27 de metri lateral-dreapta, prinde un trasor care ia pământul exact în faţa lui Bălgrădean, explodând în plasă. Dinamo – Steaua 1-1, după un gol identic, în oglindă, cu golul de 1-1 al lui Hagi, cu Elveţia.
În minutul 25, Cătălin Munteanu face a şasea combinaţie centrală de până în acel moment, dar faza pierde suflu. În minutul 26, Alexe face al patrulea, şi cel mai periculos raid de până atunci, câştigă vrep 20 de metri în faţa unui Emeghara cvasi-depăşit, ajunge paralel cu linia de tuşă, unde este blocat în extremis de o intervenţie comună Iliev-Tătăruşanu. În minutul 30, Rus îl ia şi el la mână pe Latovlevici, a cincea oară, ajunge în poziţie de şut, ratează un tempo şi faza. În minutul 32, Dănciulescu ratează voleul, de la 22 de metri, după încă o acţiunea (a câta?) cu o pasă accelerată pe zonă centrală. În minutul 34, Steaua joacă prima minge în careu, o centrare stereotipă a lui Bourceanu pentru Nikolici. Până în minutul 34, Steaua a avut 3 intrări în careu, toate din faze fixe (un corner, un aut, o lovitură liberă). În minutul 37, Bourceanu face a doua verticalizare a meciului, pe spaţiul unui Luchin care nu era, lansarea pentru Latovlevici putând genera (fără a o fi făcut) pericol.. În minutul 37, Tănase are prima acţiune în care unul dintre jucătorii Stelei ia la joc un adversar, ducându-l pe acelaşi Luchin până în careu. La acel moment, dinamoviştii aveau 8 astfel de acţiuni (5 Alexe şi 3 Rus). În min 37, Nikolici are prima cursă a jocului, pe fondul scăderii jocului dinamovist, fază la care miliţenii au arătat de ce sunt miliţieni. Repriza se încheie cu două şuturi aiurea ale lui Brandan, de pe la vreo 30 de metri, cu o pasă a lui Tănase către Bălgrădean, din lovitură liberă de la 22 de metri şi cu o mare ocazie a Stelei, cap Iliev, la un corner, în ultima fază a primelor 45 de minute.

Repriza a doua:

Minutul 58 aduce golul marcat de Rusescu; după o fază confuză, iniţiată de Nikoloci, mingea ajunge în 8 metri, pe cel mai bun om al Stelei, Raul, acesta pivotează cu Kone în spate şi înscrie cu şansă, din şurub, printre piciorele ivorianului, la o acţiune în care steliştii erau 2 contra 5, în careul dinamovist. În minutul 63, Bourceanu şutează pe lângă poartă de la 24 de metri, central, profitând de căderea câinilor, stare ce se va menţine până la final. În minutul 67 Nikoloci şutează pe centrul porţii, din alergare, de la 33 de metri. Peste 3 minute intră Mihai Costea în locul discretului Prepeliţă. În minutul 70, după un aut bătut lung de Emeghara, nou-intratul Nilă încearcă o foarfecă din 15 metri – peste poartă. În minutul 73 apar primele ocazii ale gazdelor, cap Marius Niculae, la un corner de pe dreaptă, urmat de un cap al lui Kone, la un corner de pe stânga, ivorianul nefiind deranjat de marcajul gură-cască al lui Latovlevici, aerian tot meciul. În minutul 73, după un corner executat de Branda, Grigore respinge în 27 de metri lateral dreaptă, de unde Dodel prinde un demi-vole cu stangul, care şterge bara porţii lui Bălgrădean. În minutul 77, Cătălin Munteanu bate peste o lovitură liberă la care Tătăruşanu avea aceeaşi poziţionare penală ca la golul lui Torje de la Braşov. În minutul 78 iese Luchin, intră Ţucudean, în acelaşi minut Nikolici bifând încă o ocazie, un şut care a luat altitudine, din 14 metri, după o fază a la Cămătaru. În minutul 79, Rus intră între linii (schema preferată, încercată predilect de albâroşii), primeşte pe o verticalizare tipică a lui Munteanu, dar trage mult peste, de la 20 de metri. În minutul 84, lovitură liberă pentru gazde, schemă, pasă Niculae pentru Munteanu, şut respins greu de Tătăruşanu. În minutul 86 altă lovitură liberă, 30 de metri dreapta, şut violent al lui Marius Niculae care loveşte transversala, admirat de aerianul Tătăruşanu. În minutul 88 intră Florin Costea în locul lui Nikoloci. În minutul 92, Mihai Costea pleacă de la 45 de metri pe lansarea lui Branda (parcă), face o cursă solitară, se descurcă bine în faţa lui Moţi şi, cu un calm surprinzător, îl execută pe Bălgrădean. Dinamo – Steaua 3-1.

