home
15-01-11

Transferul lui Hagi la Steaua

Nebuloasa care inconjoara multe dintre evenimentele si realitatile Romaniei Socialiste isi consuma unele efecte si pe domeniul sportului.

Ca e vorba de vanatoarea de vrajitoare, cu turnatorii sau cu ofiterii acoperiti din sport, sau ca e vorba de Steaua - clubul dictatorului Ceausescu, care a castigat prin abuzuri inimaginabile, sau doar de ametitii care urla vesnicele sloganuri Timisoara si Rapidu/Au futut in cur Partidu' (crezand ca-i vorba de pdl), cele mai multe aspecte luate in discutie platesc tribut aceleiasi ignorante uriase, a unei incrancenari bestiale, suprapuse peste ura si

Transferul lui Hagi, de la Sportul Studentesc la Steaua era un mit urban, alaturi de ala cum ca Nicusor Ceausescu l-a impuscat pe Duchkadam, cum ca existau filme porno cu Nicusor si o mare gimnasta, cum ca Valentin era infiat, cum ca acelasi Valentin dadea un ordin si toti erau aport, cum ca Dan Coe a fost omorat de Securitate, si multe alte de-astea, care era si normal sa infloreasca, date fiind conditiile de mediu, in acele vremuri.

Din informatiile de notorietate publica se naste urmatorul tablou care explica transferul lui Hagi la Steaua.

In 1978, Ministrul Apararii, general-locotenent Ion Coman (un mare pasionat de sport, tennis-man destul de bun), a inceput sa vorbeasca despre strategii privind cresterea performantelor echipei de fotbal Steaua, in cupele europene.

Cand a ajuns secretar al Comitetului Central, in 1982, a tinut o sedinta la CNEFS, cu toti conducatorii si antrenorii echipelor de fotbal, ideea de baza a acesteia fiind nevoia urgenta a unei strategii unitare, de organizare, cu scopul final ca una dintre echipele noastre sa castige o cupa europeana, in urmatorii ani.

Eu cred ca este momentul sa atacam cu seriozitate competitiile europene intercluburi. Universitatea Craiova, Dinamo, Arges, poate si Steaua (care era in galeata, atunci n.n.), trebuie sprijinite pentru a urca. Daca ne organizam bine nu se poate sa nu cucerim si noi, peste cativa ani, o cupa europeana. Va spun sincer, sunt stelist, dar acum, ca raspund pe linie politica de tot sportul romanesc, va voi trata pe toti in mod egal. Important este sa triumfe o formatie romaneasca, indiferent care ar fi numele ei.

In acest sens, in momentul in care, dupa putine luni, Craiova incepea parcursul Maxima, Coman a intervenit in forta pentru a stopa spargerea echipei oltene. Crisan vroia sa plece la Oradea, de Ticleanu tragea Sportul, Dinamo ii dorea pe Balaci si Camataru (n-aveau gusturi rele militienii n.n.), Steaua se interesa de Ungureanu si Lung. Atunci, am dat ordin si, pentru o perioada, am interzis transferurile, rememoreaza Coman.

Astfel, Universitatea atingea semifinala Cupei Uefa, iar Dinamo semifinala Cupei Campionilor, protejate si de aceasta strategie, acestea fiind cele mai mari rezultate din istoria fotbalului romanesc de club, de pana atunci. Rezultatele Craiovei Maxima sunt ca urmare a abuzului Conducerii de Stat care a suspendat posibilitatea de a se face transferuri, adica posibilitatea jucatorilor olteni de a pleca acolo unde aveau oferte mai bune? Li s-au ingradit drepturile omului, nu? Si, prin urmare, rezultatele lor sunt urmarea unui abuz?!

In acest timp, se cunoaste parcursul discret al Stelei, din perioada `80-`83, cu mari zbateri si suferinte.

Generalul Constantin Olteanu, instalat ca Ministru al Apararii in martie 1980, in locul lui Coman (avansat secretar CC), a fost cel sub administratia caruia a inceput strategia de reconstructie a Stelei. Chiar generalul Coman a fost cel care i l-a sugerat pe Ion Alecsandrescu (secretar al Federatiei, pe atunci) sa fie omul care sa conduca strategic toata aceasta ampla operatiune.

