home
28-03-10

Suporterii Stelei, trenul Bucuresti - Tg Jiu si scandalul de la Banu Maracine

M-am hotarat sa scriu un editorial pe post de studiu de caz despre cum se relateaza stirile in Romania, si poate sa trag un semnal de alarma in privinta a ceea ce se intampla de fapt si ceea ce ajunge la cunostinta consumatorilor de stiri. Ceea ce m-a facut sa dau atentie acestui subiect nu au fost nici titlurile purtatoare de termeni precum “soc, groaza, infernal, teroare, dezastru, devastari” etc. nici articolele tragico-senzationale din GSP si alte publicatii sau stiri date la televizor, nici comunicatele AISS – cei implicati la fata locului in evenimente si care era normal sa dea un comunicat antagonic cu ceea ce scrie in alte ziare, ci prezenta la fata locului a 2 prieteni in trenul cu pricina si deci martori la ceea ce s-a petrecut de fapt: fara altercatii cu pasagerii, fara devastari, fara scandaluri si batai, doar cu scandari si oameni dornici sa ajunga la meci.

Asadar sa o luam metodic analizand articolele care tunau de indignare in fata unui huliganism care nici macar nu exista:

- Au devastat gari si vagoane – lasand la o parte faptul ca nu exista imagini cu "devastarile" facute de golanii de suporteri ai echipei Steaua Bucuresti (ba mai mult, prosport.ro a venit astazi cu un articol care dezminte prin imagini acuzatiile aduse suporterilor) luam in considerare desfasuratorul trenurilor de pe site-ul CFR observam ca ruta acceleratului 1725 este urmatoarea: Bucuresti Nord – Videle – Rosiori Nord – Draganesti Olt – Caracal – Craiova – Filiasi – Carbunesti – Tg Jiu. Deci, nici urma de Corabia pe aceasta ruta. Orasul cu pricina aflandu-se de fapt mai la sud de Caracal, pe Dunare. Mai mult decat atat, in Caracal trenul stationeaza 1 minut. Si intrebarea mea este: Cum poti devasta o gara intr-un minut si apoi sa te mai si sui in tren? Si nu unul, ci 150 de oameni?

- Au cantat – lucru intr-adevar jenant si nedemn de o tara civilizata. Dat fiind faptul ca si noua ni s-a atras atentia ca disturbam linistea publica atunci cand cantam la chitara in tren de ce m-ar mira ca “huliganii” au fost dati jos din tren deoarece cantau si scandau. Am fost in Paris in 2006, in timpul finalei Champions League dintre Arsenal si Barcelona. Si ce sa vedeti? Grupuri de suporteri ale celor 2 echipe cantau in metrou. Scandau numele echipei favorite si cantece de incurajare cat ii tineau plamanii. Ce-i drept cantau pentru ceva si nu impotriva a ceva. Pe de alta parte, nici nu aveau de ce sa strige impotriva.

- Erau sub influenta bauturilor alcoolice. Ca nu e permis cosumul de bauturi alcoolice in locuri publice stiam. Pe de alta parte nu au fost prinsi ca beau in tren ci doar ca erau sub influenta bauturilor alcoolice. E interzis? Nu e sanatos sau recomandabil dar…e interzis?

Ce-i drept singura ilegalitate facuta a fost ca au calatorit fara bilet. Si atunci ma intreb: nu era mai corect un titlu de genul: “Fanii Stelei dati jos din tren pentru ca au calatorit fara bilet”?

Nu comentez motivele pentru care s-a intreprins aceasta miscare a Jandarmeriei, ii las pe altii sa o faca, comentez cu intristare doar modul in care s-a preluat evenimentul in publicatiile de stiri cu “staif”. Pentru ca militez pentru un jurnalism impartial si corect. Trecand peste limbajul “nejurnalistic” mi-a placut postul unui suporter aflat in tren care adreseaza jurnalistilor o serie intrebari pertinente, care sper sa nu ramana doar retorice!

Articol scris de Abe( stiridebine.ro )


FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

Trofeul Cupa Campionilor Europeni (toc71cc) - azzido

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3