home
07-02-06

Istoria ultra' incepe cu noi!

FCSTEAUA.RO are placerea de a va prezenta astazi ultima parte a interviului dedicat unei grupari legendare in peisajul ultras romanesc, Armata Ultra. Dupa ce am avut ocazia de a intervieva in prima parte un membru al aripii "dure" din Armata Ultra, in cele ce urmeaza FCSTEAUA.RO isi propune sa va aduca la cunostinta opiniile aripii "ultras" a gruparii, prin intermediul unor membrii fondatori A.U. , Garla si Micutu.

Geneza

FCSteaua.ro: De ce ati ales acest nume, Armata Ultra?
Numele a fost ales din mai multe propuneri pentru ca noi am considerat ca reprezenta cel mai bine combinatia grup/club.

FCSteaua.ro: Care a fost data oficiala a nasterii gruparii?
4 Decembrie 1995

FCSteaua.ro: A reprezentat cu adevarat Armata Ultra prima grupare ultras de la noi? Va intrebam acest lucru intrucat exista voci care sustin contrariul (cei de la Farul Constanta, spre exemplu)?
Din cate ne aducem aminte, au existat mai multe steaguri de gard care insa nu reprezentau adevarate grupuri ultras (inclusiv la noi in peluza -" ULTRAS MILITARI"- de ex.). Au existat si la Farul Constanta, si la Timisoara sau Rapid si poate si in alte parti diverse steaguri dar suporterii acestor echipe nu erau organizati ca si grupari ultras. Stim cazuri concrete de steaguri cu insemnul "ULTRAS" facute de o singura persoana care vazuse un asemenea steag in diverse reviste de specialitate.

FCSteaua.ro: Ce peluza ati ales pentru a va manifesta ultra?
Peluza Nord a fost inca de la inceput a doua "casa" pentru toti cei din Armata Ultra! Aici ne-am cunoscut o mare parte din noi, aici am avut si avem cele mai importante realizari, istoria noastra fiind legata 100 % de Peluza Nord. Nu ocolim faptul ca au existat momente in care am ales sa ne expunem nemultumirea in Peluza Sud. Ca exemplu putem aminti meciul in care am vrut sa le aratam "sefilor" - la momentul respectiv - din peluza cum trebuie sa arate o "fumogenata" sau momentul "Lacatus".

FCSteaua.ro: Cati membri numara la inceput Armata Ultra?
Ar fi bine sa o luam treptat: in clipa in care am inceput sa punem bazele grupului discutam de circa 30 de persoane. La sedinta in care totul a devenit "oficial" am fost prezente 20 de persoane. Ideea insa a prins foarte repede, astfel ca la primul meci in care am fost organizati sub aceasta titulatura eram peste 50 de persoane.

FCSteaua.ro: A urmat Armata Ultra un anumit "model" ultras?
Bineinteles ca a urmat. Nu avem cum sa spunem ca ne-am trezit noi in 1995 sa inventam fenomenul ULTRAS. Influentele nu au venit insa cum s-ar crede numai din Italia ci si din Spania si scena est-europeana. Am cautat totusi sa minimalizam aceste influente externe, incercand inca de la inceput sa impunem originalitatea ca element de baza. Singurele materiale care ne-au inspirat la inceput au fost cateva reviste (Supertifo si Super Hincha), poze de la cei care corespondau cu ultrasi de afara si putinele informatii de la cei care au vazut meciuri afara. O discutie cu adevarat educativa pe aceasta tema am avut-o cu cei de la Area cu ocazia meciului Steaua - Juventus.Merita mentionat aici faptul (cu care chiar ne mandrim) ca am reusit sa ne "construim" o mentalitate, fara a beneficia de canalele de informare care exista in ziua de astazi (gen internet).

FCSteaua.ro: Ce a insemnat pentru voi viata ultras?
Pentru noi viata in peluza a reprezentat totul fiind un stil de viata cu care am crescut, in care am crezut si care ne-a adus mari satisfactii. Am ales un stil de viata diferit fata de cei din generatia noastra, indignandu-ne oarecum familiile, un stil de viata de care suntem insa mandri. Am dori ca multi dintre tinerii de astazi sa creasca in spiritul peluzelor si sa creada, asa cum am facut-o noi, in acest mod de a trai, cu conditia de a nu face din mersul la stadion o moda sau un mod de a se afirma in nume personal.