Astfel, dupa zbateri, pe perioada 1980-1983, si (partial) 1983-1984, cu Gheorghe Constantin, Constantin Cernaianu, Traian Ionescu, Emerich Jenei (adus si dat afara) si Halagian, ca antrenori, sezonul 1984-1985 a adus primul titlu de campiona pentru Steaua, dupa o lunga seceta.

Sezonul 1985-1986 este anul magic al celei mai mari performante din istoria fotbalului romanesc. In urma castigarii CCE, Steaua avea de jucat Cupa Intercontinentala si Supercupa Europei. Lotul Stelei era extrem de redus numeric, absenta lui Stoica, de la Sevilla, si a lui Boloni, de la Tokio, atarnand destul de greu. Peste asta, scaderea definitiva de forma a lui Majearu si despartirile de Radu II si de Fane Petcu nu au fost suplinite decat de jucatori gen Pistol, Cireasa sau Ceausila. Boloni putea sa plece in orice moment, prin contract, Tudorel si Piti aveau si ei o varsta, fiind trecuti de 30 de ani. Se impunea in mod clar o piesa de mare valoare care sa mentina clasa Stelei.

In toamna lui 1986, Steaua era invinsa de River Plate, la Tokio. Peste 2 luni, in februarie 1987, urma intalnirea cu masinaria sovietica a lui Lobanovski, in Supercupa Europei.

In vara lui 1983, intrase in vigoare, la propunerea lui Coman, un regulament care sa ajute echipele participante in Cupele Europene:


Regulamentul de transferări

Articolul 8:

Echipele participante Î cupele europene şi Cupa Balcanică pot transfera un singur jucător de la echipele divizionare A (neparticipante Î competiţiile internaţionale), B sau C fără acordul de transfer al clubului (asociaţiei) de la care pleacă, dar cu consimţămÎtul scris al jucătorului Î cauză.

Cluburile (asociaţiile) nu pot pierde Î baza acestei preveri decÎt un singur jucator.

Cluburile (asociaţiile) care beneficiează de această prevedere sÎt obligate să cedeze Î schimb un jucător din lotul lor de 23.

În aceste cazuri este necesar avizul biroului F.R.Fotbal.


Este cunoscut episodul primului transfer al lui Hagi la Steaua, in iarna lui 1982. De atunci, Hagi a jucat la Sportul, fiind marea speranta a fotbalului romanesc, la 21 de ani, in momentul 1986. In primul sezon, 1983-1984 a jucat 30 de meciuri, inscriind 2 goluri, in sezonul 1984-1985 a jucat 30 de meciuri, inscriind 20 de goluri, in sezonul 1985-1986 a jucat 31 de meciuri, inscriind 31 de goluri.

In sezonul 1986-1987, in tur, a jucat 16 meciuri, marcand 5 goluri. Remarcati care e dinamica meciuri/goluri, ca-i un element important.

In primul an, a suferit mult la acomodare, inscriind de doua ori, Sportul terminand pe 4. In al doilea an a marcat 20 de goluri, iesind golgheterul campionatului, Sportul terimnand pe 3. In al treilea an a marcat 31 de goluri (cateva in blaturi jenante), iesind, iar, golghetrul campionatului, Sportul terminand pe 2.

Sportul era echipa de care se ingrijea Nicusor Ceausescu. Era formata din jucatori buni si cu mare experienta, gen Iorgulescu, Mircea Sandu, Cazan, Coras, Terhes, Munteanu, Ticleanu, Mihail Marian. Acesti jucatori erau jucatori buni, dar nu cei mai buni. Erau altii, peste ei. Sportul era o echipa mica, fara suporteri, fara mize, cu niste conditii excelente, care-si traia maximul istoric prin locul 2. Era o bemie care nu putea produce mai mult. Participarea in Cupele Europene si intalnirile cu Stielike (un 4-4 tare de tot, cu Neuchatel, cu o tripla a lui Hagi, care l-a umilit pe marele Uwe), sau cu Gent, Nicosia, ne erau de ajuns pentru anvergura pe care si-o castiga Hagi.

Castigarea Cupei Campionilor Europeni de catre Steaua a fost traita de Gica intr-o camera obscura de camin studentesc, din Grozavesti, alaturi de cativa prieteni. In timp ce colegii lui de la Luceafarul, Balint si Lacatus, inscriau si in timp ce alt coleg, Belodedici juca magistral - si in timp ce toti trei straluceau la cel mai inalt nivel posibil, prezentandu-se LUMII - Hagi statea in fata unui televizor minuscul, nestiut de nimeni, intr-o camera de camin dintr-un cartier fara lumina pe strada si fara perspectiva de mai bine.

