home
27-11-10

Un porumbel numit speranta: Ana Maria Branza

Filonul Clubului Sportiv al Armatei Române Steaua Bucureşti este mentinut, la statutul care-l indreptateste sa fie REPER, prin contributiile – cele mai multe semi-anonimizate de filtrul ticalos al presei – unor soldati umili, innobilati prin nerecunoastere si obscuritate.

Valoarea principiilor care au construit Clubul Steaua este reafirmata prin succese care vin la intervale regulate de timp si care tin vie flacara sperantei intr-un viitor care sa continue traditia istorica a Clubului.

Nascuta la 26 noiembrie 1984, la Bucuresti, Ana Maria Brânză este una dintre figurile proeminente ale sportului stelist, de azi. Performera de inalta tinuta, in cadrul unei discipline nobile, Brânză se gaseste in cadrul Sectiei de Scrima a Clubului Steaua din anul 2001, sub conducerea profesorului Cornel Milan, fiind o demna urmasa a legendarelor Ileana Gyulai, Olga Szabo, Suzana Ardeleanu, Ana Pascu, Ecaterina Stahl sau Laura Badea.

Inceputa cu o medile de Aur si una de Argint, la Campionatele Mondiale de Juniori, din 2001, continuata un bronz, la Cupa Mondiala de Juniori, din 2002, apoi cu doua medalii de AUR la Campionatele Europene de Juniori, tot din 2002, o medalie de Aur si una de Bronz la Campionatele Mondiale de seniori, din acelasi an 2002, si o medalie de Aur la Campionatele Mondiale de juniori, tot din 2002, zecile de titluri nationale ale Anei Maria Brânză erau confirmate si o urcau pe aceasta la statutul de mare Stea a sabiei romanesti, si una din cele mai importante sportive ale Clubului Steaua.

Anul 2002 era un an fabulos pentru sportiva stelistă. Practic, la 18 ani, impunea dominatie mondiala.

Parcursul sau ulterior confirma nivelul Anei Maria Brânză si il consolideaza prin medalii de Aur si Bronz, in 2004, la Mondialele de Juniori, o medalie de Bronz la Cupa Europeana (2004), o medalie de Aur si una de Argint la Campionatele Mondiale Militare (2005), o mediale de Aur, la Cupa Europeana (2005), o medalie de Aur la Campionatele Europene, din 2006, o medalie de Argint, la Cupa Europeana, din 2006, 2 medalii de Argint la Campionatele Mondiale Militare (2006), o medalie de Aur la Cupa Europeana (2008).

La campionatul European din 2008, de la Kiev, a cucerit Aurul la spada, pe echipe, si Argintul, la spada-individual. In 2007 devenea Maestra Emerita a Sportului.

Cea mai buna performanta din cariera, de pana acum, este reusita la Olimpiada de la Beijing, unde a ratat aurul la mustata, reusind un Argint olimpic, la spada-individual.

In 2010, la Paris, reprezentanta Stelei isi aduce contributia la castigarea Aurului, la Campionatul Mondial, la spada-pe echipe.

Anul 2011 este, si el, unul fructuos, confirmand premisele. O medalie de bronz la spada – individual si una de aur, la spada – pe echipe, la Campionatele Europene desfasurate la Sheffield.

La Campionatele Mondiale desfasurate la Catania, Romania a cucerit medalia de aur, dupa ce a trecut, 27-26, de China, in finala, iar Ana Maria a cucerit si medalia de argint, la individual. Asadar, un bronz european, un argint mondial, un aur european si un aur mondial, pentru anul 2011. Titlul de campioana nationala, obtinut intr-o finala contra Simonei Deac (si ea legitimata la CS Steaua), ii rotunjeste performanta unui an cu rezultate de exceptie, adica normale. Desfăşurat într-un anonimat total, la Napoli, in aprilie 2011, Turneul Final al Cupei Campionilor Europeni la Spadă a adus cel de-al 14-lea trofeu al celei mai importante competiţii inter-cluburi, pentru Secţia de Scrimă a CSA Steaua, Ana Maria fiind liderul echipei.

Printre aceste medalii, care o consacra in elita mondiala, Brânză are multe clasari pe locurile IV, V, VI, la Campionatele Mondiale sau Europene, precum si zeci de titluri nationale – la individual, sau cu echipa Clubului Steaua – castigate la juniori si seniori.

