home
28-12-10

Steliste de aur. Claudia Presecan

Sectia de gimnastica a Clubului Steaua a fost infiintata ceva mai tarziu fata de restul sectiilor traditionale, consemnandu-se primele succese in 1959, anul debutului, cand Constantin Scordescu cucerea aurul la individual compus, iar echipa clubului se clasa pe primul loc la categoria a II-a.

Eugenia Golea (argint, la Seul 1988), Dan Burinca (argint, Atlanta 1996), Loredana Boboc (aur la Sydney, 2000), Silvia Stroescu (aur la Atena 2004), Alexandra Eremia (aur + bronz, Atena 2004) si Sandra Izbasa (aur + bronz, la Beijing 2008) sunt singurii gimnasti din istoria Clubului Steaua medaliati olimpici, aducand in vitrina clubului 8 din cele 91 de medalii olimpice (dintre care, 28 de aur) cucerite de sportivii CSA, incepand cu Helsinki 1952.

Claudia Presecan completeaza palmaresul Stelei cu medalia de aur cucerita la Sydney 2000, ridicand la 5 numarul medaliilor olimpice de aur castigate de catre reprezentantii Clubului Steaua.



Nascuta pe 28 decembrie 1979, la Sibiu, Claudia Maria Presecan (1.47 inaltime si 36 de kilograme, in activitate) a inceput gimnastica in 1986, activand la CSS Sibiu. La 13 ani, se muta in Bucuresti, la Centrul National de Antrenament, cucerind doua medalii de argint, in acel an, la Charleroi, la turneul de juniori Top Gym.



In 1994, cucereste aurul, la sol, la Campionatele Europene de Juniori. La sfarsitul lui 1994, debuteaza in competiile de seniori, participand la la Campionatul Mondial de la Dortmund si cucerind medalia de aur, pe echipe, cu Nationala Romaniei. In 1995, se muta la Deva si este, din nou, membra a echipei care cucureste medalia de aur, la Campionatele Mondiale de la Sabae.



Considerata o mare speranta pentru Atlanta, isi pierde, dramatic, locul in echipa, din cauza unei accidentari grave la incheietura mainii si, astfel, rateaza, olimpiada din 1996, in momentul optim de varsta pentru perioada anilor `90: 17 ani.



La o varsta la care, azi, multe gimnaste aleg sa se retraga, Claudia Presecan revine in forta, dupa un an de convalescenta, si este un membru important al echipei Romaniei care castiga medalia de aur la Campionatele Mondiale de la Lausane, 1997.


In 1998, la Europenele de la Sankt Petersburg, cucereste aurul, pe echipe, si doua medalii de bronz, la paralele si barna.

In 1999, inaintea Olimpiadei de la Sydney, se retrage din activitatea sportiva, din cauza unei accidentari la umar. Cea mai grea perioadă a fost recuperarea pe care am suferit-o la umăr cu zece luni înainte de competiţie şi bineînţeles cea mai frumoasă perioadă a fost după ce am câştigat titlul pe echipe.

In anul 2000 revine, in mod miraculos, si, desi cu mari probleme de sanatate – anemia fiind doar una dintre ele – ocultate de membrii staff-ului tehnic si medical, isi aduce o contributie majora la cucerirea singurului titlu care-i lipsea si care-i incununa cariera: AUR OLIMPIC, pe echipe (alaturi de Andreea Răducan, Maria Olaru, Simona Amânar, Loredana Boboc şi Andreea Isărescu), la editia de la Sydney. Avea 21 de ani!




S-a retras din gimnastica la sfarsitul anului 2000, fiind, pentru mai putin de un an, carmaci la cantoaj, in barca de 8+1 a Romaniei, la Jocurile Universitare din 2001.

Anul urmator a avut loc incidentul din Japonia, cand, impreuna cu Lavinia Milosevici si Corina Ungureanu au filmat un material in care executau elemente tehnice din gimnastica, aparand semi-nud si nud. Pentru mine este un subiect încheiat. Lumea ne-a judecat greşit şi cred că minciunile scrise în unele ziare m-au deranjat cel mai mult. Peste asta, emblema federatiei si drapelul Romaniei, au fost motivele care au declansta scandalul, toate cele trei fiind suspendate pentru o perioada de 5 ani din viata sportiva, adica interzicandu-li-se dreptul de a antrena sau a fi arbitre federale, in Romania, pe aceasta perioada.

