home
13-01-11

Platini si fair-play-ul financiar

Intrucat e acea perioada a anului in care echipele sunt in vacanta si temperatura pe site-uri e mai scazuta, am decis sa abordez o serie de articole cu tema mai banala, chiar plicticoasa, fara legatura directa cu stiti-voi-cine. E vorba de tendinte in fotbalul european, la nivel organizatoric, si mai ales de modificarile anuntate de actualul presedinte UEFA, Michel Platini, la nivelul managementului fotbalului european.

Cine e Platini asta si ce vrea el ? Despre cariera lui de jucator, gasiti amanunte aici . In afara de cariera de jucator, Platini a devenit presedintele UEFA in 2008, cand a castigat alegerile pentru respectiva functie in fata lui Lennart Johansson. Platini si-a prezentat viziunea pentru viitorul fotbalului european intr-un set de unsprezece valori cheie, care au fost adoptate apoi ca baza pentru activitatile UEFA. Principiile respective, prezentate pe scurt, sunt :

- Fotbalul inainte de orice (Football first) : fotbalul trebuie sa fie un joc inainte de a fi un produs, un sport inainte de a fi o piata de desfacere, un spectacol inainte de afacere.

- Organizare piramidala si descentralizare (Pyramid structure and subsidiarity) : la nivel international si european, sportul trebuie sa se bucure de autonomie. FIFA, UEFA si federatiile de fotbal ale fiecarei natiuni lucreaza impreuna, respectand insa principiul descentralizarii.

- Unitate si ghidare (Unity and leadership) : UEFA nu conduce prin "dictate". Toate partile implicate in fotbalul european (cluburi, ligi de fotbal, jucatori) trebuie sa se implice in procesul de decizie. In plus, se vor incuraja relatiile mai stranse cu suporterii, fara de care fotbalul profesionist nu ar exista.

- Buna guvernare si autonomie (Good governance and autonomy) : UEFA si toate federatiile asociate sunt dedicate principiului bunei guvernari. Buna guvernare inseamna deschidere, transparenta, democratie si responsabilitate. UEFA sustine autonomia organizatiilor implicate in fotbal, pentru ca deciziile finale privind fotbalul sa fie luate la nivelul lor, fara implicari guvernamentale excesive.

- Fotbalul "de masa" si solidaritate (Grassroots football and solidarity) : la baza intregului fenomen sta fotbalul jucat "in curtea scolii", de baieti, barbati, fete, femei. Fotbalistii profesionisti sunt doar varful icebergului. UEFA va continua sa incurajeze solidaritatea cu radacinile fenomenului, atat pentru a proteja fenomenul si a incuraja beneficiile la nivelul intregii societati. De asemenea se va cauta conservarea identitatii locale si nationale, in concordanta cu legislatia.

- Protectia si educatia jucatorilor tineri (Youth protection and education) : transferurile internationale ale jucatorilor sub 18 ani presupun numeroase riscuri. Tinerii jucatori nu trebuie sa se mute in tari straine prea devreme.

- Integritatea sportului si pariurile (Sporting integrity and betting) : pariurile sunt o sursa de venituri, dar reprezinta si un risc pentru fotbal, mai ales pentru integritatea participantilor. Fotbalul are dreptul la venituri obtinute din industria pariurilor, dar principala grija trebuie sa fie protejarea fair-play-ului si a adevaratului spirit al jocului.

- Fair-play financiar si regularizarea competitiilor (Financial fair play and regularity of competitions) : introducerea fair-play-ului financiar incurajeaza cluburile sa lucreze in mod transparent si responsabil, atat pentru a proteja competitia sportiva cat si pe ele insele. Fair-play financiar inseamna sa nu intri intr-o spirala infinita a datoriilor (suna familiar, nu ?) pentru a concura cu echipele rivale ci sa concurezi la nivelul pe care ti-l permit resursele generate.

- Echipele nationale si cluburile profesioniste (National teams and clubs) : UEFA va asigura mentinerea echilibrului intre echipele nationale si cluburile profesioniste, pentru ca ambele sunt importante pentru fenomen.

- Respect : respectul trebuie sa fie un principiu cheie. Respect pentru sport, integritate, jucatori, regulament, arbitrii, adversari si suporteri. UEFA nu tolereaza violenta pe teren sau in tribune.

- Modelul sportiv european si specificul sportului (European sports model and specificity of sport) : UEFA este o organizatie europeana si va ramane fidela modelului european al sportului, incluzand promovari, retrogradari, solidaritate ca si competitie deschisa. Acest model trebuie protejat pentru sportul nu este o afacere ca oricare alta si nu trebuie tratat in acest mod.

Am prezentat regulile respective pe scurt, in spirit, nu mot-a-mot. Cine vrea sa citeasca textul original, il gaseste aici .

O discutie mai larga a unor puncte, mai ales a celui referitor la fair-play-ul financiar, in episodul urmator.

strezahuzum

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

LA MULTI ANI, GICA!!!

Pe Curand, HAGICIANULE!!!În data de 5 februarie 2011, UNICUL Gică Hagi împlineşte vârsta de 46 de ani! FCSteaua.ro, în numele Suporterilor Stelişti, îi urează "Regelui" un călduros LA MULŢI ANI! cu un fragment a

Destinul lui Ştefan Sameş: întîi operat de coxartroză, acum dat afară de la Steaua: "Aşa au vrut să scape de mine?"

Stefan SamesEste 11 dimineaţa şi gerul înveleşte Complexul Sportiv Steaua. Un bărbat de 59 de ani stă în cabinetul doctorului echipei secunde şi povesteşte. Nu, acum nu are probleme medicale, doar că nu