home
17-10-10

Ilie Stan

Ilie Stan s-a nascut la 17 octombrie 1967 in localitatea Pogoanele, judetul Buzau.

A debutat in prima divizie la 18 ani, in sezonul 1985-1986, jucand 15 meciuri pentru Gloria Buzau, care termina pe locul 15 si se mentinea in prima divizie, in acel an.

In sezonul 1986-1987, la 19 ani, era cel mai bun om al buzoienilor, care nu reuseau sa se salveze, insa, Ilie Stan jucand 26 de meciuri si inscriind 3 goluri. Foarte interesant ca in echipa celor din Crang se remarcau Alexandru Custov si Mihai Stoichita la mijloc - surclasati de talentul lui Stan - si Ion Viorel si Mircea Sandu in atac.

In turul sezonului 1987-1988, Ilie Stan a jucat in Divizia B, la Gloria. In pauza din tur si retur a fost transferat la Steaua. Steaua era pe valul provocat de castigarea CCE si avea o aura incredibila. Plecarea preconizata a lui Loti Boloni a fost acoperita de Steaua – care, prin metode dictatoriale, fura toti jucatorii buni – prin aducerea (pe langa cea a lui Rotariu) unui anonim de 21 de ani, de la o echipa de mijlocul clasamentului din Divizia B. Anonim care avea sa joace 8 ani si sa castige 11 trofee pentru Steaua. Anonim adus datorita ochiului conducatorului Stelei, Ion Alecsandrescu, si nu datorita influentelor politice (ca sa fim corecti, in conducerea Stelei era un capitan de tancuri de la Buzau, si e posibil sa se fi demarat sau finalizat ceva pe filiera colegului de banca a lui Dinu).

La 21 de ani, Ilie Stan era un mijlocas central de tipul box-to-box, care pendula intre aparare si atac. Inaltimea de 1.77 si greutatea de 70 de kilograme il faceau un tip legat, robust, foarte tare pe picioare. Alerga 90 de minute de la o poarta la alta, facea alunecari, inchidea jocul si cand ajungea pe faza de atac, (pe langa urcarile permanente la sustinere, ca al treilea atacant, sau varf al triunghiurilor desenate intre un mijlocas si unul din puncheri) avea un ÅžUT INCREDIBIL DE PUTERNIC! Efectiv facea mingea patrata cand o lovea. Avea o tehnica de lovire a balonului impecabila si, ma repet, atunci se juca cu mingi adevarate, grele, nu cu tot felul de baloane ca azi. O pendulare (sau bio-mecanica, cum mai zic unii) de exceptie si o traiectorie mortala, ori cu un efect nervos, dintr-un rist exterior care spunea ca s-a saturat sa se mai distreze, ori un siret plin, adica o foglia-seca care apropia renumele covrigilor buzoieni de suturile lui Ilie Stan, in epoca.

Asadar, in sezonul 1985-1986 mijlocul Stelei a fost tinut de Balan, Boloni, Majearu, Stoica, Balint (mai jucase si Barbulescu mijlocas stanga cateva meciuri, dar fusese fiasco). La Majearu se renuntase, in sezonul 1986-1987, pentru ca venise Hagi, de la Sportul (in iarna). Venise si Iosif Rotariu, de la Timisoara, pentru a acoperi o eventuala plecare a lui Boloni, care putea avea loc in orice moment.

In sezonul 1987-1988, Boloni plecase, in iarna, la Racing Jet Bruxelles. Tot in iarna – imediat – fusese adus Ilie Stan. Mijlocasii centrali ai Stelei erau Tudorel Stoica si Rotariu. Hagi si Dumitrescu erau lateralii, iar Lucica Balan acoperea la fel de bine orice post de la mijlocul terenului, dar, doar in caz de necesitate. Cum Tudorel avea 34 de ani si promisiunea lui Valentin ca va fi lasat sa plece, aducerea lui Ilie Stan insemna – identic ca in cazul Rotariu – aducerea unui jucator tanar, cu mari perspective, pentru a fi crescut timp un an la umbra marilor stejari, pentru a le prelua rolul pe mai departe, avand fisa postului generata din principiile si valorile care au facut Steaua, Steaua. Aceasta practica a fost una din cheile succesului pentru Steaua, in anii `90. La fel cum Rotariu a fost rezerva un an, sau a jucat fundas stanga, pentru ca, dupa plecarea lui Boloni sa fie titular si la un nivel mondial de joc, la fel a fost gandita, in perspectiva, si aducerea lui Ilie Stan. Sa se antreneze alaturi de Belodedici, Iovan, Ungureanu, Piturca, Lacatus si sa fie invatacelul lui Tudorel Stoica, despre care se stia ca va pleca. Stoica ii transmitea, prin atitudinea din fiecarte secunda, ce inseamna Steaua. Tudorel a transmis perfect mostenirea ros-albastra, iar Ilie Stan a preluat-o admirabil, neinseland asteptarile celor care l-au girat.