ATUNCI Hagi a inteles ca trebuie sa plece neaparat de la Sportul si ATUNCI s-a hotarat sa nu mai rateze Steaua, asteptand sa fructifice prima sansa ce i se va oferi.


Turul sezonului 1986-1987 a fost foarte bun pentru Streaua, care avea titlul in buzunar din toamna. Sportul, in schimb, terminase foarte rau, pe locul 8, Hagi jucand 16 meciuri si marcand doar 5 goluri, intr-o scadere de turatie evidenta. Mai bine spus, in cadere.

Hagi arata ca vrea sa plece, ca nu mai poate fi tinut in colivia aurita a Printisorului, ca nu mai se complace si ca vrea sa se transfere unde sa poata face performanta adevarata. Atunci, prin cele 5 goluri, Hagi isi construia transferul la Steaua. Vroia sa joace la o echipa mare!

In acest tur de campionat, comandantul Stelei, Nicolae Gavrila, a facut mai multe incercari oficiale de a-l transfera pe Hagi. La una din ele, presedintele Sportului, Mac Popescu, i-a trimis raspunsul scris, pe o foaie A4, scriind mare, pe toata pagina, doar atat: NU!

Tot in toamna lui `86, Gavrila s-a dus la protectorul Sportului, pe linie de UTC, la birou, Nicusor Ceausescu, pentru a-l intreba de Hagi. A fost intampinat elegant din usa: Ce faci, colonele, ai venit la furat? Se poate, tovarase Ceaus… Hai, ba, lasa astea, zi, ce bei? Avem de toate!

Gavrila i-a explicat ca Steaua il vrea pe Hagi macar pentru Supercupa Europei. Dupa ce Nicusor fusese innebunit de atatea insistente, l-a chemat pe Hagi in birou, de fata cu Gavrila, si l-a intrebat ce vrea sa faca? Eu vreau sa plec la Steaua!

Steaua, prin prisma regulamentului, putea sa-l transfere pe Hagi, doar prin simplul acord al jucatorului, nefiind nevoie de acceptul Clubului. Sportul fusese eliminat de Genk din ce-a de-a doua runda a Cupei Uefa, dupa o infrangere cu 0-3 in Regie, pe 22 octombrie si un egal in deplasare, 1-1, pe 5 noiembrie.

Chiar daca Steaua iesise din primul tur al CCE, eliminata de Anderlecht, era participanta in cupele europene, caci avea de jucat, la Monte Carlo, Supercupa Europei, iar Sportul nu era participanta, caci fusese eliminata.

Problema nu a fost niciodata de regulament, ci de Nicusor Ceausescu. Chiar daca nu era cunoscator sau mare microbist, Printisorul avea o ambitie sa castige, caci nu-i convenea sa piarda. Valentin era ingrozit de o actiune in forta in fata fratelui mai mic si spunea ca totul trebuie facut cu asentimentul lui Nicusor, caci exista un context familial (si chiar politic) foarte interesant (pe care-l vom detalia, in curand) care facea imposibila o actiune de forta.

Astfel, chiar daca se putea interpreta regulamentul cum se vroia, ca totul sa aiba o baza legala, problema era Nicusor. Daca se vroia sa ramana la Sportul, se interpreta ca echipele participante in competiile internationale inseamna echipe calificate, la inceputul anului, in astfel de competitii, pastrandu-si statul pana la sfarsitul sezonului.

Daca se decidea sa plece la Steaua, se interpreta ca echipele participante sunt acelea care au de jucat meciuri in competitiile oficiale FIFA si UEFA si, firesc, echipe neparticipante sunt acelea care nu mai au de jucat, in acel sezon. Astfel, avand asentimentul lui Hagi, Steaua il putea lua fara acceptul Sportului.

Nu asta era problema! Problema era Nicusor! Acesta ar fi declansat un scandal in familie, daca Steaua ar fi fortat, chiar daca totul era regulamentar, caci ar fi luat-o ca pe o jignire personala, caci Hagi era diamantul sau, iar Valentin era paralizat la acest gand (repet, vom explica in curand, contextul).

