home
04-02-11

LA MULTI ANI, GICA!!!

În data de 5 februarie 2011, UNICUL Gică Hagi împlineşte vârsta de 46 de ani!

FCSteaua.ro, în numele Suporterilor Stelişti, îi urează "Regelui" un călduros LA MULŢI ANI! cu un fragment al cărţii "Hâtrii Gazonului", a scriitorului Constantin Ardeleanu. Lucrarea a apărut anul trecut la editura "Societatea Scriitorilor Militari":

Cel puţin în fotbal, "Magică" nu poate fi cules decât "HAGICĂ" (o concentrare a două pătrate literale perfecte HAGI GICĂ), graţie magiei "Machidonului de Aur". Ruleta de la Monte Carlo, mizând pe roşu şi albastru, a adus în 1987, în echipa care-şi disputa supremaţia primelor două cupe continentale, pe cel mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor.

Debut regal: a fost autorul golului victoriei în disputa dintre Steaua şi Dinamo Kiev (varianta lui "Qui etes-vous?" din Bucureşti), iar Supercupa Europei a ajuns în vitrina cu trofee a Stelei.

În ciuda unor scenarii rocambuleşti ale răpirii sale de la Sportul Studenţesc (uitându-se cum a ajuns acesta de la Farul, în "Regie"), ce încercau a pune marile triumfuri ale echipei militare sub semnul raptului, a fost dorinţa expresă a lui Hagi de a veni acolo unde fotbalul cunoştea traseele miraculoase ale performanţei (ştia "drama" lui Boloni, care a sacrificat un deceniu ducând în cârcă echipa din Târgu Mureş; era prea inteligent ca să asculte glasul otrăvit din off al lui Il Luce, care a mai distrus o carieră, cea a câştigătorului "Balonului de aur" de la juniori, Romulus Gabor, curtat de Steaua, sfătuit să rămână la Hunedoara).

Venirea lui Hagi la Steaua Sevillană a avut trei schimbări: tricoul cu numărul 10 a fost cedat de Balint "Regelui"; un excelent tehnician şi pasator, Miţi Majearu a pierdut locul de titular, celebrul joc colectiv se va concentra pe un singur distribuitor, e drept, de geniu (vorba lui Dan Petrescu, "grija noastră era ca mingea să ajungă la Hagi, care dezvolta apoi jocul").

Cei care evocă exacerbat trecutul sunt numiţi, cu un oarece dispreţ, paseişti. Dar cred că nici mult discutatul zăcământ de la Roşia Montană n-are atâtea carate, câte a avut Steaua anilor 1985-1989, lansând în turnirurile europei, nu una (care ar fi putut fi rodul unei întâmplări), ci două echipe de forţă (de-acum e o şcoală!). Iată-le:

STEAUA SEVILLIANĂ: Duckadam - Iovan, Belodedici, Bumbescu, Bărbulescu - Boloni, Tudorel Stoica, Majearu, Balint (Bălan) - Lăcătuş, Piţurcă (Radu II). Antrenori: Jenei, Iordănescu.

STEAUA HAGICĂ: Lung - Dan Petrescu, Iovan, Bumbescu, Ungureanu - Bălan, Tudorel Stoica, Hagi, Rotariu (Balint) - Lăcătuş (Ilie Dumitrescu), Piţurcă. Antrenori: Iordănescu, Dumitriu III, Troi.

Steaua, avându-l pe Hagi dirijorul atacurilor năucitoare, a făcut câteva meciuri de mare rezonanţă: 4-0 cu MTK Budapesta, 5-1 cu Sparta Praga în deplasare, 5-1 cu IFK Goteborg, 4-0 cu Galatasaray. Finala C.C.E., pierdută la Barcelona cu 0-4, în faţa echipei "infernale" AC Milan, după doppiettele lui Gullit şi Van Basten, care veneau după nişte accidentări, au fost stilete adânc înfipte în orgoliul stelist, dar finala de la Atena, de peste cinci ani, între AC Milan şi FC Barcelona (4-0), avea să demonstreze tăria formidabilă a team-ului milanez.

Perioada de după 1985-1989 a furnizat multe momente de satisfacţie pentru destinul roş-albastru, dar niciodată ca atunci în Ghencea, românii n-au simţit tăria parfumului aristocraţiei Europei!

Pe celebrul număr 10, care, la un moment dat, oferea suficiente argumente ca despre Maradona să se vorbească, fără supărare, ca despre "Hagi al preerilor", trebuia să-l aştepte în Ghencea un verdict necruţător: face parte din categoria marilor fotbalişti ca Gheorghe Constantin sau Nicolae Dobrin, care n-au convins ca antrenori sau din stirpea aleasă a unui Jenei sau Iordănescu, ce s-au remarcat şi în calitate de coach, atenţie, numai la Steaua (şi Naţională). Când au antrenat alte echipe sau n-au avut jucători de calitate, cât au fost ei de consacraţi, n-au convins. N-am nicio îndoială că Hagi ar fi aparţinut ultimei categorii, dacă nu dădea peste grosolanul fin.

Mai are timp să convingă: soarta lui nu poate fi decât roşu-albastră. Triumfătoare, sau, în cheia acestei cronici, HAGICĂ!

Constantin Ardeleanu

*** *** ***


BIBLIOGRAFIE OBLIGATORIE:

Acum 28 de ani: Primul transfer al lui Hagi la Steaua

Transferul lui Hagi la Steaua

REMEMBER : JUCATORII EMBLEMATICI AI STELEI (HAGI)

Hagi: "Ma voi intoarce la Steaua"

*** *** ***






FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
 
25 ani de la 09-02-1986

Ziua de nastere a lui Ciprian Tatarusanu

A fost achizitionat de Steaua in 2008, fiind imprumutat un an la Gloria. Incepand cu luna iunie a anului 2009 s-a alaturat lotului Stelei. La nivel international, a fost portarul echipei nationale de tineret. Click aici pentru mai multe statistici
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

LA MULTI ANI, GICA!!!

Pe Curand, HAGICIANULE!!!În data de 5 februarie 2011, UNICUL Gică Hagi împlineşte vârsta de 46 de ani! FCSteaua.ro, în numele Suporterilor Stelişti, îi urează "Regelui" un călduros LA MULŢI ANI! cu un fragment a

Destinul lui Ştefan Sameş: întîi operat de coxartroză, acum dat afară de la Steaua: "Aşa au vrut să scape de mine?"

Stefan SamesEste 11 dimineaţa şi gerul înveleşte Complexul Sportiv Steaua. Un bărbat de 59 de ani stă în cabinetul doctorului echipei secunde şi povesteşte. Nu, acum nu are probleme medicale, doar că nu