home
30-03-10

Steaua vagabondului milionar

         Să ne-nţelegem: nu mai avem nimic cu Gigi Becali, singura problemă e că el are încă în suspensie ceva comun cu noi: ceea ce el dispreţuieşte cel mai mult, noi iubim. Atât.

         Haideţi să ne amintim de finalul unui film grandios – „Vagabondul milionar” – nicio aluzie, sau una foarte vagă, la viaţa şi opera de distrugere a omului din Pipera. Să ne amintim de variantele de răspuns ale aducătorului de ceai, un „chaiwalla”, aşa cum erau în film. Jamal a devenit milionar. Cum?

1. A ştiut răspunsurile.
2. A avut noroc.
3. A trişat.
4. Aşa a fost scris.



         Becali a ajuns şi el milionar, dar nu asta ne interesează pe noi. Chiar suntem convinşi că George n-a dobândit starea de bogăţie dovedind calităţile bietului Jamal, dar, zicem, nici asta nu ne preocupă foarte tare.

         Ideea e: când şi-a intersectat destinul cu Steaua, ce s-a întâmplat de fapt?

         1. A ştiut răspunsurile, fiindu-i date, în prealabil, de cine trebuia, când trebuia, în scopuri pe care probabil că nici el nu le ştia. Dacă acum, după 10 ani de prezenţă, declară că n-a înţeles nimic din fotbal, din ce-a jucat echipa la Târgu Jiu, de ce am crede că ar fi înţeles ceva din prezenţa sa la Steaua, un brand oricum mai complicat decât un meci de campionat cu Pandurii?
         2. A avut noroc. Asta e deja o certitudine, o realitate, o lege şi, pentru noi, un mare ghinion. Imens.
         3. A trişat. N-a trişat atunci când a venit sau prea puţin. A trişat şi o face în formă continuată atunci când şmenuieşte spiritul Stelei. Jenei, Hagi, Lăcătuş, Bergodi sunt doar câţiva dintre cei care au jucat cinstit istoria Stelei sau prezentul echipei, iar „Jamal” le-a întors pe dos nobleţea, valoarea, demnitatea şi credinţa. În schimb, directorii, mahării, boşii echipei care se prăbuşeşte ca performanţă şi mediatic sunt Argăseală, Costeşin, Mache, Strizu. Exerciţiu: Jenei, Boloni, Balint, T. Stoica, Iovan, Lăcă – afară! Consilieri şi executanţi sunt: Virgil,Teia, Argăseală, Costeşin, Mache...

         A trişat? Nu, prieteni, a terminat cu istoria care-l incomoda, cu fanii, în faţa cărora se simţea neimportant, cu legendele, care-l incomodau.

         Toate trebuiau să înceapă cu venirea lui la Steaua şi nimic de consemnat înainte. De altfel, toţi plecau eliberaţi de aici, Dica,Goian şi Rădoi, semn clar că într-o istorie ţinută sub clopot, suspendată în timp, nu se putea trăi.

         A trişat? Nu, s-a definit.

         4. A fost destin. Da. Din păcate, a fost destin. George Becali, omul din cauza căruia Steaua e ironizată, dispreţuită, prăbuşită reprezintă destinul Stelei de azi. Este chiar Steaua de azi, mai ales că noi am făcut pasul înapoi, cei mai mulţi.

         Ce face Becali e afacere pe cont propriu, cu banii lui, pe nervii noştri, cu istoria şi cu icoanele noastre. Şi în timp ce el arată că bani nu mai are, că nu mai poate, că nu înţelege (o fi înţeles vreodată ceva!?), „meşteşugarii” lui, începând si sfarsind cu Argăseală, caracter de tuşier ,compun o traiectorie a Stelei prăbuşită şi umilită. Ce face Argăseală la club, pentru ce ia banii, ce face Costeşin, ce caută el pe scaunul lui Alexandrescu, ce face toată această liotă de curteni la masa bogatului scăpătat?

         Pe noi ne-au izolat, ne-au închis, ne-au dezbinat şi ne-au dat în urmărire. O echipă, cea mai titrată din estul Europei, a ajuns o epavă. Pe agonia ei, Becali a ajuns europarlamentar, Argăseală – intelectual, Mache – bogat şi Stoichiţă – stupid şi umilit. Jucătorii sunt o masă amorfă, fără personalitate, iar vestiarul fără personalităţi. Ce ar mai trebui să se întâmple ca totul să se termine? Aproape nimic. Când toţi aceşti băieţi vor pune în genunchi Steaua, când nimeni nu va mai fi martor al prăbuşirii, când totul va fi de neexplicat şi imposibil de povestit, de trist şi de definitiv, atunci Steaua va renaşte. Suntem în Săptămâna şi în anii Patimilor. Am fost cumpăraţi şi apoi vânduţi. Vom supravieţui.

         Pentru că şi la noi, ca şi la Steaua, e tot varianta D:


         Aşa a fost scris.


Florin M.


FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

 
51 ani de la 01-04-1959

Ziua de nastere a lui Duckadam

A fost portarul care a aparat patru lovituri de la 11 metri in finala CCE '86. Palmaresul lui la Steaua include: 2 titluri si o cupa a Romaniei. In '86, a fost votat fotbalistul anului. A marcat si un gol, din penalty, in 1986 (Cupa Romaniei).
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3