home
13-09-10

Asemanari si deosebiri

De o situatie similara cu ceea ce se intampla la Steaua au parte si suporterii dintr-o tara balcanica apropiata noua, si anume Croatia. Ultrasii lui Dinamo Zagreb au decis ca in acest sezon sa boicoteze toate meciurile echipei, atat cele de acasa cat si cele din deplasare. In continuare aveti prezentata traducerea unui articol prin care se explica aceasta masura luata de catre suporteri:

“Acest protest este indreptat catre vicepresedintele executiv al clubului, functie care probabil nu mai exista nicaieri. Acest vicepresedinte, pe numele sau Zdravko Mamić, detine controlul clubului pe care l-a transformat in propria sa afacere. Adevaratul presedinte al clubului este doar o marioneta si niciodata nu apare in massmedia pentru a da declaratii. In organigrama clubului nu exista decat un fost jucator, in rest sunt avocati, doctori, bancheri si alte persoane controversate care nu se implica si au rolul doar de a-l vota pe Mamić in continuare.

In ultimii ani, Mamić a facut de ras clubul nostru de prea multe ori incat nici nu mai stim cifra exacta! Spre exemplu, injura jurnalistii in conferintele de presa, il invoca pe Dumnezeu, se ascunde sub birou, e ca la circ! Acum cativa ani cand Dinamo Zagreb a castigat impotriva celor de la Ajax, a facut striptease in aeroportul national, a impartit cate 100 euro fiecarui tigan ce venise sa-l intampine ca un erou, s-a imbatat si s-a batut cu cativa suporteri, urland la ei si acuzandu-i ca sunt sarbi, musulmani sau distrugatori ai Croatiei.

Apoi, sa va povestesc despre politica de transferuri. In fiecare an spune ca Dinamo nu va vinde cei mai buni jucatori, dar chiar inaintea celor mai importante meciuri din cupele europene ii vinde pe toti. Iar acest lucru s-a intamplat in fiecare sezon. In ultimii 5 ani, Dinamo Zagreb a facut profit de peste 100 milioane de euro din vanzarile de jucatori, iar in locul lor vin jucatori de la echipe slabe si chiar din divizii inferioare pe care ii cumpara pe sume foarte mici sau se duce prin America de Sud si cumpara jucatori de mana a doua sau chiar a treia. Dinamo Zagreb are cea mai buna academie de juniori din tara si majoritatea jucatorilor ce joaca pentru nationala Croatiei sunt jucatori ce s-au format aici, dar Mamić ii vinde inca din primul an.

Continuand descrierea lui Mamić, acesta este un mincinos si un criminal si are in spatele sau foarte multe persoane din lumea interlopa din Zagreb. Mai demult, a dat cu masina peste un politist, iar la proces politistul a declarat ca nu-si mai aduce aminte ce s-a intamplat. Luna trecuta, fratele sau, ce detine functia de “director sportiv” si se ocupa cu gasirea de noi jucatori si cu “sfaturi” pentru antrenor in timpul meciului, a fost acuzat ca a aranjat un meci si anume finala Cupei jucata chiar impotriva rivalilor de la Hajduk Split. S-a declansat o ancheta, iar acesta a fost pus sub acuzare de catre oficialii UEFA, dar dupa putin timp cei de la forul european au pasat cazul Federatiei Croate al carei presedinte a declarat ca ”va manca rahat daca Mamić a facut blat“. Bineinteles ca Mamić a fost gasit nevinovat.

De cand a venit Mamić la club, Dinamo Zagreb a schimbat peste 20 de antrenori. Chiar si de 3 ori pe sezon. Printre declaratiile sale celebre, ar fi cea ca “daca ar avea de partea sa Torcida Split(n.trad. galeria rivalilor de la Hajduk) ar putea cuceri lumea”. Sau ca “Iugoslavia a fost cea mai tare tara care a existat vreodata”. De asemenea, a mai declarat ca stie toate cantecele celor de la Partizan Belgrad si Steaua Rosie Belgrad. As putea enumera o multime de astfel de declaratii, dar ideea e ca v-ati facut o parere despre ce fel de persoana este.

