home
27-01-11

Umbra Samanthei

În ţara de origine al lui Eugen Ionesco, e o inflaţie de Ioneşti. Ia uitaţi-vă numai în fotbal: atacantul golgeter Ion Ionescu de la...Grant; suficientul preţios Jackie; harnicul mijlocaş Octavian; fostul portar de la CCA, colecţionarul de titluri dinamoviste, Traian; promiţătorul cândva fundaş petrolist, cu nume de filosof, Nae Ionescu; autorul de cărţi sportive, fost stelist, Mihai(„sosia” portarului găzar purtând acelaşi nume); „micul Balaci” Andrei şi alţi Adi şi Claudiu, pierduţi prin orizonturi de divizii. Poporule de Ioneşti, neamule de absurzi, naţie de „lasă-mă să te las”(cu varianta „acum nu-i rândul tău”), chiar l-ai uitat, ca şi cum n-ar fi fost, pe un tânăr înaintaş, vitezist şi cu simţul golului, Adrian Ionescu? Ofer un detaliu pentru readucere aminte: a jucat la Steaua. Dar ce, Bejan, Mirăuţă, Pâslaru, Enescu, Andreicuţ, Bolba n-au purtat tricou roşu-albastru? Cine mai ştie de ei?

Să înaintăm, răbdători, pe drumul re-cunoaşterii. N-a fost chiar un oarecare: a jucat la naţională de 3 ori, marcând un gol. E drept, în amicale, văzut de doi selecţioneri cu ochi în detectarea valorilor: Ştefan Kovacs şi Valentin Stănescu. Ca internaţional n-a dansat decât o vară: vara anului 1980, în partidele cu Cehoslovacia(1-2), Belgia(1-2) şi Bulgaria(2-1), disputate în deplasare. În acele meciuri a făcut cuplul de atac cu Răducanu-Samantha şi Mircea Sandu(vârful de mai târziu a tot FRF-ul!). Domnule, pare vrednic de luat în seamă, cu toată prezenţa lui fulgurantă, deoarce un puncher de talia lui Oblemenco n-a prins nici o selecţie, iar fotbalişi mult mai vestiţi s-au situat sub el: doar două (Duckadam, Florică Voinea) sau numai una(Ianul, Smarandache, Marcel Puşcaş şi, vai, „pârâtul viitor Hagi”, Stănici).

Ne-am parazitat memoria cu Semeghin „spaima sticlelor de vin” sau cu Tonca „rupătorul de oase” de pe Jiu şi l-am pierdut din vedere pe un tânăr promiţător, când el făcea tandem la Steaua(cu care a şi câştigat un titlu) cu Samantha. Tot răsfoind arhiva ultimelor două decenii(după 1944, istoria ne-a mai plantat o bornă: 1989), doar un fost jucător şi-a mai amintit de el, într-o evocare a trecutului, neuitând să pună un preventiv „parcă”. Tocmai fostul coleg de linie, cel care a bulversat, succesiv, toată fundăşimea întregului Răsărit şi Apus, Marcelinho, zis Samantha: „În două manşe cu Young Boys, Steaua a marcat 8 goluri(2 la Berna, 6 pe Ghencea). Atunci, în templu, am marcat al patrulea gol, după ce am driblat toată apărarea helvetă, bob numărat. Parcă a înscris şi Adrian Ionescu”. Nu, dragă Marcel, e justificat acel „parcă” al tău: Adrian a marcat golul de 1-0 pe Ghencea cu FC Nantes(dacă rămânea scorul aşa, ne calificam mai departe, Steaua pierzând în Franţa cu 1-2). Din păcate, elevii lui Jean Vicent au bătut iarăşi, cu 3-2.

Ce puzderie de talente în perioada 1975-80, şi ce lipsă de suflu internaţional(AS Monaco ne învinsese cu 3-0, iar acasă stelişii aveau 2-0 în minutul 76 şi chiar dacă l-au introdus în teren pe Adrian Ionescu pentru al treilea gol, iarăşi „n-a fost să fie!”). În vreme ce Marcelinho dribla, ameţea, „samanthiza” adversarul, apărea la „întâlnire” Ionescu, declanşând ale sale sprinturi-săgeată. Chiar aşa, de ce a trebuit să-l uităm pe Adrian Ionescu? Fiindcă (Doamne ce absurdă e uneori viaţa!), la 23 ani a trebuit să renunţe la fotbal, în urma unei accidentări nefericite. Şi căutând pe net, în străduinţa noastră „targhetată”, îl găsim pe fostul atacant la Nucet. Director la Grupul Şcolar Sportiv. S-a predat, somat cinic de fotbal; acum îl...predă. Unor ţânci dornici de glorie. A fost impresionat, când a vizitat, pentru documentare, pe Tottenham Hotspur. La maturitate, se dovedeşte spiritual ironic: „Antrenorii sunt prost plătiţi şi apoi ne întrebăm de ce iau bani de la părinţii copiilor?” Dar ce ziceţi de această formulare memorabilă a risipirii de talente? „Până la 14 ani, îi batem pe toţi, după aceea pierdem la oricine!”

Constantin Ardeleanu

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Pentru veteranii Armatei Romane: suntem alaturi de voi!

Clubul Sportiv al ARMATEICand spui "Armata Romana" spui "Steaua" si invers. De la infiintare si pana-n zilele noastre, cele doua institutii s-au confundat. Intr-un fel, ambele au (re)prezentat demnitatea, mandria si gloria ac

Inceput de drum

Cupa RomanieiData de 19 decembrie este o data de referinta in istoria glorioasa a Stelei. Putini cunosc acest fapt si chiar mai putini cunosc de ce aceasta data este una istorica. Pe 19 decembrie 1949, Steaua, pe