Azi, la varsta de 27 de ani, Ana Brânză (Maestru Emerit al Sportului inca din anul 2007) sustine ingrata – dar atat de onoranta – sarcina de a fi purtatoarea sperantelor stelistilor in actiuni de reprezentare sportiva (si subliniem – sportiva) a valorilor Clubului Steaua.

Cu o cariera onoranta in cadrul Clubului Armatei Romane, pana acum, ofiterul Ana Maria Brânză are obligatia sacrificiului de sine pe urmatorii 3-4 ani, ani care sa o consacre ca una din marile sportive din istoria Clubului, reafirmand, in acelasi timp, componenta morala a sufletului rosu-albastru, in dovezi ca Steaua nu poate muri si nu poate fi schilodita definitiv, desi procesul este inaintat, de milioane, lasitate, minciuna, facil sau furt.

O mai buna gestionare si selectie a cererilor de asa-zisa popularizare si o triere judicioasa a oportunitatilor de promovare extra-sportiva, se impun, pentru marea noastra campioana in mod obligatoriu, pericolul proliferarii unor devieri in zona jegului, fiind real.

Nu-i vom face un Laudatio – pe care, dealtfel, il merita pe deplin – Anei Maria Brânză, dintr-un singur motiv. Mai mult decat Clubul, chiar insusi stelismul isi pune SPERANTA in spadasina noastra, sa reprezinte si sa reafirme, in aceste momente dramatice, esenta a ceea ce inseamna, intim, Steaua.

Degradarea incredibila si vicierea, putin reversibila, a Stelei si stelismului, nu poate fi atenuata decat de mari campioni care sa reitereze, prin rezultate de exceptie, ceea ce inseamna sensul primordial al Clubului Steaua.

Astfel, Ana Maria Brânză este Speranta stelistilor ca Steaua si stelismul nu vor muri si nici nu vor fi contorsionate pana la nerecunoastere. Campionatele Mondiale si Europene viitoare, precum si Olimpiada din 2012, de la Londra, reprezinta oportunitatea Clubului Steaua de a mai lua o gura de oxigen, si oportunitatea Anei Brânză de a intra in galeria cu monstri sacri a Clubului.

Atunci, de-abia, ii vom prezenta in detaliu, fabuloasa cariera, ce va putea fi admirata ca intreg. Drumul e la jumatate. Pana acolo, Ana Maria isi construieste – caramida cu caramida, sabie cu sabie, punct cu punct, tusa cu tusa, medalie cu medalie – castelul. Are de indeplinit o sarcina nobila care o va propulsa acolo unde o vor cere evidentele.

Ana Maria Brânză este obligata sa reprezinte Steaua la nivel maxim in urmatorii ani. Doar atunci, dupa alte cateva zeci de medalii care vor tine in viata flacara si se vor constitui in exemplu si reper, se va putea odihni, in statul pe care si l-a castigat, pe deplin meritat.

Sacrificiul ei va fi ignorat de o lumea intreaga, si intreaga ei persoana va fi inecata in uitare, neavand ca rasplata a muncii depuse nimic altceva decat inimile celor care sunt mandri ca se numesc stelisti si care-i vor onora faptele si personalitatea admirabila puse in slujba unui ideal maret.

Institutia Steaua are nevoie – in aceste zile tragice, care se vor acutiza pe viitor – de rezultatele exprimarii valorii si sacrificiului de sine al celor care au onoarea sa lupte pentru supravietuirea demnitatii, pasiunii, verticalitati si performantei sportive maxime, obtinute in conditii egale pentru toti competitorii, adica supravietuirea principiilor si valorilor care inobileaza ros-albastrul si reprezinta emblema Clubului.

Ana Maria Brânză (si altii ca ea) au ca obligatie asigurarea continuitatii sensului Clubului Sportiv Steaua Bucuresti.

La mulţi ani, Ana Maria!

Steliştii – alături de tine!

Filip Pindean

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di

Pastrarea valorilor

Recentul sondaj despre suporteri face pe scurt descrierea speciei de freegigi. Nevasta lu’ Dorel lasata nesupravegheata in gospodaria care prinde doar G.S.P Tv, cu sarma prinsa de tavanul vecinu