Inaintea Olimipadei din 2000, la un test banal al sangelui, lui Presecan i-a iesit o valoare a hemoglobinei de 6,3. Valoarea normala este intre 11-14%. Un pacient este declarat anemic atunci cand valoarea hemoglobinei scade sub 9. In momentul in care scade sub 7, pacientul trebuie spitalizat de urgenta! In cazul Claudiei, la o valoare de 6,3%, adica anemie mai mult decat severa, mult sub limita care impune spitalizare, s-a fortat trecerea ei pe lista pentru Sydney si s-au facut mari presiuni pe doctori pentru a semna hartiile care o declarau apta, medical. Doctorul Dragan, care a refuzat sa semneze hartiile, avertiza asupra pericolului iminent al unui dezastru, care ar fi atras atentia asupra starii de sanatate in care sunt obligate sa performeze gimnastele noastre.

Doctorul Oana, medicul lotului, a a facut tot ce-a putut pentru a ascunde starea de sanatate a Claudiei (care se putea solda cu o tragedie) si a indopat-o cu suplimente de fier si injectii, tinand-o artificial, pe picioare, pe durata competitiei, acolo unde Presecan a fost admirabila, performand la un nivel incredibil, pentru starea dezastruoasa a sanatitii, si incununadu-si cariera meritorie cu medalia olimpica de aur.



Presecan a plecat, in 2004, sa antreneze in Insulele Man. Am primit o ofertă de a antrena la un club in Anglia si, cum am simtit nevoia unei schimbari radicale, am acceptat. Am vazut acea oportunitate de a-mi demonstra mie insami că pot si să antrenez după ce am facut atâţia ani de gimnastică si in acelasi timp să impart cunostintele in gimnastică si cu altii. Astazi, campioana noastra lucreaza tot in Anglia, la o companie care ofera servicii financiare si asigurari. Mi-ar placea să imi extind cat mai mult cunostintele in domeniul financiar si sper să reusesc si in noua carieră lucruri la fel de minunate cum am obtinut si in cariera sportiva

Claudia Presecan nu a fost o gimnasta de exceptie, dar a fost o gimnasta foarte buna, de nivel maxim mondial si olimpic. Un ghinion blestemat i-a rapit dreptul de a cuceri medalia olimpica de aur, in 1996, avand mana rupta inaintea competitiei. Revenirea in forta, dupa un an de recuperare putea sa se sfarseasca tragic, pe langa accidentarea la umar, starea generala a sanatii fiind halucinanta si spunand multe despre cum s-au facut rezultatele care ne faceau mandri.

Claudia Presecan a reprezentat pentru aproape sase ani Clubul Steaua, aducandu-i 3 medalii mondiale si una europeana de aur si doua medalii europene de bronz. Pe langa zecile de medalii nationale si balcanice (antrenata de Eliza Stoica), aduse pentru Steaua, aurul olimpic din 2000, obtinut in conditii dramatice, creaza anvergura uneia dintre cele mai mari gimnaste care a reprezentat Clubul Steaua.

Azi, 28 decembrie 2010, stelistii multumesc unui om care a contribuit la statura CSA.

La multi ani, Claudia Presecan!

Gandalf

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Steaua - oglinda decaderii

Imparatul este GOOOL !Auzi la ei, „ghinion”. Nu dragilor, e neputinta si un blestem aroman care joaca table si mulge oi. Ghinion a fost cand am avut doua bare in returul semifinalei CCE din 1988 cu Benfica sau cand ne-

Dan, capitan de play

Noi nu uitam cine esti!Produs 100% al Clubului Steaua, Dan Petrescu este una din cele mai stralucitoare personalitati pe care le-a dat ros-albastrul fotbalistic, alaturi de Ilie Dumitrescu, Marcel Raducanu, Anghel Iordanesc