In cele din urma, dupa presiuni (delicate), adica dupa vanturarea Necesitatii Reprezentarii Romaniei, la nivel international, in lupta contra bla, bla… Nicusor a cedat, si, pe fondul dorintei lui Hagi, care era disperat sa vina la Steaua, s-a nascut urmatorul act:

CONVENȚIE ÎNCHEIATÄ‚ ÎNTRE CLUBUL SPORTIV AL ARMATEI „STEAUA” ÅžI CLUBUL DE FOTBAL SPORTUL STUDENȚESC.

Partida de fotbal din data de 24 februarie 1987 de la Monaco, ce se va disputa Ître echipele Steaua Bucureşti, cÎştigătoarea „Cupei Campionilor Europeni” şi Dinamo Kiev, cÎştigătoarea „Cupei Cupelor”, reprezintă un eveniment sportiv de mare prestigiu internaţional, care va fi Î atenţia opiniei publice din Îtreaga Europa.

AvÎdu-se Î vedere aceste considerente, Î scopul Îtăririi formaţiei şi pentru o cÎt mai bună reprezentare a sportului romÎesc, Clubul Steaua a solicitat Clubului Sportul Studenţesc detaşarea jucătorului Gheorghe Hagi pentru acest joc.

În acest sens Ître Clubul Sportiv al Armatei Steaua şi Clubul de fotbal Sportul Studenţesc s-a Îcheiat următoarea convenţie:

1) Clubul Sportul Studenţesc este de acord ca jucatorul Gheorghe Hagi să fie detaşat la clubul Steaua pentru jocul de la Monaco din data de 24 februarie 1987, ÎţelegÎd interesele majore de nivel naţional şi dorind să-şi aducă contribuţia la creşterea prestigiului internaţional al fotbalului romÎesc.
2) Clubul Steaua este de acord ca după ÎtÎlnirea de la Monaco jucătorul Gheorghe Hagi să revină la clubul său Sportul Studenţesc, unde va activa Î continuare Î campionatul intern şi se obligă să-i asigure o pregătire de baza de un Îalt nivel.
3) Pina la data de 24 februarie 1987 pregatirea jucatorului Gheorghe Hagi se va desfăşura astfel:
a. Î perioada 16.01. - 4.02.1987 v-a
(sic!) participa la pregătirile şi acţiunile centralizate ale Sportului Studenţesc;

b. Î perioada 5.02 - 16.02.1987 va participa la pregătirile şi acţiunile centralizate ale clubului Sportul Studenţesc;

c. la data de 15 februarie 1987 va participa la jocul Sportul Studenţesc - Fiorentina, ce se va discuta Firenze
(?), prezenţa sa fiind clauză de contract, Îcheiat cu mult Îainte de a se cunoaşte solicitarea Clubului Steaua;

d. Î perioada 17.02. - 25.02.1987 se va incadra Î programul de pregatire al echipei Steaua, fiind Îsoţit de un reprezentant al Clubului Sportul Studenţesc;

e. la data de 26 februarie 1987 se va prezenta la Clubul Sportul Studenţesc.

C. S. A. STEAUA
C. F. SPORTUL STUDENȚESC
FEDERAȚIA ROMÎNÄ‚ DE FOTBAL
CONSILIUL NAȚIONAL PENTRU EDUCAȚIE FIZICÄ‚ ÅžI SPORT


Dupa meciul de la Monte Carlo, in care Hagi a inscris golul care aducea al doilea trofeu european in vitrina fotbalului romanesc, s-a nascut urmatoarea situatie:

In primul rand, imediat cum a ajuns acasa delegatia, conducatorii nostri au cerut transferul definitiv al lui Hagi, pentru ca Steaua trebuia sa se intareasca in vedere reprezentarii europene. Mac Popescu (pentru care Hagi era o mina de aur, caci, prin rezultatele Sportului, Mac isi rezolva alte mize universitar-politice) a refuzat categoric. Aici sunt doua variante. Una (cea pe care o avanseaza Sportul) spune ca Mac a acceptat un imprumut pe sase etape. Aceasta informatie, care apare in vreo trei surse, ori e scrisa gresit si e vorba de 6 luni ori e inventie pura, caci nu are nicio logica un imprumut pentru jocurile cu Pitesti, Corvinul, Galati, Flacara Moreni, Sportul si Jiul. Asadar, aceasta varianta, cel mai probabil, e falsa, dar merita prezentata si ea, ca sa stim ce se vehiculeaza.

