21-07-11

Steaua - de la MapN la Becali (10)








În iarna-primăvara lui 2002 lucrurile se precipitau pe măsura ce se apropia termenul la care mandatul de 4 ani al preşedintelui CA al AS FC Steaua EXPIRA.

În acest interval, din 9 aprilie 1998 până în 2002, clubul s-a autofinţat, în mare, Viorel Păunescu fiind doar un administrator (fapt ŞOCANT, care blochează orice nuanţă în interpretarea motivelor şi resorturilor care l-au făcut să primească Steaua pe tavă de la Armată), care gestiona banii din contracte de publicitate, vânzări de jucători, drepturi de televizare, bilete.

După eşecul lui Jenei, aducerea lui Piţurcă (în iarna lui 2000) a fost urmată, imediat, de aducerea lui Gigi Becali, care a fost convins de Piţurcă să (crediteze) investească în plata contractelor şi în aducerea de jucători, sub promisiunea că-şi va recupera banii la revânzare, sau la momentul calificării în grupele Champions League.





Însă, cum performanţa nu a venit (câştigându-se titlul, dar ratându-se atât intrarea aducătoare de bani în grupele CHL, în ediţia 2001-2002, dar şi accederea mai departe în UEFA), s-a creat următoarea situaţie:

1) Lovitura necalificării visate a fost dublată prin devalorizarea jucătorilor, mai precis prin confirmarea dură a supraevaluării lor şi, de fapt, prin confirmarea modului greşit de selecţie al lui Piţurcă, care făcuse o echipă impotentă european. De altfel, imediat după, rând pe rând, jucători care se constituiau în coloana vertebrală a echipei au fost înlăturaţi.

Marius Baciu (căpitanul echipei) a refuzat să-şi prelungească contractul scadent în vara lui 2002 şi a fost înştiinţat că se va apela la el doar în caz de urgenţă. Iulian Miu (al doilea căpitan) a refuzat să-şi prelungească contractul şi, după mari scandaluri, a fost îndepărtat. Mitriţă s-a demonstrat că-i depăşit. Cu Trică au fost probleme mai speciale, dar şi el era indezirabil. La fel cu Dănciulescu, îndepărtat şi el. La fel cu Radu Niculescu, îndepărat cu scandal. La fel cu Ciocoiu, la care s-a renunţat. La fel cu Linkar, care n-a mai vrut să-şi prelungească contractul. Marea vedetă, Neaga, pentru care s-a plătit o sumă uriaşă, s-au făcut abuzuri uriaşe şi s-au stricat definitiv relaţiile între veri, nu confirma de niciun fel. În plus, în lot erau şi alţi jucătorii fără mari perspective, cum s-a demonstrat ulterior (Bălan, Liţă, Pompiliu, Alex Piţurcă, Falemi, Tibi Lung, Bordeanu).

2) Asta implica, în mod obligatoriu, INVESTIŢII MASIVE, în reconstruirea unei echipe reconstruite cu 2 ani în urmă (între timp, se mai renunţase la jucători aduşi şi plătiţi cu bani mulţi, precum Carabaş sau Vlădoiu).






Ce vreau să reliefez insistent şi să înţelegem clar sunt CONTEXTUL şi aspectele psihologice ale zilelor.

Becali a băgat bani în contracte, prime, achiziţii, peste nivelul de atunci al României, dar, în afară de titlu (care era doar primul pas), nu a văzut nimic din proiectul pe care-l promisese Piţurcă şi care însemna milioane din Ligă şi milioane din jucătorii vânduţi, adică RECUPERAREA SIGURĂ A BANILOR DAŢI.

Mai mult, acum i se cereau ALŢI bani, pentru ALŢI jucători, şi mai buni (adică mai scumpi) decât cei care dăduseră chix, pentru un ALT proiect.

Bani care erau creditaţi de Becali şi care, după o fază de 2 ani, în care i se spusese că-i vor fi returnaţi la PERFORMANŢĂ (care era sigur că va veni, căci avea Piţi un proiect cu care nu putea da greş...), ajunseseră în faza în care ideea convertirii sumelor în acţiuni, la momentul transformării Asociaţiei în Societate pe Acţiuni, era actuală (şi unică).

Bine, jocurile erau făcute pentru Păunescu acţionar majoritar, nu pentru Becali, doar că n-a fost pentru cine se pregăteşte.

Pe lângă alte aspecte care au precedat şi urmat acestui moment (le vom prezenta pe larg), readucem aminte care a fost prima reacţie publică VOCALĂ – şi cu audienţă – legată de privatizarea Stelei.








În acele zile ale începutului de 2002 se vehicuala o sumă în jur de DOAR 5-6 milioane de dolari pentru preluarea pachetului de acţiuni majoritare al clubului Steaua.






Iată care fost reacţia lui GICĂ HAGI în momentul (încă incipient, totuşi) în care lucrurile începuseră să se precipite:























































Filip Pindean




BIBLIOGRAFIE OBLIGATORIE:

Steaua - de la MApN, la Becali (1)

Steaua - de la MApN, la Becali (2)

Steaua - de la MApN, la Becali (3)

Steaua - de la MApN, la Becali (4)

Steaua - de la MApN, la Becali (5)

Steaua - de la MApN, la Becali (6)

Steaua - de la MApN, la Becali (7)

Steaua - de la MApN, la Becali (8)

Steaua - de la MApN, la Becali (9)

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di