In acel retur, tanarul de 21 de ani juca 2 meciuri. Steaua castiga campionatul si Cupa, impotriva lui Dinamo, in celebra finala, cand sclavul militienilor, George Ionescu, a anulat golul valabil al lui Balint. Aceasta Cupa nu face parte din palmaresul Stelei, care a renuntat la ea, dupa `89.

In sezonul 1988-1989, Steaua castiga, din nou, campionatul, Ilie Stan avand o crestere logica, calculata perfect, dupa cum se va vedea. Joaca 14 meciuri, marcand 2 goluri. Daniel Minea completa linia mediana a Stelei, iar Hagi era fabulos, Dumitrescu aratand clasa, si el. Rotariu si Stoica tineau mijlocul.

Steaua castiga Cupa, impotriva lui Dinamo. Pe 29 iunie, sub fluierul lui Dan Petrescu (Porumboiu si Gh.Constantin – asistenti) si sub privirile a 35.000 de oameni, pe stadionul Municipal din Brasov, Steaua invingea cu 1-0, printr-un gol superb, marca Hagi, in minutul 67. Steaua era in formula Lung – Petrescu, Iovan, Bumbescu, Rotariu – Hagi, Stoica, Minea, Dumitrescu – Lacatus, Piturca. Ilie Stan a intrat in minutul 84, in locul lui Minea si Balint in minutul 85, in locul lui Lacatus. Dinamo era in formula Stelea – Varga, Andone, Rednic, Klein – Mateut, Mihaescu, Lupu, Lupescu – Vaiscovici, Camataru (au mai intrat Orac si Raducioiu).

Sa nu va ganditi ca e o greseala de tipar plasarea lui Iulian Mihaescu la mijlocul terenului. Acest jucator care nu jucase (si nici nu avea sa joace) toata viata decat fundas dreapta, a fost pus de marele antrenor Lucescu sa-l distruga pe Hagi ( la care tin ca la copilul meu ), sa-l sicaneze, sa-l loveasca, sa-l jigneasca, sa-l acroseze permanent si sa-l provoace spre a reactiona, caci Lucescu vroia sa arate ca, intr-un singur meci, Steaua nu mai poate sa-si foloseasca armele (?!) si ca Dinamo este mai buna. Uite ca n-a vrut Hagi, iar Ilie Stan a fost acolo si a mai pus o caramida la ceea ce inseamna cunoasterea sufletului Stelei.

In sezonul 1989-1990, Ilie Stan isi prelua, usor-usor, rolul de inlocuitor al ZEULUI Tudorel Stoica. Acesta avea sa paraseasca Clubul pentru a juca in Franta, la Lens, la sfarsitul sezonului. Ilie Stan juca 18 meciuri si inscria 3 goluri, dar Steaua pierdea Cupa si campionatul in conditiile care se stiu, cu manevrele lui Dinamo, care manipula situatia ivita prin evenimentele din decembrie, evenimente care au dat peste cap orice reguli de desfasurare ale acelui retur, si care gasea Steaua fara majoritatea jucatorilor, care erau in cantonamente de pregatire pentru Mondialul din Italia.

In sezonul 1990-1991, la 23 de ani, cu doua sezoane si jumatate de la cea mai mare Stea posibila, Ilie Stan prelua rolul pentru care fusese pregatit, acela de jucator care sa tina mijlocul Stelei, asa cum ii permiteau calitatile, dublate de o experienta excelenta pentru varsta lui.

Ilie Stan explodeaza valoric. Joaca 33 de meciuri si marcheaza 10 goluri, din pozitia de mijlocas defensiv, la varsta de 23 de ani. De fapt, i se permite – prin plecarea lui Stoica, Rotariu, Hagi, Dumitrescu, Balan – sa-si arate adevarata valoarea, emanata din talent si din educatia pe care i-a dat-o Clubul, timp de 3 ani. Golurile au fost inscrise – ca majoritatea, in cariera sa – prin torpile din afara careului, care ridicau publicul in picioare. Din acest moment, Ilie Stan a fost unul din liderii Stelei, pentru jumatate de deceniu.