A doua varianta, adica cea reala, e urmatoarea: faptul ca Hagi a inscris si a adus mandrie (inclusiv politica) Romaniei, prin victoria Echipei Armatei Romane in lupta cu o echipa emblematica a URSS-ului, Dinamo Kiev, facuse din asta (si) o miza de stat. Prezenta lui Hagi la Steaua aducea mult mai mult Romaniei de atunci, decat prezenta lui in mediocritatea boema de la Sportul. Victoriile reprezentantelor noastre - dar cu atat mai mult ale reprezentantei Armatei - in lupta cu reprezentantii capitalismului decadent sau al marelui URSS, erau o problema de stat.

Dar, chiar in aceste conditii, in mod incredibil, NIMIC nu a fost, insa, IMPUS!

Atunci, imediat dupa, bineinteles ca Hagi nu mai vroia sa se intoarca la Sportul, o echipa care era pe locul 8, fara perspectiva europeana sau de alt fel, si bineinteles ca nu era tampit sa nu-si doreasca sa ramana la Steaua, o mare echipa europeana, diferenta dintre cele doua fiind diferenta dintre a sta la televizor intr-o camera obscura de camin si a fi adulat pe cele mai mari stadione ale lumii,si vazut de milioane de iubitori ai fotbalului.

Pana atunci, la Sportul fusese antrenor Constantin Titi Ardeleanu. Din acel retur, a fost instalat Mircea Radulescu. Dupa revenirea de la Monte Carlo, Hagi a fost luat de Nicolae Gavrila cu masina si dus la camin. In masina era si sotia lui Gavrila, care era din Constanta. Pana atunci, cu Hagi nu se vorbise de ramanerea la Steaua, in afara prevederilor contractului. El stia ca o sa se intoarca la Sportul. Sotia lui Gavrila a inceput discutia: Mai Gica, tu nu vrei sa ramai la Steaua? Hagi: Ba da, cum sa nu, dar i-am promis lui dom` profesor Radulescu ca ma prezint la antrenament si ma asteapta! Doamna Gavrila: Mai Gica, dar orice profesor vrea ce-i mai bine pentru elevul sau! Aici a intervenit decisiv Nicolae Gavrila: Mai Gica, tu vrei sa ramai la Steaua? Dupa cateva clipe de gandire, Hagi a ridicat capul si a spus hotarat: DA! In acel moment Hagi a avut ultima noapte inainte sa devina jucatorul Stelei.

A doua zi a venit la sediul clubului Steaua de unde a fost dus la sediul FRF. Unul din colaboratorii intimi ai Printisorului era Mircea Angelescu, presedintele federatiei. Acesta a dat ordin ca Hagi sa fie inregistrat ca transferat pentru Steaua. Mircea Cezar Ionescu, zis Mu-Mu, era cel care se ocupa de legitimari: N-am cum sa-l inregistrez pe Hagi la Steaua, ca are legitimatia la Sportul si nu vor sa i-o elibereze. Angelescu a aratat ca totul era clar: Te duci, ii faci poze, ii faci o legitimatie noua pentru Steaua si-i inregistrezi transferul!!!

Din acel moment, doar Mac Popescu a facut niste valuri, cateva saptamani, dar Nicusor nu s-a mai bagat, caci era vointa si lui Hagi, care amenintase ca nu se mai intoarce la Sportul, orice-ar fi.

O singura data a fost o situatia delicata, la primul meci al Stelei in Regie, dupa un sezon, cand Popescu a incercat sa instige studentii sa faca ceva scandal, ca a fost furat Hagi! Steaua a aflat si nu l-a folosit pe Hagi, dupa care cazul a fost inchis, caci Nicusor plecase si el la Sibiu, si nu s-a mai deschis decat dupa `90, cand, in urma unui lung proces, cu sentinta prin `96, Sportul si Farul au primit cate 450.000 de dolari, in contului transferului la Real Madrid. Farul a primit 250.000 de dolari si trei jucatori definitiv, Marius Mitu, Marian Aliuta si Bucur Bogdan. Cu Sportul problema s-a reglat tot prin bani si jucatori.

HAGI a fost transferat la Steaua PRIN VOINTA LUI! Acesta a fost principalul resort.

