home
11-08-10

Multumim, LOTI BOLONI! Multumim, PITI!

Laszlo Boloni si Victor Piturca au fost colegi de camera, pe vremea cand Steaua starnea fiori in intreaga Europa. Fiori de respect, de admiratie, de teama. Cei doi fosti mari jucatori ne-au facut si astazi mandri, nelansand spiritul Stelei de izbeliste. Declaratiile urmatoare nu mai au nevoie de niciun fel de comentariu:

Laszlo Boloni:

Nu e normal ca un antrenor să fie nevoit să ceară garanţii pentru ca să obţină liniştea de la echipă, doar pentru că patronul nu se pricepe. Fiecare antrenor din România se gândeşte la echipele unde au activat. Aşa şi eu visez să antrenez Steaua. Fiecare dintre ei crede că n-o să-l bage în seamă, că se descurcă.Sentimental, clubul te atrage, e clubul unde ai făcut performanţă.

Eu am iubit foarte mult Steaua lui Piţurcă, chiar dacă eram sceptic că poate cineva să controleze situaţia. Liderul inconstestabil era Piţurcă, ştia cum să facă, dar nu din păcate nu a reuşit.Omul nu se schimbă, sub nicio formă.

La Sporting, preşedintele clubului ştie cinci limbi străine, e unul din marii avocaţi ai Portugaliei. Antrenorul nu are dreptul să spună cine vorbeşte. Dar conducătorii nu vorbesc.

Steaua este in mâna unui om care-şi bate joc de ea de foarte mult timp pentru că pur şi simplu nu are capacitatea intectuală pentru a o face.

E degradant. Duckadam riscă foarte mult. El rămâne simbolul României, rămâne eroul nostru. Mă deranjează că nu îşi dă seama că e o marionetă agăţată în faţa tribunei.

Am fost nu doar coechipier cu Piţurcă, ci şi coleg de cameră, astfel că îi cunosc toate luminile şi umbrele. E un tip profund, un om făcut să reuşească. Încă de când juca, îi admiram pe teren inteligenţa şi calităţile de lider, care i-au rămas neştirbite după retragerea din activitate. E un ins conceput pentru lucrurile mari, care ţinteşte obligatoriu sus. Am discutat cu el înainte de a veni antrenor la Steaua şi ştiu că a făcut această alegere cu inima, dovadă fiind că a refuzat o altă propunere, foarte generoasă financiar, din străinătate. Un om de competenţa lui nu duce lipsă de oferte, dar la Steaua a sosit nu doar cu profesionalismul său recunoscut, ci şi cu un entuziasm impresionant.

Piţurcă e un lider. Când el apare, ceilalţi sunt siliţi să facă, obligatoriu, un pas înapoi. Prin prezenţa sa nu s-ar fi suprapus peste celălalt lider, ci l-ar fi eclipsat total. Or, în accepţia oamenilor limitaţi, un asemenea lucru nu este tolerabil. Pentru a profesa în linişte, Piţurcă mai avea de îndeplinit un obiectiv-cheie, deşi demn de o piesă de teatru absurd: să protejeze echipa de conducere. E ca şi cum ţi-ai apăra membrii familiei de un tată alcoolic, care vine acasă beat şi, într‑un acces de violenţă, sparge tot ce-i cade în mână. Eu sunt şi voi rămâne suporterul Stelei pe care Piţurcă o visa, deşi, dacă privim lucrurile din punctul de vedere strict al democraţiei, nu cred că îi poţi interzice cuiva să vorbească. La fel cum nu cred că vreun antrenor va reuşi vreodată să-şi pună şeful cu botul pe labe. De când pregătesc echipe din lumea largă, am întâlnit doar situaţia inversă, când conducerea îl cenzurează pe antrenor.

E o situaţie irealizabilă şi ilogică, la fel cum ilogic e ca un preşedinte de club să facă rău echipei. Dar spuneţi-mi: ce este logic la «Steaua» de azi? Ştiţi cum sună proverbul acela înţelept: «Nu poţi pune carul înaintea boilor». Situaţia ar fi putut fi rezolvată doar prin inteligenţa patronului. Dar, vorba altui proverb românesc, «de unde nu este, nici Dumnezeu nu cere".Şi, dacă Dumnezeu nu cere, de ce ar cere Piţurcă?

