home
12-11-10

ProSport CENZUREAZA un articol acuzator la adresa Jandarmeriei!

ProSport îşi confirmă reputaţia de foaie în care articolele obiective nu-şi au nici logica, nici rostul. Un articol care prezenta fără echivoc veşnica problemă a abuzurilor Jandarmeriei, dar în care se analiza cu echilibru şi problema suporterilor care încalcă legea, a fost pur şi simplu ŞTERS de pe site. Dacă dimineaţă, articolul se afla la loc de cinste, la prânz, acesta dispăruse.

LATER EDIT: Spre orele după-amiezii, materialul de mai jos a reapărut, cu titlu mult mai cuminte decât cel iniţial.

Se dovedeşte încă o dată că asistăm la un sistem mafiot, în care doar unii sunt vinovaţi, iar cei care ar trebui să-i pedepsească sunt la fel de criminali. Pe de altă parte, se mai confirmă şi aviditatea de sânge, de brutalitate, de senzaţional, demnă de un film gen "Saw", a celor din trusutul Pro, care terfelesc cu sete meseria de jurnalist.

Vigilenţi, cum ne ştiţi, am salvat acel material şi vi-l oferim în cele ce urmează:


Incidentele de la meciul Rapid - Steaua din Cupa României ridică din nou problema relaţiei suporteri-forţe de ordine pe stadioanele din România. După cum se ştie, fanii Stelei prezenţi în Giuleşti au aruncat cu fumigene şi torţe în teren, precum şi spre tribuna 0. În urma acestor evenimente, centralul Alexandru Tudor, împreună cu Jandarmeria, au decis evacuarea suporterilor stelişti din stadion. Ce a urmat? Scene desprinse din epoca sovietică:sute de fani care nu opuneau nicio rezistenţă au fost bătuţi fără nicio acoperire legală sau regulamentară de forţele de ordine.

Evident, vinovaţii principali au fost aceia care au aruncat acele obiecte spre teren şi tribune. Acei suporteri au încălcat legile în vigoare şi trebuie pedepsiţi. Însă, pedeapsa trebuie aplicată doar celor în cauză şi doar conform legii. Realitatea românească a fost însă alta: nu numai că nu s-a făcut niciun efort spre a-i pedepsi doar pe vinovaţi, dar s-a trecut la pedepse violente în masă, fără a se ţine cont de circumstanţe. Imaginile filmate de ProTV au surprins scene de neimaginat: oameni cu mâinile ridicate primeau bastoane, pumni şi picioare din ambele părţi ale cordonului de Jandarmi. Este imposibil ca absolut toţi acei suporteri să fie vinovaţi, astfel că acest comportament al forţelor de ordine este un abuz. Pur şi simplu.

Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât cauza acestui abuz, aruncarea de fumigene şi torţe, nu a produs victime. În schimb, "soluţia" aplicată de oamenii legii a produs fracturi şi capete sparte. Şi acesta nu este primul incident de acest fel . În primăvară, forţele de ordine au bătut o fată prezentă la un meci de baschet, aceasta ajungând la Urgenţă, iar la meciul Steaua - Timişoara, fanii au fost luaţi de-a valma şi gazaţi atât de firma de pază cât şi de Jandarmerie. În ce societate se permite ca pedeapsa la o infracţiune să producă mai multă suferinţă decât însăşi problema?

Incidente mai crunte în afara arenelor decât pe stadioane

Până în acest moment, nu există o persoană care să fi decedat în urma unor incidente petrecute pe stadion. În ultimii 20 de ani, incidentele huliganice de pe stadioanele din România au produs pagube materiale şi mai mulţi răniţi. Însă numărul acestora nu este nici pe departe atât de numeros astfel încât să justifice intervenţii MAI DURE decât însăşi INFRACŢIUNEA.

Mai mult, cele mai grave incidente dintre suporteri au avut loc ÎN AFARA STADIONULUI. Acolo unde firmele de pază nu au nicio autoritate, totul căzând în sarcina forţelor de ordine publică, plătite cu bani adunaţi inclusiv de la "subiecţii" intevenţiilor lor. Este de notorietate meciul Dinamo - Steaua din 2006, atunci când forţele de ordine au folosit gloanţe de cauciuc pe străzi împotriva fanilor care fugeau. Cu siguranţă, atunci au existat mai multe victime decât fuseseră la cauza intervenţiei, în stadion!

Este cert că suporterii români nu sunt nişte îngeraşi, dar se poate afirma cu certitudine că fanii mioritici nu sunt nici pe departe la un nivel de "răutate" precum există în Italia, Anglia, Serbia sau Grecia de exemplu. În aceste ţări, nu numai că incidentele create de suporteri au fost mai grave, lăsându-se cu pierderi de vieţi omeneşti, dar sunt şi mult mai dese, fiind parte a culturii fotbalistice de pe acele meleaguri. În România, deseori oamenii de fotbal se plâng de lipsa spectacolului fanilor din tribune, asemeni altor ţări. Însă tot aceia sunt primii care denunţă suporterii care le produc, în momentul în care aceştia comit o eroare cât de mică.

Atunci, de unde aceste intervenţii extrem de violente ale Jandarmeriei? Explicaţia poate fi găsită în imaginea pe care o au mulţi din angajaţii plătiţi din bani publici despre ei înşişi. Şi anume că unii sunt mai presus de alţii, pentru că aparţin de o instituţie care le oferă putere.

De asemenea, persistă ideea că violenţa poate vindeca orice infracţiune. O astfel de idee este cu siguranţă eronată, mai ales că avem atâtea exemple în istorie când violenţa n-a creat decât şi mai multă suferinţă. În secolul XXI nu mai poate exista culpă generalizată pentru vina de a aparţine unui anumit grup sau altul.

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Grupul ULT*RAS se retrage din activitate

Arhiva poza www.ultras.ro…Satui sa tot induram, satui sa tot luptam, satui de anormalitatea de la clubul nostru, satui sa ne dezamagim chiar si pe noi, scarbiti de fotbalul modern si de mercenari, scarbiti de mizeria in car

Mironica si rusinea nationala numita PRO TV

Incredibil, dar adevarat. Desi este angajat al unui trust media care promoveaza de cand se stie numai violenta (a se vedea stirile de la ora 17:00 difuzate de PRO TV) Mihai Mironica a facut un circ

Prostii satului - Miro si cu Sumi

Miro Mă simt trist că trebuie să adopt un alt subiect decât calificarea Stelei în semifinalele Cupei, după aproape 4 ani. Înainte de toate, băieții merită felicitați pentru dăruire și pen