Oricat de absurd ar parea si oricat de mare ar fi apetenta catre un raspuns transant si unic despre cine a provocat transferul lui Hagi si ce statut juridic a avut, problema trebuie privita nuantat. Orice alta abordare e gresita, din start.

Din punct de vedere moral, transferul a fost corect, pentru ca Hagi n-a mai vrut sa joace la Sportul si a ales Steaua. Iar e corect, caci la Sportul era o boemie care nu putea produce performanta adevarata, in timp ce la Steaua s-a continuat un parcurs care a impus-o ca un mare brand al Romaniei, si cu ajutorul lui Hagi. La Steaua Hagi a crescut, Steaua a crescut, nationala a avut de castigat. La Sportul ar fi esuat in frustrari, mediocritate si violente.

Din punct de vedere legal, depinde de cele doua moduri de interpretare ale punctului 8 din regulamentul de transferuri.

Nu a fost o singura persoana care sa decida transferul lui Hagi! De altfel, nimeni din cei implicati, care au vorbit despre subiect (Hagi, Gavrila, Mac Popescu, Gatu, Angelescu) nu pot explica clar cum s-a produs. Nu a fost o comanda de undeva, ci doar o insiruire de evenimente (cele mai multe fiind impresii, temeri, interpretari, frici, gesturi tacite) care au creat contextul prin care a fost transferat Hagi, fara o vointa unica si discretionara.

Valoarea lui Hagi nu mai putea fi suportata de nivelul Sportului, Steaua fiind pasul logic. Valentin nu a putut comanda transferul, de la Partid nu s-a dat niciun ordin, Angelescu nu a primit nicio indicatie.

Cat ar parea de absurd, oamenii mici au provocat transferul, prin curaj. Hagi si-a exprimat clar dorinta de a merge la Steaua iar Nicolae Gavrila a fost cel care a pus in scena, cu pasi mici, strategia. Gavrila nu-i putea cere lui Valentin sa se bage. Lui Ilie Ceausescu ii era frica de Elena Ceausescu, care ar fi sarit sa-l apere pe Nicusor. Milea nici vorba sa intervina. Mac Popescu tinea cu dintii de os. Angelescu nu vroia sa supere pe nimeni. Prin golul marcat si senzatia de om care aduce mandrie tarii, Steaua a exploatat situatia si a actionat cu pasi marunti.

L-a castigat pe Hagi, apoi a jucat tare la FRF cu inregistrarea contractului. Nimeni, la FRF, nu vroia sa-l supere pe Nicusor, care ar fi declansat taifunul. In acelasi timp, nimeni nu stia ce gandeste Nicusor. De asemenea, nimeni nu stia ce-i dispus sa faca Valentin. Habar n-aveau ca Vale nu se putea baga, si nimeni nu stia asta si judecau situatia si prin prisma unei influente care nu s-a exercitta, adica nu a existat, dar, totusi, a creat efecte, prin faptul ca Valentin era privit ca unul care putea interveni la fel ca Nicusor. Atunci, s-a pus in balanta contextul si vointa jucatorului. Asa s-a eliberat legitimatia de la FRF.

Hagi s-a hotarat in masina sa ramana la Steaua. De fapt, acolo a zis DA cu toata gura. Nevasta lui Gavrila a avut un rol notabil. A doua zi, cei de la FRF erau pusi intr-o situatie limita: daca nu-l inregistrau pe Hagi, care semnase acordul de vointa, starneau mania Armatei, care avea de partea ei, rezultatele si beneficiile de imagine aduse tarii. Cum efectul succesului era prezent, cei de la FRf, fara sa aibe ordin sau interventie de undeva, au ales lucrul logic (si mai putin periculos) alegand sa-l legitimeze pe Hagi, care-si exprima dorinta scrisa. In acest context, Nicusor a fost rezonabil si a inteles atat dorinta lui Hagi cat si faptul ca beneficiile pe care le poate aduce Romaniei si Armatei sunt prea mari ca sa poata castiga intr-un scandal, daca l-ar fi declansat si chiar daca ar fi facut-o, costurile ar fi fost mult prea mari, caci era implicat si fratele sau. Asa ca a lasat-o balta, Mac fiind singurul care tot a mai instigat.