Meciul poate fi caracterizat ca paradoxal.

Dinamo a început net superior, dominând prin coeziune şi calitatea jucătorilor de atac, primele 25 de minute fiind controlate categoric, serii convingătoare de pase, combinaţii în trei, triunghiuri dinamice punând în inferioritate un angrenaj stelist timorat. Peste asta, faptul că mijlocaşii laterali Rus şi Alexe au avut 8-9 acţiuni de pericol, în urma unor dueluri directe tranşate clar, a accentuat impresia de dominare. Steaua nu a avut replică, mijlocaşii centrali, surclasaţi clar, fiind veriga slabă. Marele noroc reprezentat de faptul că Rusescu a reuşit să înscrie repede – nu întâmplător pe primă verticalizare făcută de Bourceanu –, a fost gestionat relativ corect până la pauză, ocaziile dinamoviştilor rărindu-se. Rămân, însă – pe lângă zecile de centrări din orice poziţie, în orice fază, pe oricine, paradigma a sterilităţii tactice şi tehnice – cifrele groaznice:

0 este numărul mingiilor verticalizate de Steaua până în minutul 22.

34 este minutul în care Steaua a pătruns pentru prima oară în careul dinamovist din acţiune.

8 acţiuni periculoase au dezvoltat extremele lui Dinamo, în comparaţie cu una singură a Stelei, prin Tănase.

7-1 este raportul acţiunilor ofensive reuşite pe zonă centrală, în favoare lui Dinamo.

0 este numărul depăşirilor făcute de halfii centrali ai Stelei.

9 este numărul combinaţiilor Niculae-Dănciulescu

14-3 este numărul acţiunilor poziţionale în careul advers, în favoarea lui Dinamo.


Repriza a doua a început cu schimbare lui Alexe, în locul căruia a intrat Liviu Ganea, mutare care a tăiat mult din forţa gazdelor. O repriză diferită de primă, în care Dinamo atacase generos, frumos, cu oarece calitate, iar Steaua se apărase şi bubuise mingiile ca o echipă mică ce e, fiind surclasată ca joc şi având ceea ce se numeşte bulan. Golul lui Rusescu – efect al hazardului şi al talentului personal – a adâncit-o pe Dinamo în depresia generată de rezultatul nedrept al primei reprize. Restul de 30 de minute au fost un chin pentru miliţienii dezorganizaţi, debusolaţi, care au scăzut parametrii de joc la cel mult un sfert faţă de prima parte.

2 este numnărul acţiunilor poziţionale ale lui Dinamo, în careul Stelei, pe toată durata reprizei secunde.

În faţa unei struţo-cămile care nici nu a atacat nici nu s-a apărat, Steaua a răspuns firesc, cu unicul joc pe care-l ştie – acela al disciplinei defensive, al unei energii comune şi al contrelor, dacă nu contraatacurile, atunci atacurile pe faza a doua – favorizate de poziţionări idioate ale celui ce a fost blocul defensiv advers – generând un pericol care conturează atât scenele, dar mai ales mistificările ce vor naşte în urma lor.

