home
14-02-11

Iepurele

Într-un top al popularităţii, Radu Troi ar putea intra în primii 10, nu atât pentru performanţe(notabile şi ele), cât pentru viteza excepţională pe extrema dreaptă, care, metaforic, nu s-a oprit la linia de corner, ci a accelerat înspre legenda Cişmigiului. Astfel, ori de câte ori, pe tabla de joc, din „pătratul” şahiştilor, de lângă Rotonda Scriitorilor, un pion scapă spre linia de transformare, „beneficiarul” cursei solitare strigă entuziasmat: „haide Troi!” Asta însemnând iminenţa triumfului.

Putem considera norocoasă cariera lui? În parte, da. Tânărul muncitor de la UREMOAS a pornit de la fotbalul de jos(de la promoţie, echivalentul diviziei a cincea, contra o friptură şi o bere), de unde, văzut de arbitrul Gheorghe Limona, a fost transferat la tineretul lui Dinamo. De emoţie, la acea vârstă(făcea armata la pompieri), a trecut pe partea cealaltă a bulevardului, când i-a zărit în poarta complexului pe Pârcălab, Dumitrache şi Dinu. Dintr-un schimb de jucători cu Gabriel Sandu a ajuns la Metalul Bucureşti. Cum Metalul va învinge pe FC Argeş cu 3-1 în cupă, ultimul gol fiind marcat chiar de Troi, s-a declanşat o altă cutumă balcanică: acela care îţi marca stârnea interesul „victimei” pentru transfer. La 23 de ani, în anul 1972, îl găsim pe Troi în Trivale, la campionii en titre. Pur şi simplu i-a speriat pe părinţii din Dragomireşti cu prima de instalare de 30000 lei. Pasele genialului Dobrin pe extremă l-au transformat repede în vedetă, fiind poreclit de rapidistul Manea „Iepurele”. Debut en fanfare: a marcat în primul meci, iar în partida cu Real Madrid, a obţinut penaltiul transformat de Gâscan. Concomitent, se declanşează vânătoarea „Iepurelui”.

Între echipa ce renunţase la el şi Steaua, la îndemnul lui Liţă, a venit în Ghencea. Radu Troi va pune degetul pe o rană, ce a stat la originea ruşinoaselor „vânzări”, care au tulburat apele memorialisticii: „Totul era bine, însă eram mâhnit. Cucerisem titlul şi cupa şi primisem mai puţini bani, decât atunci când ocupasem locul 3 cu FC Argeş.(...) Aşa că indignarea noastră a putut fi constatată în campionatul din sezonul următor, când n-am mai evoluat la fel, aşa că nu ne-am mai apropiat de vreun trofeu”. Generalii încă nu înţelegeau că „Performanţa se face cu bani”, propoziţie care l-a costat pe profesorul Gheorghe Constantin scaunul. Ce echipă uriaşă s-a ratat din cauza acelei„indignări”!

În turul ediţiei 1978/79, fundaşul ieşean Ciobanu, respectându-şi întocmai numele, printr-un fault violent, a pus capăt carierei Iepurelui. O hepatită B, luată printr-un ac de seringă refolosit, a desăvârşit dezastrul. Cariera sa: 2 titluri şi o cupă cu Steaua, la naţională 15 partide/2 jocuri, iar în cupele europene 9 jocuri/2. Troi, finul lui Puiu, va fi secundul naşului de la Supercupa Europei(diurnă 9 dolari pe zi!) până la meciul cu Spartak Moscova din decembrie 1988. Apoi norocul a prins o pantă descendentă.

Ca antrenor la copiii Stelei, Iepurele răcnea la ei ca un Leu în cuşcă, la 5-0, într-un limbaj de o suculentă savoare : „Afară! Caută-ţi echipă la Ciorogârla”; „Postăvarule! Prostovanule, încă nu ţi-a venit mintea la cap?”; „Fotbalul se joacă şi cu capul, dar tu în cap ai rahat!”; „Îmi vine să mor de ciudă, cinci ani am pierdut timpul cu tine”; „Aşa, bă, simplu, ce să zic, ai inventat tu fotbalul?!”; „Vârful lui Peşte, de ce joci cu frică?”; „Ăsta-i fiu de colonel. Dacă mai ocheşte o dată portarul, să ne lase”; „Cine vrei să dea gol, mă-ta? Stai acasă, gloaba dracului!”; „Ai văzut dacă tragi la colţul lung? Iese!”; „Ăi face fiţe la tine la ţară, băi Olteniţa, dar aici văd că nu ştii nimic”; „Eşti cel mai pârnăiaş dintre pârnăiaşi, întoarce-te acasă la beţivu’ de tac’tu, îţi plătesc eu rata”; „Doamne, cum loveşti, Tu, cu Bin Laden, Gemenii, şi-i laşi pe ăştia să-şi bată joc de fotbal?” Ultima frază, de-a dreptul memorabilă, ar trebui să fie afişată la intrarea în fiecare stadion al României. Haide Troi!

Constantin Ardeleanu

Radu Troi a fost dat afara de la Steaua, de la Academia de copii si juniori, la sfarsitul lunii ianuarie 2011. Impreuna cu acesta, au mai fost date afara si alte foste glorii ale clubului, printre care Majearu, Dumitriu, Sames, Florea Voinea, Aelenei sau Lajos Satmareanu.

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Aia a lu' Mache, imaginea Stelei

Asadar, dragi stelisti, numele si imaginea Stelei sunt iarasi terfelite gratuit, pentru a mia oara in ultimi 7 ani, de niste personaje a caror singura legatura cu Steaua este cardasia cu ciobanul, can

Nu-l cunosc pe Lacatus!

Lacatus trebuie sa inscrie! Lacatus va inscrie! Motto: „Grea cruce să iubeşti pe unii./ Dar tu – ce simplă! De-nţeleg/ Secretul frumuseţii tale,/ Enigma vieţii o dezleg./ S-aude, primăvara, foşnet/ De adevăruri, cum răzbat./ Ca aeru