Steaua a castigat transferul lui Hagi prin joc de sah si strategie, nu prin forta! Toate actiunile au fost expresie a unor strategii (conducatorii Stelei), unor convingeri intime (dorinta lui Hagi), impresii intime (atitudinea lui Angelescu care si-a dat seama ca ala e lucrul corect care trebuie facut, in contextul strategiei lui Coman, din 1982, care impunea obligatia de a sprijini orice echipa romaneasca in parcursul european, adica in reprezentare europeana, ceea ce insemna transferul lui Hagi la Steaua), ori calcul (Nicusor, care si-a dat seama de situatie), toate circumstantiate faptului ca Hagi adusese glorie Romaniei prin Steaua si era normal, in constiinta oamenilor, ca el sa continue la Steaua. Asta a fost contextul. Nu a fost abuz si nu a fost furt.

Si in niciun caz nu a fost o comanda sau o masura discretionara!


Cat de incredibil e ca fratii Nicusor si Valentin Ceausescu nu au vorbit intre ei despre transferul lui Hagi. Cat de incredibil e ca Armata n-a intervenit politic. Cat de incredibil ca la toti le era frica de Nicusor, adica de maica-sa Elena. Cat de incredibil ca Valentin era paralizat. Cat de incredibil e ca pe Ceausescu nu-l interesa. Cat de incredibil e ca Angelescu a judecat singur contextul si a decis sa-i dea lui Hagi drept de joc pentru Steaua. Cat de incredibil ca Gavrila a fost cel care a facut ce le era frica la unii cu doua pozitii peste el, in stat, sa faca. Cat de incredibil ca sotia lui Gavrila si nu Ministrul Apararii l-a intrebat pe Hagi daca vrea sa ramana la Steaua!

Cat de incredibil ca o situatie care arata exact faptul ca Steaua nu a abuzat si nu a fost favorizata prin decizii de Stat e interpretata exact invers. Si cat de incredibil ca niste oameni care s-au desprins de cotidian, judecand - ei singuri - corect o situatie foarte delicata, sunt negati si trimisi in derizoriu. O fapta notabila a vietii lor e desfiintata si atribuita fals unui act semi-divin, adica discretionar - care nu a existat - si care astfel isi prelungeste efectele nocive nu prin sine, ci prin cei care il forteaza - ca asa vor ei - asupra unor destine de oameni si de Institutii, carora, abuziv, le altereaza trecutul.

Acesta si nu altul este cadrul - generat de marturii si documente de notorietate publica - care formeaza contextul transferului lui Hagi la Steaua.

Filip Pindean

BIBLIOGRAFIE OBLIGATORIE


Steaua - de la MApN, la Becali (10)
Steaua - de la MApN, la Becali (11)
Steaua - de la MApN, la Becali (12)
Steaua - de la MApN, la Becali (13)
Steaua - de la MApN, la Becali (15)
Steaua - de la MapN la Becali (19)
Steaua - de la MapN la Becali (20)
Sa nu-l uitam pe Hagi
HAGI: "Nea Mircea a dat-o in bara"!
Din nou despre Hagi
Dom' profesor Hagi
Hagi: "Sunt stelist de mic si ma doare pentru ceea ce se intampla acum la Steaua"
Manifest pentru Hagi
Hagi: situatia de la Steaua este foarte delicata,
pacat de istoria ei

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
 
48 ani de la 05-02-1965

Ziua de nastere a lui Hagi


A jucat la Steaua intre '87-'90. Palmares: 3 titluri, 2 cupe, o finala CCE, o Supercupa a Europei (a marcat golul victoriei), 2 semifinale CCE. A jucat la Steaua aproape 120 de meciuri si a marcat aproape 100 de goluri. A antrenat la Steaua doar o parte din sezonul 2007 - 2008. A plecat dupa neintelegerile avute cu Gigi Becali.
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Totul despre HAGI - inainte de Steaua (I)

Gica Hagi alaturi de tatal sau. (Farul Constanta) Născut la 5 februarie 1965 în comuna Sâcele, judeţul Constanţa, fiu al lui lancu şi al Chiratei; legitimat Ia data de 24 martie 1978 la F.C. Constanţa, transferat la F.C. Luceafărul Bucure

Deplasare la Amsterdam

Peluza Sud organizeaza pentru membri si simpatizanti un avion charter cu plecare in dimineata zilei meciului, intoarcerea facandu-se dupa terminarea partidei. Pretul biletului de avion dus-int