FCSteaua.ro: Cum percepeati acest fenomen la inceput? Care a fost reactia celorlalti suporteri?
Ideea de baza a acestui grup a fost incurajarea echipei intr-un stil diferit de cel cu care era obisnuit suporterul roman. Perceptia noastra a fost simpla: pasiune extrema pentru echipa. In acea perioada cel mai mult conta sa fim alaturi de echipa si sa ne depasim dusmanii, neinteresandu-ne alte aspecte adiacente care astazi (pentru unii) tind sa devina mult mai importante.
Reactia suporterilor a fost peste asteptari. Desi la inceput ne priveau cu neincredere, ulterior ne-am castigat un renume printre suporterii din Romania. Credem ca prin atitudinea noastra am dat startul la tot ceea ce au insemnat viitoarele grupari ultras.

FCSteaua.ro: Care era atitudinea jucatorilor fata de voi?
Nu au existat nici un fel de relatii cu jucatorii in acea perioada.

Istoria ultra incepe cu noi

FCSteaua.ro: Ne puteti spune care a fost primul mesaj ofensiv (striscione)?
Primele mesaje ofensive au fost facute la adresa rivalilor (RUSINEA CFR / rAPID 10 ANI IN B) si a autoritatilor (DOMNILOR MILITIENI VA RUGAM RESPECTATI FENOMENUL ULTRA).

FCSteaua.ro: Dar prima coregrafie? De ce nu au putut fi totusi mai multe? Idei credem ca erau destule..
Prima coregrafie (foarte simpla, de altfel) a fost facuta in 1995 la Timisoara cu placute aurii. Datorita lipsei de posibilitati financiare si a refuzului de a apela la ajutorul clubului ne-am axat pe fumigene, torte, role, confetti si pe mesaje ofensive la adresa adversarilor. Trebuie sa mentionam si reticienta totala fata de acest tip de manifestare ultras a lui Jean Pavel.

FCSteaua.ro: Ce ne puteti spune despre prima revista a grupului?
In 1996 am reusit sa scoatem o fanzina in format alb negru care prezenta povestea grupului si obiectivele noastre. Nu am continuat cu alte materiale.

FCSteaua.ro: Au reprezentat celebrele bombere portocalii o referinta A.U. in Ghencea?
Bomberele portocalii au reprezentat pur si simplu o moda lansata de noi in Romania si continuata de altii. Totusi, desi la altii s-a generalizat, putem spune ca printre suporterii stelisti eram recunoscuti dupa aceste bombere.

FCSteaua.ro: Care a fost relatia gruparii cu liderul galeriei, Jean Pavel?
Relatia cu Jean Pavel a fost una normala, bazata pe respect reciproc. Jean a fost o persoana care a stiut sa adune lumea in jurul lui (inclusiv pe noi), care ne-a dat curaj in "intalnirile" cu dusmanii si politia si care a fost un lider adevarat chiar daca nu unul axat pe partea de "spectacol" a fenomenului

FCSteaua.ro: Ce ne puteti spune despre bannerul original A.U.? Se mai afla in posesia voastra? Cainii se lauda ca l-au capturat...
Bannerul original Armata Ultra' a fost si este in posesia noastra. Nu a fost niciodata furat sau capturat, in 2002 aparand chiar la o coregrafie a grupului ULTRAS.

FCSteaua.ro: Puteti sa ne spuneti cate ceva despre celebra provocare adresata rivalilor (50-50, fara arme albe)?
Asa dupa cum spuneam mai sus, perceptia noastra a fost pasiunea extrema pentru echipa. Aceasta s-a manifestat atat prin dorinta noastra de a face spectacol in peluza cat si prin dorinta multora din grup de a face legea pe strazile din capitala. La vremea respectiva "oamenii de scandal" din Armata Ultra' nu aveau rivali in randul dusmanilor, fapt recunoscut chiar de acestia din urma. Tocmai pentru a demonstra acest lucru, inspirandu-ne din exemple externe, am ales sa inaintam aceasta propunere refuzata de dinamovisti, probabil din motivul expus mai sus.