In sezonul 1991-1992, Ilie Stan joaca 29 de meciuri si inscie 12 goluri . Steaua termina pe 2 si castiga Cupa Romaniei, la penalty-uri, impotriva lui Poli Timisoara (adevarata). Ilie transforma unul dintre penalty-uri. Debuteaza la echipa nationala, sub comanda lui Dinu, in primul meci de dupa victoria cu 5-1 in fata Tarii Galilor. La 26 august 1992, de la ora 20, Romania, cu un fel de echipa a doua, intalnea o echipa excelenta a Mexicului.
In formula Tene – Varga, Mihali, Sandoi, D.Munteanu – Cheregi, Buia, Timofte, Dumitrescu – Gane, Gerstenmajer, cu Ilie Stan intrat in minutul 74 in locul lui Hanganu, care-l inlocuise la pauza pe Gane, Romania invingea cu 2-0 (Varga-45 si Dumitrescu-84) o nationala a Mexicului cu nume mari: Campos, Alberto Garcia Aspe (super-fotbalist!), Carlos Hermosillo, Claudio Suarez sau Miguel Espania.
Senzatia era ca Ilie Stan merita mult mai mult decat aceasta convocare, facuta, mai mult, la misto.

In sezonul 1992-1993, Ilie Stan are cel mai bun sezon al carierei. Joaca 31 de meciuri si marcheaza 20 de goluri. Steaua cucereste primul din cele 6 titluri consecutive. Termina la 4 puncte deasupra lui Dinamo, cu 25 de victorii, 7 egaluri si doar 2 infrangeri, golaveraj 84-22. Panduru, Galca si Dumitrescu era mijlocul Stelei, care-l avea pe Ilie Stan ca pilon de baza. Dupa ce trecea de Bohemian (0-0, 4-0) si de Aarhus (2-3 si 2-1), Steaua era eliminata in sferturile Cupei Cupelor de Royal Antwerp (0-0 si 1-1).

Ilie Stan era de neoprit si de neconvocat, in continuare. Cand un mijlocas central de 25 de ani marcheaza 20 de goluri intr-un an, apare inexplicabila decizia de a nu-l convoca.



In sezonul 1992-1993, Ilie Dumitrescu era golgheterul campionatului, cu 24 de goluri. Ilie Stan era pe locul 2, cu 20 de goluri. Pe locul 3 era Dorinel Munteanu, cu 15 goluri, iar pe locurile 3-4 erau Marian Popa de la Farul si Predatu, de la U Cluj, fiecare cu cate 14 goluri.

In sezonul 1993-1994, Ilie Stan joaca 28 de meciuri si inscrie 7 goluri. Steaua castiga Campionatul cu 53 de puncte, 22 de victorii, 9 egaluri si 3 infrangeri, cu 63 de goluri marcate si 19 primite. Dinamo venea pe 3, la 14 puncte distanta. Steaua castiga si Supercupa, contra Glorie Bistrita, prin golul marcat de Marian Popa, in minutul 108. Steaua era in formula Stangaciu – Panait, Prodan, Dobos, Parvu – Stan, Galca, Panduru, Militaru – Lacatus, Adi Ilie.

In Cupele Europene, in al doilea meci, Steaua intalnea Croatia Zagreb, la Ljublian, in Slovenia, pe 28 septembrie. Steaua invingea cu 3-2 (Panduru-min.40 si Vladoiu-min.49 si 61) si intorcea scorul din tur (1-2). In turul 2, Steaua intalnea AS Monaco si – dupa infrangerea cu 4-1 din tur; goluri Ikpeba si Klinsman, respectiv Dumitrescu, din penalty – reusea o victorie de palmares cu 1-0 (gol Dumitrescu in minutul 85). Ilie Stan a fost inlocuit in ambele meciuri. Din minutul 8, in tur, de catre Bogdan Bucur si din minutul 65, in retur, de catre Filipescu. La francezi jucau Enzo Scifo, Claude Puel si Emanuel Petit in mijlocul terenului.

Pe 13 februarie 1994, sub comanda lui Iordanescu, in cadrul unui turneu de pregatire la Hong Kong, Stan bifeaza a doua selectie pentru nationala, contra SUA. In formula Prunea – Kadar, Mihali, Prodan, Zotinca – Panduru, Grozavu, Papura, Galca – Radu Niculescu, I.Dumitrescu, Ilie Stan il va inlocui, din minutul 88, pe Zotinca. Romania invingea cu 2-1, prin dubla lui Dumitrescu.

Al treilea (si ultimul) sau meci la nationala il bifeaza peste 3 zile, pe stadionul Chong-Won, in fata Koreei de Sud. Prunea – Zegrean, Mihali, Prodan, Grozavu – Viorel Tanase, Zotinca, Papura, Panduru – Dumitrescu, Radu Niculescu. Ilie Stan intra la pauza, in locul lui Viorel Tanase. Romania invingea din nou prin dubla lui Ilie.