In acest sezon, Dinamo Zagreb a inceput cu un nou antrenor, fostul mare jucator si legenda, Velimir “Zeko” Zajec. Zajec isi baza intreg jocul si sistemul pe cel mai bun atacant al nostru, Mandukic. Dupa primul joc european, 5-1 cu Koper, in care Mandukic a inscris doua goluri si a dat doua pase de gol, Mamić l-a vandut a doua zi pentru cateva milioane la Wolfsburg. Apoi, a urmat dubla mansa cu Sheriff Tiraspol in care, desi am fost mai buni per total, am pierdut calificarea fiindca nu aveam in lot alti atacanti de aceeasi valoare ca Mandukic. Am continuat in Europa League impotriva celor de la Gyor. Dar, in timp ce Zajec era in Ungaria sa urmareasca viitori adversari, Mamic era intr-o croaziera cu iahtul sau pe Marea Adriatica si a fost surprins fredonand cantecele celor de la Hajduk si la putin timp l-a sunat pe Zajec si l-a concediat prin telefon. In acel moment am decis ca este timpul pentru a incepe acest boicot total.

In ultimii ani, galeria noastra a fost impartita in mai multe grupuri din cauza unor puncte de vedere diferite, dar cand a fost vorba de boicot, am fost cu totii de acord si Mamic nici nu stie cat a reusit sa ne uneasca din nou! Am transmis clar ca vrem ca el, fratele sau si toti ceilalti angajati ai clubului sa plece pentru totdeauna. Incepand de la presedinte si terminand cu secretarele. Vom boicota toate meciurile, inclusiv cele europene, pana cand cererile noastre vor fi indeplinte. S-a pus multa presiune pe Mamic in aceste zile, atat din partea noastra cat si din partea massmediei. Iar acest lucru s-a vazut. A adus un antrenor cu experienta si a cumparat cativa jucatori buni pe sume mari. Dar e prea tarziu acum!

Am avut deja cateva actiuni de protest, am organizat o intalnire publica in care am discutat despre viitorul clubului impreuna cu massmedia si diversi politiceni din Zagreb. Am solicitat si clubului sa trimita un reprezentant, dar nu a venit nimeni.
Meciurile le urmarim cu totii intr-un cinema sau in alte zone ale orasului in functie de importanta. Au fost afisate bannere prin tot orasul si prin toata tara impotriva lui Mamic, au fost lipite stickere sau desenate graffiti.

Nu ne asteptam sa plece in curand si atat de usor, insa acest protest trebuia inceput, iar acesta este doar primul pas.”

In prima parte a articolului, situatia este identica cu ceea ce s-a intamplat la Steaua in ultimii ani: antrenori sau presedinti pusi doar paravan pentru suporteri, nenumarate show-uri la televizor, jurnalisti si suporteri injurati, rude puse sa caute jucatori sau plasate pe banca pentru a da ordine in timpul meciurilor, transferuri proaste, acuzatii de blat, numar mare de antrenori schimbati, iar purtatul fularului rivalilor se poate asemana cu fredonarea cantecelor sau stima pentru galeria adversa.

Insa, cand vine vorba de suporteri...


Tradus de*Alecs*
Articol original: http://www.badblueboys.hr/

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Veriga lipsa dintre TITLU si NOIMA

Ce BUCURIE ca i-am belit pe cateeei!Am împlinit, pe 18 mai, şase (6) ani consecutivi fără titlu câştigat. Pentru acele persoane care prezintă “ce-a fost înainte” (Istorica Steaua) ca o Vârstă de Aur a clubului, fără

Un junior stelist are tumoare pe creier

Denis PenciuDenis Penciu (18 ani) era, pînă acum o lună, un puşti care iubea fotbalul mai mult ca orice pe lume şi îşi trăia visul: juca pentru echipa sa favorită, Steaua. Clubul a decis, în urmă cu un