home
09-12-10

Legea fair-play-ului financiar, spaima fotbalului romanesc

În 2011 va intra în vigoare legea fair-play-ului financiar, o modalitate prin care UEFA încearcă să controleze cheltuielile exagerate ale unor cluburi. Pentru fotbalul românesc înseamnă însă sfârşitul, dacă şefii echipelor nu reuşesc să implementeze un management profesionist.

Cum se traduce în termeni reali fair-play-ul financiar


După ce această lege va fi aplicată, nicio echipă nu va mai putea să aibă datorii către alte cluburi, jucători, angajaţi sau către stat. Concret, fiecare club va cheltui atât cât produce. Cei care vor încălca aceste reguli vor fi anchetaţi de o comisie UEFA, pedepsele mergând până la excluderea din competiţii.

Cluburile vor fi obligate să trimită periodic la UEFA rapoarte despre situaţia financiară. Nu sunt luate în considerare investiţiile în academiile de juniori sau în stadioane, UEFA încurajând astfel dezvoltarea unui club. Platini urmăreşte ca echipele de club să dezvolte strategii care să le asigure existenţa pe o perioadă foarte lungă de timp şi să le îndepărteze de intrarea în incapacitate de plată.

În plus, UEFA consideră că nu este în spiritul competiţiei ca o echipă finanţată de vreun "şeic" să concureze cu cluburi cu acţionari cu buzunare mai mici, care nu-şi permit să liciteze zeci de milioane pentru un jucător. Cele mai afectate cluburi vor fi cele care sume uriaşe pe transferuri, bani pe care nu-i produc, dar care sunt asiguraţi de generiozitatea magnaţilor sau de indulgenţa băncilor.

Cluburi precum Real Madrid, Manchester City sau Chelsea par a fi cele mai afectate. Acestea vor fi nevoite să echilibreze balanţa între venituri şi cheltuieli, un lucru extrem de dificil. Însă cluburile mari din Europa au început deja să lucreze la integrare. Investiţiile în academiile de tineret sau în infrastructură, atragerea fanilor prin diverse facilităţi sau extinderile de brand sunt doar câteva idei pe care le-au transpus în realitate.

La polul opus, FC Barcelona, Arsenal sau Lyon, echipe care se alimentează cu jucători din propria curte sau care apelează la transferuri ieftine, nu vor întâmpina prea multe probleme în noua eră impusă de forul continental. Cluburile au timp până în 2015 să se alinieze noilor directive impuse de UEFA, însă începând cu 2011, situaţia lor financiară va fi atent monitorizată.

***

« Am lucrat la Legea Fair-play-ului financiar mână în mână cu echipele de club. Intenţia noastră nu este să le pedepsim, ci să le protejăm. Filosofia este să nu poţi cheltui mai mulţi bani decât produci »
, Michel Platini, preşedinte UEFA

***


Sperietoarea fotbalului românesc


Este uşor de imaginat cam ce înseamnă această lege pentru fotbalul din România. Cluburile de la noi nu prea sunt obişnuite cu ideea de autofinanţare, de management sănătos, bazându-se în schimb pe banii patronilor sau cei proveniţi de la autorităţile locale. În noua eră, lucrurile acestea vor dispărea, însă odată cu ele îşi vor închide porţile şi foarte multe echipe. Practic, după ce legea se va aplica în România, cluburile vor căpăta independenţa faţă de banii patronilor.

Managerii cluburilor din România vor fi obligaţi să-şi pună capul la contribuţie pentru a readuce suporterii pe stadion, dar şi pentru a dezvolta strategii care să aducă bani în contul echipelor. Se poate vorbi în sfârşit de o integrare în fotbalul european. Vor dispărea restanţele către jucători, dar şi datoriile către bugetul de stat şi nu vor mai exista cazuri "Lopez Caro", jucători plătiţi cu 500.000 de euro pe sezon sau probleme de genul Craiovei.

Antrenorii nu vor mai fi la fel de repede concediaţi, deoarece clauzele de reziliere vor slăbi bugetul clubului. De asemenea, respectul pentru suporteri va creşte, deoarece "iubirea" acestora va asigura o sursă de venit. O altă consecinţă de apreciat este că patronii nu vor mai avea cum să crediteze şi să împovăreze financiar clubul.

Ar fi primul contact al fotbalului românesc cu fotbalul profesionist. La prima strigare, Oţelul Galaţi pare singura echipă care poate trece cu bine de testele impuse de UEFA.

Vestea proastă este însă că această lege va adânci prăpastia existentă între echipele din România şi cele din Europa. Niciun club din România nu va avea încasările cluburilor din vest şi, implicit, nu va reuşi să-şi permită să plătească salarii mari pentru jucători valoroşi. Astfel, performanţele în Europa vor fi mai greu de atins. Rămâne însă de văzut cum vor înţelege conducătorii cluburilor româneşti această lege şi, mai ales, cum vor reuşi să i se supună.

Pro Sport

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Steaua Bucuresti - CFR Cluj 2-2 (1-1)

Doua echipe de impiedicati.In ultima etapa a turului in Ghencea a venit o echipa puternica, teoretic. CFR Cluj este campioana en titre. Cu toate acestea, clasamentul actual spunea doar ca echipa de pe locul 6 a primit vizita ec

Ghinionul, nu norocul Stelei!

Aferim!Roş-albaştrii au pierdut nemeritat două puncte după un joc cu adevărat european! Nu, gafa lui Reina nu trebuie să-i ruşineze pe fanii Stelei. Gafa lui Reina e doar actul de justeţe făcut d