home
29-11-11

"La puscarieee, huliganiiii la puuuscaaariiieee"

Legea 4 a fost modificată, pedepsele s-au înăsprit şi acum aşteaptă să fie votată, iar de la primăvară va intra în vigoare. Noile amendamente prevăd închisoare pentru cei care pătrund pe suprafaţa de joc, dar şi pentru persoanele care, deşi sînt interzise, intenţionează sau chiar intră pe stadioane 2 Se reglementează şi modul în care interzişii sînt obligaţi să se prezinte la secţia de poliţie.

Săptămîna aceasta, Camera Deputaţilor va avea pe masă votarea unor amendamente extrem de importante propuse pentru Legea 4, cea care previne şi combate violenţa cu ocazia competiţiilor şi jocurilor sportive. Iniţiatorul modificărilor, deputatul PDL Alin Trăşculescu, propune pedepse dure şi foarte dure pentru nişte fapte pentru care pînă acum cîţiva ani nici măcar nu se lua vreo sancţiune, nici chiar financiară.

Închisoare pentru toate actele de huliganism


Amendamentele fac trimitere în special la actele de huliganism şi se prevede pedeapsa cu închisoarea atît pentru pătrunderea pe terenul de joc, urmată sau nu de agresiuni fizice, cît şi pentru deţinerea sau folosirea unei petarde sau a unei torţe, dar chiar şi pentru încercarea de a pătrunde în stadion a celor care au fost interzişi.

La secţia de poliţie se vede meciul


Mai mult, Legea 4, în noua ei formă, reglementează în mod clar şi modul în care cei interzişi pe arenele sportive trebuie supravegheaţi pe timpul desfăşurării activităţilor la care au fost interzişi. Modelul englezesc e pus în practică şi orice “interzis” va fi obligat să meargă la cea mai apropiată secţie de poliţie sau jandarmerie pe perioada evenimentului la care i s-a blocat accesul. Celui interzis i se va aduce la cunoştinţă care sînt sediile de poliţie sau jandarmerie la care trebuie să se prezinte, iar dacă nu va putea fi prezent, are obligaţia de a contacta unul dintre monitorii de securitate pentru a-i comunica motivul şi locul în care se află. Dacă amendamentele vor fi votate, atunci Legea va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Parlamentul a blocat amendamentele peste un an şi jumătate


Propunerile de înăsprire ale Legii 4 au fost făcute de Alin Trăşculescu încă din aprilie 2010, dar de atunci aceasta nu a primit girul Parlamentului României. Comisia de Învăţămînt, Ştiinţă, Tineret şi Sport a fost sesizată din 19 aprilie 2010 să ofere un raport favorabil privind completarea Legii 4, însă pînă săptămîna trecută nu fur nizase nici un răspuns concret. Pe 16 noiembrie, raportul a fost repus pe masa comisiei de către deputatul care a iniţiat amendamentele, răspunsul fiind unul pozitiv. Cum o propunere care primeşte aviz favorabil din partea comisiei respective aproape sigur e votată şi de Parlament, se aşteaptă ca pînă la finalul acestei săptămîni să treacă şi de votul Camerei Deputaţilor.

"Legea, în noua ei formă, copiază modelul englezesc, acolo unde s-a reuşit eliminarea huliganismului şi a violenţei pe stadioane. Sper ca din retur, cel mai tîrziu, Legea 4 cu noile ei amendamente să fie în vigoare" - Alin Trăşculescu, deputat PDL

Trei episoade horror în ultima jumătate de an


Dacă amendamentele la Legea 4 ar fi fost votate încă din 2009, atunci cînd au fost propuse de deputatul Alin Trăşculescu, s-ar fi putut lua măsuri dure împotriva a 3 persoane care au produs incidente grave în 2011 pe 3 stadioane diferite din România.

