home
25-10-10

"Al-valade al-ta lume"

La vremea cand ai nostril se straduiau din rasputeri sa nu infranga la Utrecht eu luam calea lui Jose Alvalade pentru a vedea la lucru baietii lui Sporting.

Alvalade este un templu al fotbalului. Rece, impunator, masiv si confortabil. Astea sunt cuvintele care il pot descrie. Constructia inceputa in 2001 si terminata in 2003 este gandita sa le ofere cele mai bune conditii oameilor care calca pragul pentru a urmari pe viu leii Lisabonei.

De la aeroport faci cam 5 minute cu masina, daca nu prinzi blocaj. Ai o statie de metrou chiar la poala Peluzei, unde se imbina doua magistrale feroviare. Tot acolo regasesti si o autogara. Suporterii curg in valuri cu 10 minute inainte de start. La costum, direct de la sevici sau din cartierele marginase, toti au fulare verzi. La mare cautare sunt cele „juma-juma” inscriptionate cu data si meciul de Europa League, si siglele celor doua cluburi. 5 euro la volant, daca nu vrei steaguri sau alte obiecte promotionale. De la poalele statiei Campo Grande pana in varful peluzei unde ne-am luat biletele am facut maxim 5 minute. Stewarzi amabili, toti vorbitori de engleza si turnicheti putini. In rest un urcus care iti taie respiratia, daca te grabesti sa prinzi primul fluier. Locurile unde stau suporterii gazdelor sunt marcate corespunzator pe niste panouri speciale, care iti indica locul unde este biletul tau. Zonele hasurate indica sectoarele pe care le ocupa Juventude leonina, Torcida si Directivo Ultras XXI. De asemenea este indicat locul unde stau suporterii oaspetilor, in seara respectiva „indienii” de la Gent.

Stadionul este dezamagitor de gol probabil vreo 10.000 de fani. Juventude Leonina, una dintre cele mai vechi brigazi ultra, in activitate din 1976, are partea leului. Ei domina fondul vocal. Desi nu sunt foarte multi la meci, canta bine si sunt ajtati si de acustica stadionului acoperit. Tonul la cantece este dat printr-o statie, la fel cum facea Jean pe vremuri la derbiuri. Cantecele sunt variate, multe similare cu ale noastre mi-a placut varianta lor a lui Mike Oldfield - Moonlight Shadow, am putea sa-l utilizam si noi. Directivo ultras XXI sunt un fel de Peluza Sud, aflati de partea opusa a peluzei. Mai putini la numar, au un nivel sonor bun si partcipa in tandem la multe cantece cu cei de la Leonina. Mai este si o brigada aflata sub una din tabele, Torcida, care in afara steagurilor mari nu mi-a atras atentia sub nici un fel. Cei de la Gent au facut deplasarea in numar mare, peste 1000 dar nu s-au auzit nici o secunda. N-au iesit in evidenta prin nimic.

Atmosfera este placuta, nu este foarte calda. Aproape toti spectatorii „cetateni” au in urechi casti ascultand un comentariu radiofonic, din care desi nu inteleg nimic, disting un ritm bun. 3 comentatori striga la unison cele 5 goluri ale lui Sporting. Un spectacol placut asezonat la pauza cu hot dog si cartofi prajiti. Se poate bea si bere Super Bock la liber, fara nici o interdictie. La final in 2 minute esti inapoi la statia de metrou, nu exista inghesuiala, singurii impacientati sunt volantii care incearca sa te imbie cu o super oferta la fularele duble…

Alvalade o alta lume… civilizata, suntem la ani lumina distanta, si nu din vina noastra a suporterilor.

Alex (keluboss)

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

1999.08.26_LEVADIA_S - toc

2005.04.20_HEERENVEEN_S - toc

2004.12.01_AthleticBilbao_S - toc

1956.10.16_Arsenal_C.C.A. - toc

Steaua - Sportul, atmosfera/Cupa - OmBun

Steaua-Sportul, 1-1 (4-2 d.p.) - OmBun

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Marcel Raducanu. Copilul sufletului de stelist

Ce vraji a mai facut Samantha?Marcel Raducanu este una dintre cele mai fascinante figuri ale Clubului Steaua, reprezentand, in mod clar – pentru toti cei care l-au admirat creand – bucuria pura si absoluta a jocului de fotbal

[rugby] RC Barlad – CSA Steaua Bucuresti 17-68

Stelistii au trecut astazi de Rc Barlad cu scorul de 17-68, meci contand pentru optimile Cupei Romaniei. Vom reveni cu detalii despre meci