home
10-04-11

Istoricul meciurilor Steaua - Astra: 1998-2001

Dupa un inceput de campionat 1998-1999 dezastruos (pentru standardele normale, de atunci), cu o infrangere la scor de neprezentare in Giulesti, in fata Rrapidului lui Mircea Lucescu si dupa o evolutie care producea esecuri si semi-esecuri care au dus-o pe Steaua la 10 puncte in spatele primului loc, Rapid, si la 7-8 puncte in spatele lui Dinamo, Emerich Jenei a preluat echipa, de prin etapa 11 – dupa un egal nul la Bacau, in etapa 8 si un 2-2 in Ghencea, cu Petrolul, in etapa 9 –, fiind instalat director tehnic peste Mihai Stoichita, si coabitand pana la finalul campionatului, cand Lippi a zburat.

In ultima etapa a turului, pe 5 decembrie 1998, Steaua o invingea pe Astra, in Ghencea, cu 1-0, prin golul lui Eugen Trica. In minutul 27, Lincar a driblat pe dreapta, i-a pasat lui Militaru, care a patruns in coltul suprafetei de poarta, de unde a intors pentru Trica, ex-craioveanul indeplinind o simpla formalitate.

Steaua, in formula Tene – Baciu, Belodedici, Matei, Miu – Militaru, Trica, Lincar, Rosu – Lacatus, Danciulescu (Luca `90), condusa de cuplul Emerich Jenei (director tehnic) si Mihai Stoichita (antrenor principal)

Astra, in formula Multescu – Petroesc, Rohat, Voinea – Florentin Dumitru, Pufu, Beraru (D. Dascalescu, `74), Pompiliu Stoica (Movila `83), Fulga – M. Dascalescu, Costi Caraman (Ciorea `64), condusa de Gabriel Stan.

In afara conditiilor meteo deosebite, ceata facand aproape imposibila desfasurarea celei de-a doua reprize, merita sa remarcam o declaratie care explica multe, din cele intamplate peste 10 ani de la moment, a domnului Stoichita-Limbbi: Ne vom bate in continuare la titlul national, pentru ca in 17 etape pot fi recuperate si mai mult de 10 puncte, atatea cate ne despart acum de Rapid.

Pana la urma, ca si in cazul Stapanului de peste ani, Fecali, Limbbi a avut mare dreptate, Steaua recuperand ca-lumea de tot, de la 10 puncte diferenta de lider, la finele turului, terminand campionatul la 23 de puncte distanta. Norocul Stelei a fost ca Limbbi parasise corabia in acea iarna, fiind un fel de second al lui Jenei, caci, daca ar fi ramas el in continuare principal, am fi recuperat cele 10 puncte, de-am fi ajuns sa avem vreo 35 diferenta de primul loc.








Returul de la Ploiesti, ultima etapa a campionatului, s-a jucat pe 6 iunie 1999, cu 10 zile inainte de finala Cupei, in care Steaua lui Jenei intalnea Rapidul si spera sa mai spele din greaua rusine a unei diferente de 23 de puncte fata de Rapid si 16 fata de Dinamo.

Asadar, meci de vacanta, Astra fiind in afara oricarei griji, terminand pe locul 10 din 18. la Astra il remarcam pe Daniel Dunareanu, fostul junior al Stelei (si un nume care a ramas in istora Stelei, din ratiuni pe care le vom explica la momentul potrivit), iar la Steaua pe noul fundas stanga venit de la Satu Mare, Mihaita Szekely (marcatorul golului nostru), si pe viitorul yankeu Alexandru Zotinca.

In minutul 72 Steaua a deschis scorul, printr-o combinatie Szekely-Lacatus, finalizata de primul cu un sut perfect in coltul lung. Astra a incheiat prieteneste un meci de vacanta, ca sa nu se supere nimeni, in minutul 86, lovitura libera Ciorea si Rohat a reluat plasat, cu capul, din mijlocul unei aparari inerte. Ura si la gara! Ce mica-i vacanta mare!





Sezonul 1999-2000 a programat intalnirea cu Astra in etapa 10, pe 24 septembrie (restul etapei s-a jucat pe 25). Steaua era pe locul 5, in spatele Rapidului, Argesului, Ceahlaului si lui Dinamo, la fel ca astazi, doar ca atunci, chiar daca echipa mai castiga ceva, tot stadinul urla “Paunescu, Muie Paunescu”! Si nu faptul ca urla, ci faptul ca toti constientizau calitatea de administrator a lui Paunescu si a oricarui altuia care spunea ca are acte de proprietate pe Steaua, este de remarcat.







Returul a insemnat instalarea lui Victor Piturca, manager general, si continuarea unei agonii in care se incerca o reformare. S-a continuat cu sistemul de joc cu 3 fundasi centrali, pe care-l foloseau toate echipele din prima divizie, au venit 2 jucatori noi in primul11, Stelian Carabas si Claudiu Raducanu, tocmai semnase Florentin Dumitru, a disparut Marius Lacatus, si se pregatea o campanie de achizitii consistenta in vara.

