home
22-09-11

Arena Nationala, a sasea casa din istoria Stelei

Roş-albaştrii au semnat contractul pentru închirierea noului stadion Naţional şi vor juca pe această arenă cel mai mult dintre toate formaţiile româneşti. E al şaselea stadion care o găzduieşte oficial pe Steaua în istoria de peste 64 de ani a clubului. ”Militarii” vor avea opt meciuri în noua casă în 2011.

Steaua încetează să se mai plimbe prin ţară. A închiriat National Arena şi acesta a devenit noul stadion propriu al roş-albaştrilor, în locul celui din Bulevardul Ghencea. E a şasea arenă din istoria clubului, una pe care fraţii Costea şi ceilalţi jucători vor debuta în octombrie.

Probabil că pe data de 2, împotriva campioanei Oţelul. Există şi varianta ca primul joc pe National Arena să fie următorul programat pe teren propriu, derby-ul cu Rapid, de pe 23 octombrie, întrucît jocul cu Oţelul e înainte de România-Belarus şi Federaţia ar putea să solicite ca terenul să fie protejat.

Potrivit contractului semnat ieri, roş-albaştrii vor plăti pentru folosirea stadionului în funcţie de capacitatea pe care o închiriază. Ei vor folosi toate cele 55.000 de locuri ale arenei la meciurile cele mai importante, de la care se aşteaptă să atragă spectatorii. Pentru partide cum sînt cele cu Chiajna şi cu FC Braşov, vor închiria doar inelul inferior, adică peste 25.000 de locuri. Ultima variantă include şi o chirie mai mică, întrucît şi cheltuielile de organizare a jocurilor vor fi mai mici.

40.000 de euro e chiria maximă pe care o va plăti Steaua pentru folosirea National Arena, în cazul meciurilor la care rezervă toate cele 55.000 de locuri ale arenei

Stadioanele pe care Steaua a fost acasă în istoria ei:


Venus

- Locaţia: Splaiul Dîmboviţei, actualul loc dintre căminele studenţeşti ale Facultăţii de Drept, Opera Română, Casa de Cultură a Studenţilor "Grigore Preoteasa" şi Casa Radio
- Arena a fost inaugurată în 1931 şi patru ani mai tîrziu a găzduit primul meci în nocturnă din România
- Capacitate: 15.000 de locuri
- ASA, cum se numea atunci formaţia militară, a jucat pe Venus primul meci al ei în Divizia A, 0-0 cu Dermata Cluj, pe 24 august 1947. Pe acest stadion a mai disputat etapa a doua şi etapa a patra a stagiunii 1947-1948, deci trei meciuri în total
- Număr de trofee: 0

ONEF (ANEF)

- Locaţia: Zona Uranus (Dealul Spirii), cuprinsă între Ministerul Apărării Naţionale, Hotelurile Ibis şi Parliament şi Casa Poporului
- Arena a fost inaugurată în 1926
- Capacitate: 40.000 de locuri
- ASA a evoluat aici din toamna lui 1947 pînă în 1950
- Număr de trofee: 2

Republicii

- Locaţia: perimetrul ocupat de fostul stadion ANEF
- A fost inaugurat în 1948
- Capacitate: 28.026 locuri
- CCA a început pe acest stadion cu o finală de Cupă, cîştigată în 1951, 3-1 cu Flamura Roşie Arad, şi a continuat pînă în septembrie 1972
- Număr de trofee: 15

"23 august", "Naţional"

- Locaţia: Complexul Sportiv Naţional, Bulevardul Basarabia
- Inaugurat în 1953
- Capacitate: 53.000 de locuri
- Steaua a jucat aici majoritatea meciurilor din cupele europene înainte să se construiască stadionul din Ghencea
- În primăvara anului 2006, Steaua s-a întors aici, întrucît arena din Ghencea se afla în renovare
- Număr de trofee: 2

GHENCEA

- Locaţia: Complexul Sportiv Steaua, Bulevardul Ghencea
- Inaugurat în 1974
- Capacitate: 30.000 de locuri
- Steaua a jucat aici din aprilie 1974 pînă în mai 2011, cu o întrerupere de nouă luni, în 2006, timp în care echipa s-a mutat pe "Lia Manoliu"
- Număr de trofee: 32

Meciurile de poveste în istoria Stelei disputate pe teren propriu:


24 august 1947 - pe stadionul VENUS
ASA Bucureşti - Dermata Cluj 0-0
A fost primul meci din istoria Stelei, echipa numindu-se la acea vreme ASA Bucureşti. Aproape 15.000 de oameni au vizionat live acest meci.

