home
20-09-10

Petre Mihai, o poveste adevărată



Bolnav de Alzheimer, descoperitorul lui Ilie Dumitrescu nu şi-a uitat elevul

Spunea regizorul Radu Muntean că-i place să facă filme despre oamenii adevăraţi. Ei, bine, joia trecută, chiar în Gazeta în care Maria Andrieş recomandă vizonarea lui “Marţi după Crăciun”, e redată o poveste teribilă, tulburătoare şi adevărată. Petre Mihai are 80 de ani şi o boală, Alzheimer, despre care la noi încă se vorbeşte în şoaptă. Dar despre ce nu se vorbeşte în şoaptă azi? Boala înseamnă pierderea treptată a memoriei şi a capacităţilor intelectuale odată cu trecerea anilor. N-a putut-o dribla marele Ferenc Puskas. N-au reuşit s-o ocolească mari personalităţi precum Maurice Ravel, Ronald Reagan sau Rita Hayworth.

Petre Mihai a avut o ocupaţie pentru care s-a născut: antrenor la copii şi juniori. A făcut asta la Steaua timp de 4 decenii! Patru. Face parte din breasla rară a descoperitorilor de talente, o meserie care în fotbalul nostru e pe cale de dispariţie. Rar mai găseşti oameni ca Iosif Bukosi la Constanţa, Ianovschi la Piteşti, Nicolae Zamfir la Craiova. Exemple mai sînt, dar aproape toate vin din trecut.

Zilele trecute, Alzheimerul care îl împiedică uneori pe Petre Mihai să-şi recunoască soţia, nu l-a oprit pe venerabilul antrenor să-i ceară consoartei o vizită la Ilie Dumitrescu, după o plimbare pe lîngă arena din Ghencea. Ilie a rămas unul dintre favoriţii omului care i-a mai şlefuit pe Dan Petrescu sau pe Alin Stoica. La fel de adevărat, Ilie Dumitrescu i-a rămas şi unul dintre cei mai recunoscători. Nu o dată, amintind de originea sa stelistă, poveştile lui Ilie începeau cu “domnul profesor Petre Mihai”.

Descrisă de Remus Răureanu, întîlnirea pare scenariu de film, dar viaţa bate filmul, nu-i aşa? Fostul profesor, împiedicat de boală să-şi amintească tinereţea, nu şi-a uitat elevul. Din priceperea, pasiunea şi vorbele lui au mai ieşit, pe lîngă Ilie, Dan Petrescu, Marian Aliuţă, Alin Stoica, Sorin Paraschiv. Plus atîţia alţii. Oare cîţi îşi mai aduc aminte, măcar din cînd în cînd, de Petre Mihai, profesorul lor de fotbal?



Daniel Nanu

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

2010.09.16_Liverpool_S - toc

Istoria Siglei Steaua - toc

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3