Pana atunci, Astra, sub comanda lui Costica Stefanescu (fost jucator si antrenor obscur la Steaua) si cu Marin Duna, Robert Ilies, portarul Bratu si Bogdan Nicolae, in axul central, a propus, in 5 aprilie 2000, un joc defensiv bine pus la punct, blocand punctele forte ale Stelei, inscriind un gol prin Pogacean, in minutul 42, si mentinand rezultatul pana la final.







Sezonul 2000-2001 a insemnat castigarea titlului de campioana cu numarul 21, pentru Steaua lui Piturca. Dupa un inceput bun, cu punctul maxim in etapa 3, la 4-1 cu Dinamo, in Ghencea, turul a insemnat un parcurs de regularitate, fara a excela, Steaua fiind in fata datorita situatiilor dezastruoase de la Dinamo si Rapid.

Meciul tur cu Astra s-a jucat in etapa 9, pe 14 octombrie 2000. Inaintea acestei etape, Steaua era pe primul loc, avand 5 victorii, 2 egaluri si 1 infrangere, golaveraj 18-12 (+5 la adevar), la egalitate de puncte cu Universitatea Craiova, la 6 puncte peste Rapid (locul 8) si Dinamo (locul 10).
In urma meciului cu Astra, pierdut in Ghencea cu 3-1 (1-1 la pauza), Steaua a pierdut fotoliul de lider, Craiova neprofitand, totusi, prea mult, facand un 1-1 la Galati. De asemenea, atat Rapid cat si Dinamo au facut egaluri (dizidentii Marelui Rrapid, 2-2 acasa, cu National, si militienii 3-3 la Piatra Neamt, dupa ce condusesera cu 2-0 la pauza).

Aceasta infrangere a Stelei, in fata Astrei, a fost cel mai mare esec al turului.

Returul din etapa 24, din 5 mai 2000, a fost foarte interesant. Inaintea acestei etape, Steaua era lider, avand cu 7 puncte mai mult decat locul 2, Arges, 8 puncte peste locul 3, Dinamo, si 10 puncte peste locul 4, Rapid.

Mai erau de jucat 7 etape, in care erau 21 puncte puse in joc. Cu 3 victorii, adica 9 puncte, plus avansul de minim 6, Steaua era, in mare masura, campioana, caci celelalte urmaritoare pierdeau puncte prin toate partile..

In etapa 23, Steaua invinsese destul de clar, cu 3-1, acasa, pe Universitatea Craiova, si aborda meciul cu Astra cu increderea ca-si poate face zestrea care sa-i asigure campionatul, cat mai repede.






In scopul de a garanta punctele care sa indeplineasca apropierea matematica de titlu, creditorul clubului Steaua, domnul George Becali, recunoaste, post-factum, peste vreo 8-9 ani, ca a umblat la jucatorul gazdelor, Dragos Mihalache, cu 5000 de dolari dati inainte joc, pentru ca s-o lase mai moale. Infrangerea cu 3-0 administrata de Astra, nu erau o piedica in parcursul spre titlu, Arges facand un 2-2 la Bistrita, Dinamo un 2-2 acasa, cu Ceahlaul si Rapid luand-o cu 2-1 la National, intr-un meci arbitrat de un tanar de 29 de ani, un oarecare Alexandru Deaconu.

Steaua era pe cai mari, in acel campionat de Stan si Bran, fiind un fel de chiori in tara orbilor, iar locul 1 neimpresionandu-i prea mult pe suporterii stelisti, care isi exprimau nemultumirile fata de stilul de joc, adica de imaginea pe care o propunea Steaua si care, chiar in conditiile castigarii campionatului, era considerata – pe bune dreptate – nedemna de numele de Steaua si de ce poate produce el.

Bine, pe atunci, doar prin faptul ca stelistii impuneau standardul de calitate cu privire la fiinta Stelei – prin exprimarea, la scara larga, a nemultumirilor –, chiar daca am fi fost intr-o saracie si mai lucie decat cea de azi, Steaua inca mai era Steaua si stelistii inca mai erau stelisti.


Filip Pindean


FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

2% pentru AISS

AISSPosibilitatea acordata contribuabililor de a-si directiona o parte din impozitul pe venit catre o entitate non-profit a fost una din deciziile intelepte ale statului român. Ea ne da fiecaruia o liber

Fanii Stelei din Chisinau au protestat contra lui Becali!

Mesaj al suporterilor stelisti din Basarabia Faptul că suporterii Stelei nu-l mai "înghit" pe Gigi Becali nu mai este demult o noutate. Sezoanele trecute au fost marcate de proteste violente contra europarlamentarului, acestea finalizându-