In sezonul 1994-1995, Ilie Stan joaca 21 de meciuri si marcheaza 3 goluri. Steaua castiga campionatul cu 77 de puncte, 23 de victorii, 8 egaluri si 3 infrangeri, golaveraj 72-25, cu Univ Craiova pe 2, la 9 puncte, si cu Dinamo pe locul 3, la 12 puncte distanta. Steaua castiga si Supercupa, impotriva Petrolului, care scapase atacului cu electrocasnice declansat de Rapid asupra lui Craciunescu, cel care vegheaza si astazi, din pozitia de moralitate suprema.
La 5 august 1995, in Regie, arbitrati de Adrian Porumboiu, sub privirile a 10.000 de oameni, Steaua invingea Petrolul cu 2-0, prin golurile lui Militaru, din minutul 25 si Vladoiu, din minutul 56.
In Cupele Europene, Stan joaca in grupele Ligii Campionilor, contra lui Anderlecht, Benfica si hajduk Split, dupa ce Steaua trecuse de Servette Geneva (4-1;1-1) in turul preliminar.

In sezonul 1995-1996, Ilie Stan se transfera la Cercle Bruges, unde joaca 18 meciuri, fara a inscrie, echipa terminand pe locul 8.
Ilie Stan avea 8 sezoane la Steaua. La 28 de ani, devenise frustrat de faptul ca nu poate pleca si el in strainatate, pe bani mai multi. Dupa ce conducatorii Stelei respinsesera oferte mult mai bune, in decursul timpului, il transfera, pana la urma, in Belgia, la Cercle Bruges, pentru suma de 500.000 de dolari. Ca o idee, un apartament cu 4 camere la fantani era 20-25.000 de dolari. Asta inseamna ca suma de transfer pentru un fotbalist de 28 de ani acoperea valoarea a 20 de astfel de apartamente. Astazi, asta ar insemna intre 3-4 milioane de euro.

In sezonul 1996-1997, Stan joaca pentru belgieni 14 meciuri, inscriind un gol, in turul campionatului. Problemele grave financiare, care i-au facut in final sa termine pe locul 18, l-au facut pe Stan sa revina la Steaua, pentru retur, jucand 11 meciuri si inscriind 2 goluri. Steaua castiga din nou campionatul, cu 73 de puncte (23 de victorii, 4 egaluri, 7 infrangeri, golaveraj 87-40), cu 14 puncte mai mult decat Dinamo, care venea pe 3. Steaua reusea iar eventul, spulberand Nationalul lui Halagian, cu 4-2 in finala Cupei disputate la 4 iunie, pe National. Ilie Stan nu a jucat in acel meci, dar a ajutat la parcurs, acest trofeu trecandu-i-se in palmares. Steaua, cu Stelea – Reghecampf, Matei, Rachita, Miu – Serban, Baciu, Rotariu, Militaru – Lacatus, Sabin Ilie se distra cu National, care-l avea antrenor pe stimabilul Halagian si in poarta pe viitorul Puradel National: Razvan Lucescu – Zegrean, Ciobotariu, Necula, Sburlea, Petre Marin – Pigulea, Moisescu, Vasc – Duna, Radu Niculescu, executandu-i pe bancari cu 4-2 (Sabin Ilie-min. 2, 5, 30(pen.), Ciocoiu-min, respectiv Duna-min.10 si tinel Petre-min.90).

In sezonul 1997-1998, Ilie Stan se transfera in Cipru, la Ael Limassol, unde joaca 25 de meciuri si inscrie 2 goluri, terminand pe locul 9.

In sezonul 1998-1999, joaca in Israel, la Hapoel Petah Tikva, cu care termina pe locul 6, avand 22 de meciuri si un gol.

In sezonul 1999-2000 coboara in divizia secunda israeliana, la Zanfririm Holon, de unde se retrage, la 33 de ani, din activitatea competitionala.

Va activa ca antrenor, incepand ca secund al lui Iordanescu in tarile arabe (dar si la echipa nationala, in 2002, 2004), la Al Ain, Al Ittihad sau Al Shababi, iar in tara va antrena, incepand din 2003, UTA, Targoviste, Gloria Buzau, Dunarea Giurgiu si Victoria Branesti, unde si-a aratat nivelul de antrenor, nu prea rau pentru fotbalul romanesc. In acest moment este unul dintre tinerii antrenori care pot ajuta fotbalul la nivelul primelor doua divizii. Arata exigenta, metoda si rigoare in pregatirea echipelor sale. Pata pe care si-a pus-o pe obraz cand a sprintat sa-i asculte indicatiile lui Becali, la marginea terenului, in anul in care Steaua a fost ingropata in rusine de balele tuturor, si in anul in care Bunica a aratat ca Universul nu doarme (tot timpul) nu se va stege, insa.

