home
04-10-11

Nicolae Giju

Născut la 4 octombrie 1943, la Craiova, Nicolae Gîju (scris şi Gâju) a fost unul din foarte bunii boxeri ai României, chiar dacă evident după un Gheorghe Fiat, Mircea Dobrescu sau Vasile Tiţă.

A boxat la categoria 54 de kilograme (avea 1.53 înălţime) şi a reprezentat pentru 7 ani clubul Steaua, dominând autoritar categoria cocoş, fiind abonat al titlurilor de campion naţional.

A fost campion naţional pentru Steaua în anii 1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968.

Activitatea internă a fost confirmată prin rezultatul maxim al carierei: medialia de aur de la Campionatele Europene de la Roma, din 1967. Este unul din cei doar 5 boxeri din istoria clubului Steaua care a cucerit titlul european.

A participat la Olimpiada de la Ciudad de Mexico, din 1968. După ce, în primul meci, a trecut de Sammy Gross (din Statele Unite ale Americii), în al doilea n-a avut nicio şansă, încasând un KO în repriza a doua, de la legenda ugandeză Eridadi Mukwanga.

The Milwaukee Sentinel din 17 octombrie 1968 prezenta victoria împotriva americanului Gross: European bantamweight Nicolae Giju of Romania handed the United States its first Olympic boxing setback when he pounded out a methodical decision over Sam Gross of Trenton, N. J.

Din 1972 este Maestru Emerit al Sportului.

A activat o lungă perioadă ca antrenor, dar, în afară de asta, nu ştim nimic despre el.

Ştim doar că unul din sportivii de valoare ai clubului Steaua în anii `60 – multiplu campion naţional şi campion european – boxerul Nicolae Gâju, împlineşte azi, 4 octombrie 2011, vârsta de 68 de ani, motiv mai mult decât suficient pentru a-i mulţumi pentru contribuţia adusă.

La mulţi ani!

Filip Pindean

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Steaua - Gloria, atmosfera - OmBun

Steaua - Gloria, 4 - 0 - OmBun

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Ref: PUZ/24

Cum ne-am civilizatAdministraţiile serioase lasă în urmă mult mai mult decât eventuale – şi foarte aparente – rezultate imediate. Contribuţiile reale la identitatea şi soliditatea – adică valoarea unui

Dă culoare peluzei!

Sud Steaua Tu poți ajuta să fim o peluză așa cum toți ne dorim. Pentru că urmează bătălii grele cu Dinamo și în Europa League, poți dona orice sumă pentru: >> coregrafia de la meciul cu Di