Armata in Europa

FCSteaua.ro: A organizat Armata Ultra' deplasari externe?
La nivel strict de grup a existat o singura deplasare si anume in Polonia, la Lodz, cu prilejul meciului din Liga Campionilor, deplasare facuta cu trenul, din fonduri proprii, de doi membri AU.

FCSteaua.ro: A avut Armata Ultra' legaturi cu alte grupuri din afara?
Am tinut legaturi stranse cu ultrasii din marile grupuri ale timpului fara insa a avea pretentia ca am fost infratiti cu vreo grupare.

Intrarea in legenda….

FCSteaua.ro: Dupa cum stiti, extrem de multa lume regreta ca Armata Ultra' nu mai exista. Ne puteti preciza care a fost cauza destramarii gruparii?
Încetul cu Îcetul toþi steliºtii se identificau cu ARMATA ULTRA', toþi erau din ARMATA ULTRA', toþi luptau Î numele ARMATA ULTRA'. Din aceasta cauzã multi dintre membrii vechi ºi marcanþi ai galeriei au Îceput sã sufere de un complex al identitãþii, au Îceput sã aparã primele facþiuni, primele grupãri independente ºi totodatã primele certuri pentru putere. Astfel ARMATA ULTRA' a dispãrut ca grup, rãmânând doar un nume general al galeriei.

FCSteaua.ro: Ne-ati facut cunoscute motivele pentru care Armata Ultra' a incetat sa mai exsite, ca grup ultras. Se cunoaste faptul ca ea s-a divizat in mai multe grupuri. Puteti sa ne vorbiti despre asta? Au fost noile grupari demne continuatoare ale spiritului ultras "marca" A.U.?”
Preferam sa nu apreciem noi cat de demne continuatoare au fost grupurile care au aparut dupa desfiintarea AU. Lasam acest lucru la aprecierea altora.

FCSteaua.ro: Sunteti constienti de importanta Armata Ultra' in memoria colectiva a fanilor Stelei. In actualul context, marcat de disesiuni puternice intre cele doua peluze, intre fanii Stelei in general, credeti ca este utopica o reinfiintare a A.U. care sa actioneze poate ca un garant al stabilitatii?
O intrebare foarte buna. Din pacate nu suntem convinsi ca reinfiintarea AU ar duce la reunirea peluzelor. Luand in considerare faptul ca Armata Ultra' este un nume cu o "greutate" destul de mare in "peisaj" si in acelasi timp retragerea unei mari parti din membrii AU, o reinfiintare poate parea putin utopica. Cu toate acestea, in conditiile in care ar exista un nou val care sa continue ideile de la care am pornit noi, acest lucru ar fi posibil. Momentan insa, in perceptia noastra, se merge pe o cu totul alta linie.

In incheiere, o ultima intrebare

FCSteaua.ro: Cum vor evolua peluzele in Romania? Cu ce greutati credeti ca se confrunta fenomenul in prezent? Ne puteti impartasi punctele voastre de vedere in aceasta privinta?
Intrebarile credem ca nu au legatura cu AU si va putem raspunde cu placere la ele in alt cadru.

FCSteaua.ro: Va multumim pentru timpul acordat si va dorim succes in ceea ce priveste proiectele ultra' in care sunteti implicati in acest moment.

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

2% pentru AISS

AISS Posibilitatea acordata contribuabililor de a-si directiona o parte din impozitul pe venit catre o entitate non-profit a fost una din deciziile intelepte ale statului român. Ea ne da fiecaruia o li

Veriga lipsa dintre TITLU si NOIMA

Ce BUCURIE ca i-am belit pe cateeei!Am împlinit, pe 18 mai, şase (6) ani consecutivi fără titlu câştigat. Pentru acele persoane care prezintă “ce-a fost înainte” (Istorica Steaua) ca o Vârstă de Aur a clubului, fără