Ilie Stan a aparat timp de 9 sezoane Clubul Steaua, castigand 6 titluri de campion, 3 Cupe si 2 Supercupe. Are 228 de meciuri si 62 de goluri in prima divizie. Are 32 de meciuri si un gol in Belgia. Are 25 de meciuri si 2 goluri in Cipru si 22 de meciuri si un gol in Israel. La nationala sub 21 de ani a Romaniei are 6 meciuri si un gol. Are doar 3 selectii la echipa nationala.

Ilie Stan a fost un fotbalist bun al Stelei care se distra cu Dinamo pe oriunde o prindea. A prins marea echipa a Stelei, a trecut prin toate etapele, a vazut multe, stie ce inseamna Steaua adevarata, a dat mult si a primit mult, la randul sau, de la Steaua. Ilie Stan a trecut 9 sezoane in care a castigat 11 trofee pentru Steua. Un sutor fantastic, a fost nedreptatit, avand doar 3 meciuri la echipa nationala, in timp ce Papura sau altii se plimbau prin SUA. Sub 90 de minute aparate sub tricolor are acest jucator foarte bun al primei jumatati a anilor `90. A fost o mare nedreptate ce i s-a facut acestui jucator, care ar fi meritat mult mai mult de la echipa nationala.

Intr-un meci de campionat, a marcat 4 goluri intr-un meci, toate cu suturi din afara careului. Are o medie de 1 gol la 4 meciuri (62 de goluri in 228 de meciuri), ca mijlocas central! Stiti ce medie are atacantul central al Stelei, din acest moment? Are 52 de goluri in 262 de meciuri, varful Bilasco, adica mai multe meciuri si mai putine goluri ca varf de careu decat are mijlocasul central, deseori defensiv, Ilie Stan! Asta ar trebui sa spuna multe! Sunt curios sa vad ce atacant al Stelei va mai da 20 de goluri in campionat, intr-un an, asa cum a facut-o mijlocasul central Ilie Stan.

Ghencea e un loc in care Ilie Stan a fost acasa. Prelungirea Ghencea e un loc in care una din petele de pe obrazul Romaniei, Nimfa din Plescoi, era acasa, prin 1995. Acasa, in Dacia lui Ilie Stan, prestand (oral) la greu, ca intre con-judeteni, dupa ce luase o pauza de cateva ore de la arabii de la Intercontinental. Pentru faptul ca a dovedit abilitati remarcabile de previziune, inca de acum 15 ani, executand ce vor sa execute toti romanii cand o vad pe stimata coarda respectiva, Ilie Stan mai are o bila alba de la noi.

Dar mai ales pentru ca a fost un fotbalist adevarat al Stelei, care se impunea prin simpla prezenta, la statutul pe care-l generau evidentele, de Regina a Fotbalului Romanesc, Ilie Stan merita toata aprecierea noastra. Steaua are destui fii merituosi, care nu sunt recunoscuti ca atare, iar Ilie Stan este unul dintre ei.

Azi, 17 octombrie, nascut in aceiasi zi cu Kimmi Raikkonen, Eminem, Arthur Miller sau marele Gheorghe Titeica, stelistii multumesc unui soldat demn al Clubului, care a slujit pentru un deceniu ros-albastrul, aducand stralucire Clubului.

Trebuie apreciat, pentru ca atunci cand ii vedeam pe teren pe Ilie Stan si pe altii ca el, ne radea sufletul de bucurie si sustineam Steaua cu toata fiinta noastra, caci o sustineam catre gloria si nu catre moartea ei.


La multi ani, Ilie Stan!

Stelistii - recunoscatori!


Gandalf

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Un junior stelist are tumoare pe creier

Denis PenciuDenis Penciu (18 ani) era, pînă acum o lună, un puşti care iubea fotbalul mai mult ca orice pe lume şi îşi trăia visul: juca pentru echipa sa favorită, Steaua. Clubul a decis, în urmă cu un

Gigi Becali le explică proştilor de ce e o căpuşă

Gigi va multumeste din inimaExistă un banc ce se potriveşte excelent situaţiei explicate pe înţelesul tuturor: Un patron îşi parchează o maşină ultimu' racnet în faţa firmei, iar unul dintre angajaţi rămâne mut