home
19-01-06

Armata le dadea papara...

Una din rarele ocazii in care un fost membru al Armatei Ultra povesteste trecutul gruparii. FCSTEAUA.RO a avut placerea de a-l intervieva pe unul din membri fondatori ai Armatei. Din motive evidente am preferat sa nu-i publicam numele.

La 11 ani am fugit de acasa dupa Steaua!

fcsteaua.ro:Cine, cum si cand v-a introdus in lumea ros-albastra?

Bunicul meu era fost general MApN, presedintele clubului Steaua, de aici toti membri familiei au fost sustinatori infocati ai Stelei. M-am nascut in familie de Stelisti si locuiam la Drumetului, vis a vis de stadion, tata ma lua la meciurile Stelei de acasa si deplasarile din Bucuresti. Deja de la varsta de 6 ani cand tata nu putea ajunge la stadion, fugeam de acasa sa venim pe stadion.


fcsteaua.ro:Cand ai participat la prima deplasare si ce sentiment ai avut cand ai intrat pe stadion cu cei mari ai galeriei?

Deja la 11 ani am fugit de acasa si am mers dupa Steaua (ma tineam practic dupa cei mai mari) la Cluj, meci care a culminat cu prima bataie mancata de la suporterii adversi.

fcsteaua.ro:De la ce varsta oficial te puteai numi Ultras Stelist?

Ultras ma puteam numi in 1995 cand impreuna cu mai multi baieti am pus bazele Armatei Ultra, adica 16 ani.


Am simtit nevoia sa ne organizam

fcsteaua.ro:Armata Ultra, cea mai mare grupare ultra' din Romania, povesteste-ne cum ti-a venit aceasta idee?

Nu am avut eu aceasta idee, insa se formase un nucleu de baieti in galerie apropiati de varsta si cu aceleasi idei, care mergeam impreuna oriunde avea Steaua meci, inclusiv meciuri de handbal, baschet, polo. Am simtit nevoia ca impreuna sa punem bazele unui grup organizat,cu cotizatii, embleme, banner, cantece, incidente. Ne-am facut imediat remarcati si am atras alaturi multi baieti.


Cainii nu mai aveau voie in discoteci

fcsteaua.ro:Acum fiind vorba de AU si de incidente, povesteste-ne cateva din incidentele remarcabile din istoria gruparii.

Primul incident premeditat a avut loc la Piata Iancului, inaintea si dupa meciul cainilor. 50 de baieti din Armata Ultra, inarmati din cap pana in picioare, cu celebrele bombere pe noi intoarse pe portocaliu si cu glugile trase pe cap, am spart toate tramvaiele in care se aflau fanii dinamovisti, acestia fiind practic calcati in picioare.

Cel mai mare incident nu ma pot pronunta care a fost insa. Erau atat de frecvente, incat cainii nu numai ca nu isi permiteau sa mearga la meci dar nici chiar la discoteci, concerte, eram prezenti peste tot. Aparuse chiar si un cantec pe care il cantam cainilor: "voi nu aveti voie la discoteci".

La fiecare meci al echipei dinamo eram pe strazi si bateam, alergam orice avea alb rosu pe el. Tin minte un meci cand noi plecam la Galati din Gara de Nord: Cainii veneau de la Bistrita, noi ii asteptam pe caini in gara, ei stiau ca ii asteptam si au tras semnalul la basarab, sau litila acolo si au fugit. Patrupezii au fugit prin tot orasul! De aici a plecat si cantecul: "cainii erau in gara, Armata le dadea papara..."


In Grecia ne-am urmarit pe autostrada

fcsteaua.ro:Stim toti ca pe timpul AU si dupa AU membri gruparilor dominau strazile din Romania, insa ce puteti sa ne spuneti despre deplasarile externe?

Nu am facut deplasari atunci cu AU in afara Romaniei dar au existat incidente de grad ridicat:
In deplasarea la Panathinaikos, cand autocarul membrilor a a fost urmarit pe autostrada de 2 autocare de greci, baietii au coborat si s-au batut cu suporterii greci pana la aparitia politiei. La Praga, la meciu cu Slavia, cand impreuna cu fanii Spartei ne-am batut cu hooliganii de la Slavia, la Bilbao, cand 10 suporteri Stelisti au fost atacati de un grup de basci, de 4-5 ori mai numeros si am facut fata cu brio.


fcsteaua.ro:Nu s-a ajuns insa prea departe cu aceste incidente?

In nici un caz. Este de datoria oricarui ultras sau hooligan sa se bata pentru renumele suporterilor Stelisti. Suporterii unei echipe isi duc faima mai departe prin coregrafii, cantece, spectacole si batai. Toate astea sunt strans legate, iar legile aspre care vin sa inlature aceste batai pe care le asteptam cu sufletul la gura, incruntati si cu dintii stransi, nu or sa ne opreasca, or sa ne inraiasca, oricate abuzuri se vor face.

Cine nu e de acord cu aceste batai sa nu adere la nici un grup ultras sau hools si nu vor avea de suferit.
In ultima vreme aceste violente s-au rarit. Mass-mediei i se pare insa ca s-au inmultit datorita mediatizarii excesive a putinelor care au mai ramas. Inainte erau batai zi de zi si nimeni nu stia nimic. Acum se face magar din tantar.
O sa trecem, incet incet, la batai organizate in locuri secrete pentru a scapa de aceste mediatizari.