1. Fană băgată în spital de o rachetă

Pe Giuleşti, la meciul Rapid - FC Braşov, din ultima etapă a sezonului trecut, o rachetă de semnalizare lansată din mijlocul galeriei rapidiste a lovit o suporteră a giuleştenilor şi i-a provocat arsuri pe întreaga faţă.
Ce ar fi păţit autorul dacă amendamentele Legii 4 erau deja în vigoare:
- închisoare de la 2 la 5 ani
- interzicerea accesului pe stadioane între 2 şi 4 ani

2. Torje şi Galamaz, la un pas să fie loviţi de o torţă

La Braşov, în luna mai, la finala Cupei României, Steaua - Dinamo 2-1, un suporter dinamovist a aruncat spre teren cu o torţă, care a ajuns pînă pe gazon şi a fost la un pas să-l lovească pe Torje, cel care se pregătea să centreze în careul Stelei.
Ce ar fi păţit autorul dacă amendamentele Legii 4 erau deja în vigoare:
- închisoare de la 2 la 5 ani
- interzicerea accesului pe stadioane între 2 şi 4 ani

3. Galamaz lovit pe teren de un suporter

La Ploieşti, acum o lună de zile, un suporter al Petrolului a pătruns pe teren şi l-a lovit cu pumnul pe Galamaz, căruia i-a provocat o fractură de os zigomatic.
Ce ar fi păţit autorul dacă amendamentele Legii 4 erau deja în vigoare:
- închisoare de la 1 la 2 ani
- interzicerea accesului pe stadioane între 2 şi 4 ani

CELE MAI IMPORTANTE AMENDAMENTE:


1. Închisoare pentru orice obiect artizanal

“Încercarea de a introduce, deţinerea, confecţionarea sau folosirea în incinta arenei sportive a obiectelor artizanale şi de distracţie, de orice clasă, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani plus măsura interzicerii accesului pe stadione între 2 şi 4 ani”

2. Puşcărie pentru tentativa de a pătrunde pe teren

“Pătrunderea sau încercarea de pătrundere fără drept în incinta suprafeţei de joc se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la un an şi măsura interzicerii accesului la competiţiile sportive pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 2 ani”

3. Închisoare minimum un an pentru acte de agresiune pe teren

“Dacă pătrunderea în încinta suprafeţei de joc sau chiar pe teren este însoţită sau urmată de acte de agresiune sau violenţă fizică, pedeapsa e închisoare de la 1 la 2 ani şi măsura interzicerii pe stadioane între 2 şi 4 ani”

4. Închisoare pentru “interzisul” care intră pe stadion

“Fapta unei persoane căreia i s-a interzis accesul la unele competiţii sportive de a încerca să pătrundă sau de a pătrunde în arena sportivă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 lună la 3 luni sau amendă”.

5. Se introduce modelul englez pentru cei interzişi

“Persoanele faţă de care s-a dispus măsura interzicerii accesului pe arenele sportive au obligaţia ca, pe timpul desfăşurării competiţiilor pentru care s-a dispus măsura, să se prezinte la cel mai apropiat sediu al poliţiei, jandarmeriei sau poliţiei de frontieră”.

6. Cine nu se prezintă la sediul poliţiei va fi amendat

“Neprezentarea la cel mai apropiat sediu al poliţiei sau jandarmeriei pe timpul desfăşurării unei competiţii pentru care s-a dispus măsura interzicerii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.500 de lei sau prestarea a 120-200 de ore activităţi în folosul comunităţii”

7. Cine e umărit penal va fi automat interzis 6 luni pe stadioane

“Pe parcursul urmăririi penale, măsura de siguranţă a interzicerii accesului pe stadioane se ia faţă de făptuitor în mod provizoriu în momentul începerii urmăririi penale. Durata acestei măsuri de siguranţă va fi de 6 luni de la data primirii sau comunicării rezoluţiei de începere a urmăririi penale de către învinuit”

Gazeta Sporturilor

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di

Pastrarea valorilor

Recentul sondaj despre suporteri face pe scurt descrierea speciei de freegigi. Nevasta lu’ Dorel lasata nesupravegheata in gospodaria care prinde doar G.S.P Tv, cu sarma prinsa de tavanul vecinu