În concluzie, un joc în care Steaua nu a arătat nimic în termeni de atac poziţional, a avut doar acţiuni hei-rupiste şi urechiste, în care a fost surclasată la ce se numeşte fotbal, în prima parte, şi în care a ştiut să gestioneze şansa, precum şi labilitatea adversarilor, nişte epave depresiv-isterice în a doua repriză.

Un rezultat mistificator, care acoperă tarele uriaşe ale echipei, dar care, ca parte pozitivă, va genera aceleaşi reacţii care vor ţine clubul acolo unde e acum. Mai precis, va acoperi golurile, care acoperite fiind, se vor consacra ca astupate. Cee ce nu-s. Ceea ce, orişicât, e un câştig.

fcsteaua.ro

Dinamo: Bălgrădean - Luchin (Ţucudean '79), D. Grigore, Moţi, Zie Diabate - L. Rus, D. Kone, C. Munteanu, Alexe (L. Ganea '46) - Dănciulescu, M. Niculae. Antrenor: Liviu Ciobotariu.

STEAUA: Tătăruşanu - Emeghara, Iliev, Geraldo, Latovlevici - Prepeliţă (M. Costea '69), Bourceanu, Brandan - Rusescu, Nikolici (Fl. Costea '89), Tănase. Antrenor: Ilie Stan.

Cartonaşe galbene: Moţi '87 / Iliev '19, Brandan '32, M. Costea '90+3.

Arbitri: Cristian Balaj (central) - Aurel Oniţă, Eduard Dumitrescu (asistenţi) - Cătălin Popa (rezervă).

Observatori: Aron Huzu, Valentin Alexandru.

La meciul din Şoseaua Ştefan cel Mare au asistat aproximativ 16.000 de spectatori, dintre care 676 de fani stelişti.

Ilie Stan: "Este o victorie importantă pentru noi. Acest joc putea salva turul de campionat. E cea mai frumoasă victorie din cariera mea de antrenor şi vreau să-i felicit pe jucători pentru că au demonstrat că sunt valoroşi. Rusescu a înţeles că trebuie să joace simplu şi sper să o ţină tot aşa. Dacă reuşim să câştigăm şi meciul cu CFR Cluj situaţia se va schimba total. Nu ne-a ars de turma de oi, ne-am concentrat pe joc şi vreu să-i felicit încă odată pe jucători pentru că au respectat tot ce le-am spus înainte de meci. Nu le-am cerut să joace pentru mine, eu am avut tot timpul poziţia consolidată, pentru că domnul Becali spusese că nu se pune problema să fiu demis.

Nu pot spune că Dinamo a fost o echipă epuizată. Noi am revenit repede după golul primit, jucătorii au crezut că putem învinge. Am emoţii înaintea fiecărui meci, nu doar înaintea celui cu Dinamo. Asta este meseria mea, de când am venit la Steaua am avut numai derbiuri. Steaua se va schimba mult după acest tur. Veţi vedea o altă Steaua în retur, mult mai puternică, dar avem nevoie de linişte pentru asta. Cum să nu ne gândim la titlu, am învins echipa de pe primul loc şi mai avem un retur de campionat. Îmi doresc să revenim în Ghencea. Poate domnul Becali v-a rezolva problema şi ne vom întoarce din retur".


Raul Rusescu: "Nu sunt eroul Stelei, eroi suntem toţi. Am fost 11 pe teren. Am fost omul potrivit la locul potrivit. E o victorie care ne dă speranţe, dar fără o victorie în faţa CFR-ului e zero.Nu ştiu dacă a fost penalty pentru Dinamo, important e că am câştigat. Mai sunt de recuperat extraordinar de multe puncte. E o seară frumoasă, a venit Moş Nicolae. Sper ca în continuare să fiu sănătos. Sunt două goluri importante."


FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di

Pastrarea valorilor

Recentul sondaj despre suporteri face pe scurt descrierea speciei de freegigi. Nevasta lu’ Dorel lasata nesupravegheata in gospodaria care prinde doar G.S.P Tv, cu sarma prinsa de tavanul vecinu

https://fcsteaua.ro