Am trecut repede peste separare. Aveam planuri mari!

fcsteaua.ro:Clipe minunate de superiorite totala insa regretul nostru apare stiind ca AU si-a incetat activitatea ultra'. Poti sa relatezi unele din motive?

Da, lumea incepuse sa asocieze Armata Ultra cu intreaga galerie stelista, lucru care din pacate se face si azi. In plus, pentru intarirea dominatiei pe strazi, am simtit nevoia de a organiza grupuri din cartierele Bucurestiului. Astfel au aparut TK, Insurgentii,TB, Skins Berceni, Dr. Taberei, XXL, etc.

Armata Ultra s-a desfiintat de comun acord si am trecut repede peste acel moment deoarece aveam ganduri mari cu noile grupuri pe care le infiintasem si pe care urma sa le organizam mai tarziu.

fcsteaua.ro:Deci sa inteleg ca AU a fost desfiintata pentru o reorganizare sau au fost prea multi dusmani?
In nici un caz pentru dusmani. In acea perioada, dusmanii erau victimele noastre. Asa zisii rivali ai nostri nu faceau fata luptelor de strada impotriva noastra.



Am fi vrut sa-i mancam pe bodyguarzi!

fcsteaua.ro:Ce ati simtit cand Jean Pavel a fost luat pe sus din peluza?

Jean Pavel a fost omul care ne-a luat de la peluza Sud, cand Marin era sef de galerie, ne-a aparat de oamenii lui Marin care voiau sa ne mute inapoi cu forta. Eram doar niste copii, el ne-a dat curajul sa sarim la bataie, sa ne luam cu garda, a sarit mereu pt noi. Se poate spune ca alaturi de el am crescut si am prins elan. Am crezut ani de zile in el si am fi facut orice pt el. Era un adevarat lider al peluzei.

Cu timpul insa, au aparut disensiuni intre noi, membri Armatei Ultra si el. Pur si simplu vedeam incurajarea echipei altfel. Incet, incet s-a indepartat de noi, ne-a amenintat, ne-a lovit si a aparut o racceala.
De aceea, dupa parerea mea, in momentul in care a fost ridicat,lumea nu a sarit in apararea lui. Jumatate dintre noi scrajnea din dinti de ura, am fi vrut sa-i mancam pe bodyguarzi. Dar jumatatea cealalta vedea petele negre. A fost confuzie.


fcsteaua.ro:Insa daca in momentul de fata apar conflicte regretabile chiar intre suporterii Stelei de nu se incearca reinfiintarea AU?

Aceste conflicte sunt logice datorita schimbului de generatii in randul suporterilor Stelei. Am trecut si noi prin acelasi lucru, ne-am mutat de cateva ori din peluza Nord, pentru ca vedeam altfel incurajarea echipei, am fost agresati si noi pentru aceasta. Important este insa ca ca ne-am intors din propria initiativa la Nord, am simtit ca fara noi arata rau peluza, care reprezenta de fapt marea galerie a Stelei, am lasat mandria la o parte si ne-am intors sa ajutam peluza, prezenta noastra simtindu-se imediat.

In ziua de azi membri Armatei sunt membri altor grupuri si nu poti desfiinta aceste grupuri ca sa reinfiintezi Armata. Desi s-a pus problema de multe ori...


Jandarmii se bucura ca mai pot sa dea si ei un sut, un baston…

fcsteaua.ro:Primavara asta urmeaza derbyul in deplasare. Probabil abia il astepti.Nu crezi insa ca dupa haosul din Giulesti jandarmeria va fi extrem de bine pregatita?

Jandarmeria este institutie de stat care trebuie in primul rand sa previna aceste incidente, sa asigure ordinea si linistea publica, sa sanctioneze pe cei care incalca legile, prin amenzi, nu batai si mai ales sa nu profite de aceste incidente doar pentru placere de a mai da un sut, un baston,etc. De multe ori, ei ridica tensiunea la aceste meciuri, pur si simplu provoaca. Gandeste-te ca la un derby sunt maxim 1500 de jandarmi si 15 mii de microbisti care abia asteapta sa ajunga pe strazi cu amicii sau la stadion si sa-si manifetse ura pe care o au fata de rivalii lor de o viata.


fcsteaua.ro:Va multumim de interviu si va uram mult succes in deplasarea de la derby!

Multumesc, sper sa invingem si noi suporterii sa fim cel putin la aceeasi inaltime la care va fi echipa.

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

2% pentru AISS

AISS Posibilitatea acordata contribuabililor de a-si directiona o parte din impozitul pe venit catre o entitate non-profit a fost una din deciziile intelepte ale statului român. Ea ne da fiecaruia o li

Veriga lipsa dintre TITLU si NOIMA

Ce BUCURIE ca i-am belit pe cateeei!Am împlinit, pe 18 mai, şase (6) ani consecutivi fără titlu câştigat. Pentru acele persoane care prezintă “ce-a fost înainte” (Istorica Steaua) ca o Vârstă de Aur a clubului, fără