26 noiembrie 1950 - stadionul REPUBLICII
CCA - Flamura Roşie Arad 3-1
A fost prima finală de Cupa României pe care roş-albaştrii o disputau chiar pe propriul stadion, Republicii. La cîştigarea celui de-al doilea trofeu din palmares au asistat 25.000 de spectatori.

8 decembrie 1957 - stadionul "23 AUGUST"
CCA - Borussia Dortmund 3-1
A fost primul meci internaţional la Bucureşti pentru gruparea roş-albastră. S-a jucat pe fostul "23 august" în faţa a 60.000 de spectatori, iar victoria era senzaţională deoarece era obţinută în faţa campioanei RFG-ului, considerată la vremea respectivă o mare forţă.

16 aprilie 1986 - stadionul din GHENCEA
Steaua - Anderlecht 3-0
Steaua se califica în finala Cupei Campionilor după unul dintre cele mai bune meciuri din istorie. 30.000 de spectatori au fost prezenţi pe stadion şi au văzut live golurile lui Piţurcă (două) şi Balint

7 decembrie 1988 - stadionul din GHENCEA
Steaua - Corvinul 11-0
Cea mai categorică victorie din istoria Stelei a fost obţinută pe stadionul "Steaua" în faţa a peste 20.000 de spectatori. Autorii celor 11 goluri: Hagi (5), Lăcătuş (2), Rotariu (2), Piţurcă şi Tudorel Stoica.

5 aprilie 1989 - stadionul din GHENCEA
Steaua - Galatasaray 4-0
Un meci entuziasmant, care îi asigura Stelei calificarea în finala Cupei Campionilor. Ilie Dumitrescu, Hagi, Dan Petrescu şi Balint au produs o victorie fantastică în faţa a 25.000 de spectatori.

5 aprilie 1998 - stadionul din GHENCEA
Steaua - Dinamo 5-0
Cea mai categorică victorie a Stelei împotriva celei mai mari rivale s-a produs în faţa a peste 15.000 de spectatori. Marcatorii celor 5 goluri: Dănciulescu (2), Rotariu, Denis Şerban şi Ciocoiu.

6 aprilie 2006 - stadionul "NAŢIONAL"
Steaua - Rapid 0-0
Cu egalul fără goluri în faţa Rapidului, Steaua realiza cea mai mare performanţă după Revoluţie, semifinală de Cupa UEFA. 55.000 de spectatori au umplut arena în ceea ce a fost cel mai tensionat meci al Stelei din ultimii 20 de ani.

Meciurile Stelei pe National Arena în 2011:

2 octombrie: Steaua - Oţelul
23 octombrie: Steaua - Rapid
3 noiembrie: Steaua - Maccabi Haifa
6 noiembrie: Steaua - Concordia Chiajna
26 noiembrie: Steaua - FC Braşov
10 decembrie: Steaua - CFR
15 decembrie: Steaua - AEK Larnaca
18 decembrie: Steaua - Voinţa Sibiu

7 ani fără 3 luni e cea mai lungă perioadă de invincibilitate în campionat pe propriul stadion reuşită de Steaua, performanţă realizată pe Ghencea între noiembrie 1989, 1-2 cu U Craiova, şi august 1996, 1-5 cu FCM Bacău

"Acasă" şi la Dinamo, şi la Rapid

În toată istoria clubului Steaua, echipa s-a aflat şi în cîteva posturi inedite în privinţa stadionului propriu. Roş-albaştrii au susţinut unele partide în calitate de gazdă chiar pe arena marilor rivale, Dinamo şi Rapid. Au mai existat jocuri, sporadice, şi pe stadionul "Unirea", însă arena nu apare nici în istoria oficială a clubului Steaua ca fiind un stadion care să fi fost "gazda" "militarilor".

* datele statistice au fost preluate din cartea "Steaua, legenda unei echipe de fotbal", scrisă de Cătălin Oprişan.

Gazeta Sporturilor

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
 
57 ani de la 21-10-1954

Ziua de nastere a lui Marcel Raducanu

Atacant dreapta, cu o tehnica impecabila, s-a remarcat prin faptul ca dribla toti adversarii pana ajungea aproape de poarta, dupa care marca. A fugit din Romania comunista in 1981. Palmares: 2 titluri, o cupa. Cifrele sale: 229 partide - 94 de goluri.
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di

Distrugerea jucatorilor - specialitatea casei

cu pieptul in fata si cu mintea goala (mediafax) Dacă săptămânile trecute ne-am ocupat de umilirea antrenorilor vezi articol si de frauda financiară făcută în club vezi articol, această mică trilogie ajunge la final, când vom face �