Conflictul dintre Ladislau Bölöni şi Gigi Becali a început în primăvara lui 2005. Tehnicianul a dat o declaraţie despre patronul roş-albaştrilor, spunând că acesta ar trebui să stea în spate şi să lase jucătorii să apară în faţă. "Astfel de persoane, de genul omului pe care l-aţi amintit dumneavoastră, fac numai rău României. Astfel de oameni trebuie izolaţi. Fac rău ţării", a declarat atunci fostul selecţioner despre Becali. Acesta din urmă nu a rămas dator şi a răspuns în stilul său caracteristic: "Bölöni nu e român, e ungur! Un trădător, un vagabond şi o jigodie!".

Scrisoare deschisa din partea lui Laszlo Boloni la adresa cancerului care imbolnaveste clubul nostru: Iubesc Steaua, dar nu Steaua de azi!

Victor Piturca:

Proiectul meu era unul pe trei ani de zile, dar în care eu eram factorul principal, eu conduceam clubul trei ani de zile, fără implicarea nimănui. Eu, ca manager, şi cu Ienei, ca preşedinte, am fi condus clubul. Pentru a putea realiza acest lucru trebuia să semnez un contract ferm şi să am nişte garanţii astfel încât să pot conduce clubul în linişte.

Dacă îmi accepta condiţiile, mă întorceam la Steaua. Era vorba de aceleaşi condiţii de care vorbisem cu el mai înainte. Nu ne certasem. Apoi el nu m-a mai sunat. Era un biznis, o afacere, trebuia să pun lucrurile la punct de la început. Eu muncesc de patru luni de zile la echipă. A văzut că am făcut echipă cu bani puţini şi apoi probabil a zis că pune el oamenii lui.

N-am forţat nicio mână. Eu am vrut numai să am garanţia că acest club va fi condus de profesionişti trei ani de zile. Gigi e recidivist. Nici nu trecuseră două luni şi începuse iar deja. Nu aveam absolut nicio şansă dacă nu-l constrângeam să tacă din gură, să nu mai repete greşelile din anii trecuţi.

Gigi nu se va schimba, trebuie forţat să se schimbe. El nu putea înţelege că tot ceea ce făceam era spre binele lui şi al clubului. Nu-i va ieşi nimic la Steaua. El acum încearcă să facă ce voiam eu, să aducă foste glorii... Nu se poate întâmpla nimic bun când clubul este condus de o aşa manieră. Nu e nicio şansă! El s-a obişnuit cu stilul ăsta de viaţă şi nu poate să mai iasă. El nu poate fără să vină la televizor să se laude. Nu-ţi poate garanta nimeni titlulm, nici cu 50 de milioane investiţii.

Toţi suporterii stelişti aveau o foarte mare încredere în mine şi nu puteam permite să mi se întâmple ceea ce li s-a întâmplat celorlalţi antrenori ai Stelei. Nu puteam pleca din Ghencea umilit, la fel cum se va mai întâmpla cu mulţi antrenori de acum încolo.

Gigi l-a pus pe Virgil Becali să mă sune şi să-mi spună că l-a pus pe Dumitrescu antrenor. Trebuia să aibă caracterul să mă sune el şi să spună asta. El a venit la mine acasă şi mi-a explicat o oră că trebuie să mă întorc, bună încercare. Vorbea cu mine şi-l suna ba pe Lăcătuş, ba pe nu ştiu cine... El a adus la club tot felul de oameni de formă, ca să se apere de fani.

Ilie nu are de ce să-mi ceară sfaturi. Are un staff, el trebuie să ia deciziile care crede că sunt mai bune. Nu are ce sfaturi să-mi ceară mie, o să vadă repede ce calităţi au jucătorii.

Pentru mine, cel mai important lucru a fost faptul că am reuşit să dau înapoi echipa suporterilor, nu că am făcut echipă. Că nu au fost mari investiţii. Dacă se investeau 3-4 milioane în jucători, atunci se putea vorbi de echipă. Şi Stoichiţă a avut condiţii, ba chiar condiţii mai bune decât ale mele, dar el nu a avut personalitate să se opună plecării anumitor jucători. Cum să laşi un om ca Ghionea să plece? Scuzaţi-mă, dar Stoichiţă şi-a făcut-o cu mâna lui.

VA MULTUMIM, DOMNILOR! VA MULTUMIM DIN TOATA INIMA!!!

FCSteaua.ro

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

Doneaza acum!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

poze

- alex_28

Caricaturile lui Goe'

- Pirotehnis tu'