home
01-11-10

Episodul 3 - Fratii de la Sud de Dunare

Dupa episoadele despre cum se desfasoara protestul celor de la Dinamo Zagreb si despre cum au castigat cei de la Legia Varsovia razboiul cu patronul, a venit randul sa vorbim si despre fratii bulgari de la CSKA Sofia care se confrunta cu probleme de mai multa vreme, insa in ultimul timp evenimentele au luat amploare in capitala Bulgariei. Am gasit si tradus un articol in care se prezinta problemele si cerintele fanilor si ce masuri s-au luat in acest sezon:

“Poate ca multi nu stiu, dar noi, fanii echipei CSKA Sofia ne aflam in boicot total. Am trecut prin vremuri grele in istoria clubului, dar niciodata ca acum. Pentru a intelege scopul protestului voi prezenta un scurt istoric despre ce se intampla in fotbalul bulgar si la CSKA. Suntem satui de patroni si antrenori cu averi foarte mari, care vin la club doar cu scopul de a face si mai multi bani. Suntem satui sa auzim in fiecare sezon ca vom fi cei mai buni, vom castiga campionatul, vom juca in Champions League si vom avea cei mai buni jucatori pentru ca stim ca astea sunt numai minciuni, iar rezultatele vorbesc de la sine.
In acest moment situatia este foarte proasta, iar echipa noastra, CSKA, nu are nici macar propriul stadion sau o scoala de fotbal pentru juniori. Suntem in protest datorita acestor lucruri dar si din cauza managementului prost prin care se conduce clubul si pentru ca nu mai suntem o echipa de top cum eram odata. Patronii au intrecut masura la inceputul acestui sezon cand au stabilit preturi prea mari pentru bilete si abonamente pentru nivelul de trai din Bulgaria.
Dar iata ce s-a intamplat in acest sezon:
La inceput, nu erau multi fani care sa doreasca sa protesteze si care se decisesera sa mearga la meciuri pe stadion. Am incercat sa atragem atentia si sa spunem care ne este pozitia, organizand un mini turneu de fotbal pentru fanii CSKA inaintea inceperii campionatului unde s-a discutat si s-au afisat mesajele: “CSKA Sofia is our religion and Balgarska Armiya Stadium is our home” si “Youth Academy of CSKA - future for CSKA!”
In primul meci in Europa League impotriva celor de la Cliftonville, am fost in jur de 150 de fani care am protestat in afara stadionului. Numarul este mic, insa o parte au ramas acasa, iar stadionul nu a mai fost chiar asa plin ca in anii trecuti.
Apoi a urmat derby-ul cu Levski in care au existat multe discutii intre noi, dar pana la urma s-a decis sa se intre pe stadion si sa se afiseze mesaje impotriva conducatorilor si slugilor lor: “CSKA is love, not business”' si “1Х2 ?... question to the chairman of the Club”
In prima deplasare din campionat, cu Vidima Rakovski, am fost prezenti in peluza insa nu s-a cantat deloc, doar s-au afisat mesaje jignitoare impotriva conducerii: “It's one thing to be garbage collector, it's another to be garbage” si “You abandoned the stadium, wasted the team and the youth academy, now get out!”
Urmatorul meci, in Europa League, impotriva celor de la The New Saints: am facut un mars de la stadionul nostru pana la stadionul unde jucam acum, Vasil Levski si am purtat un banner mare pe care scria PROTEST si am cantat impotriva patronului. Pe drum, au existat incidente cu jandarmii, care au batut cativa fani si au arestat 6 din ei. Acestia au primit amenda si interdictie pentru doi ani pe stadion. Suntem siguri ca aceasta actiune a fost premeditata si pusa la cale chiar de catre patronii echipei. Cei ce au reusit sa mai ajunga la stadion si au intrat la meci au scandat in continuare impotriva patronilor care in timpul meciului au pus fotograful site-ului oficial sa faca poze in detaliu cu cei care scandeaza impotriva lor pentru a lua masuri.
Urmatoarea actiune a fost la meciul de pe teren propriu cu Lokomotiv Sofia cand dupa ce am afisat primul banner, patronii au trimis in peluza seful securitatii(n.trad.un fel de Smarandescu) care impreuna cu oamenii lui si stewarzii au incercat sa ia bannerul si au amenintat fanii sa nu mai afiseze si altele.
La meciul cu Rapid Viena din nou protest, scandari, bannere si incidente cu jandarmii in timpul meciului si dupa terminarea acestuia.
In urmatoarea etapa, unul din oamenii patronului a venit cu 50 de mafioti(n.trad. interlopi) si au batut unul din liderii peluzei in fata stadionului pentru a incerca sa-i intimideze pe ceilalti si sa nu mai existe proteste.
In ultima etapa de acasa din acest weekend ne-am mobilizat cu totii si s-a organizat un protest masiv in fata stadionului. In tribune au fost doar cateva sute de spectatori.

In incheiere, va prezint cerintele noastre:
-nu mai vrem ca patronii sa se bage in munca antrenorului si a staff-ului tehnic. Un antrenor trebuie lasat sa lucreze cel putin doua sezoane pentru a forma o echipa, fara sa-i spui cu cine sa joace in meciuri, fara sa-i aduci jucatori de care nu are nevoie sau fara sa-i pedepsesti pe jucatori daca antrenorul nu e de acord.
-nu mai vrem ca diversi oameni din club sa primeasca comisioane atunci cand se cumpara sau vinde un anumit jucator
-respect pentru fani
-respect pentru traditiile, valorile si idealurile clubului precum si pentru fostele glorii
-preturi rezonabile pentru abonamente si bilete si structurate pe categorii: copii, studenti, pensionari, persoane cu handicap etc.
-niciun fel de interventie in organizatiile de suporteri si activitatile acestora
-intoarcerea cat mai curanda pe stadionul nostru
-o strategie pe termen lung pentru academia de juniori: imbunatatirea facilitatilor si angajarea de specialisti ce au capacitatea de a educa si invata tinerii jucatori pentru nivelul unei echipe mari ca CSKA.
Fanii CSKA Sofia vor continua sa lupte si nu se vor preda!”

Articol tradus de *Alecs*

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Veriga lipsa dintre TITLU si NOIMA

Ce BUCURIE ca i-am belit pe cateeei!Am împlinit, pe 18 mai, şase (6) ani consecutivi fără titlu câştigat. Pentru acele persoane care prezintă “ce-a fost înainte” (Istorica Steaua) ca o Vârstă de Aur a clubului, fără

Un junior stelist are tumoare pe creier

Denis PenciuDenis Penciu (18 ani) era, pînă acum o lună, un puşti care iubea fotbalul mai mult ca orice pe lume şi îşi trăia visul: juca pentru echipa sa favorită, Steaua. Clubul a decis, în urmă cu un