home
11-03-10

Domnului Profesor, cu dragoste... (FOTO+VIDEO)

Intr-o zi trista pentru suflarea stelista, in care ne-am luat bun ramas de la una dintre cele mai mari legende ale clubului, Gheorghe Constantin, va prezentam un articol din arhiva site-ului fcsteaua.ro, scris in 2007 de scriitorul Constantin Ardeleanu. Multumim pentru tot ce ati facut pentru Steaua, Profesore!


Probabil a fost singurul fotbalist roman la care magnificul lui joc cu capul facea tandem cu jocu-i cerebral. Degeaba Oborul fotbalistic a incercat sa-l inglobeze in „Cartierul veseliei” drept „Cracanel” sau „Corcodel”. Prin stralucirea evolutiei sale pe teren el va ramane in orice evocare sau document de arhiva „Profesorul”. Detenta sa impresionanta(asemanatoare cu stop-sutul de la baschet) il ajuta sa inscrie cu lovituri de cap din centrarile lui Cacoveanu si Tataru I, iar mai tarziu Sorin Avram si Tataru II. In lunga sa cariera a realizat un hat-trick deosebit, prin cucerirea de 3 ori consecutiv a titlului de golgeter al primei divizii in anii 1960(20 goluri), 1961(22) si 1962(24). Un manunchi grupat din cele 149 inscrise in cele 264 prezente pe prima scena.

Va cuceri 4 titluri si neaparat 4 cupe, in care sa poata turna sampania bucuriei cununelor de lauri. Sub tricolor a fost selectionat de 39 ori, inscriind 12 goluri. In 1967 la apus de cariera a ocupat locul 2(dupa Dobrin) in topul celor mai buni jucatori romani. A fost ostean combatant, dar si martorul cel mai avizat al cresterii si descresterii Imperiului Militar din primele doua decenii ale existentei sale. Dupa ce a jucat un an la Kaiseri din Turcia s-a retras de pe dreptunghiul magic de iarba la 39 ani. Ca fotbalist din formula sacra a C.C.A., Constantin a participat la turneul legendar din Anglia, unde a avut sansa de a fi fost primul jucator roman care a marcat un gol pe pamant britanic. Deasemenea va fi pasatorul de la golul victorios al lui Cacoveanu de la Belgrad, cand reprezentativa tarii(ce se confunda cu C.C.A. plus doua insertii de la Dinamo si Rapid).

In anul 1964, la turneul olimpic din Japonia, a ajuns cu echipa Romaniei pana in sferturi de finala, unde avea sa rateze un penalti in meciul decisiv de la Yokohama cu Ungaria. Marturisea cu o ironie trista Profesorul: „ Am ratat acel 11 metri ca sa nu ma uite lumea”. Cum romanii au vocatia dezastrelor l-au retinut doar pe „ratangiul de la Olimpiada”, nu si pe „primul roman marcator in tara care a inventat fotbalul”. A urmat apoi Golgota antrenoratului. In calitate de tehnician principal, a promovat in prima divizie pe Sport Club Bacau in 1976 si Politehnica Iasi in 1982 si a condus „banca suferintei” la Buzau, Constanta, Rapid si Steaua. La Steaua a fost de doua ori secundul lui Teasca, respectiv Cernaianu, si 3 ani coach-ul echipei cu care a ocupat locurile 3, 2 si 4. In editia din mijloc(1979/80) a ratat la mustata titlul in dauna Craiovei, din cauza „lucraturilor” necurate ale vedetelor echipei, ce au culminat cu acel 0-4 de la Targoviste, care, in final, nici macar nu i-au scapat de la retrogradare pe cei din Turnul Chindiei. Si in acea editie Steaua a facut instructie de front cu Craiova, ce nu-si mai incapea in piele de Maxima ce era, batandu-o acasa, in deplasare si in semifinalele cupei(primul criteriu de departajare fusese golaverajul). Sa te fereasca Cel de Sus de tradatorul de jos, din iarba !

Chiar daca l-a costat scaunul la dragostea sa de o viata, la mazilire, Constantin le-a atras atentia generalilor implicati: „fara bani nu veti face niciodata performanta la varf”. A fost prima pietricica ce s-a pus la baza statuii Stelei Sevilliene. Dar Profesorul nostru se logodise temeinic cu Nenorocul. Numit antrenor la nationala, a rezista doar un meci, inexplicabil si astazi: Romania- Bulgaria 0-3, la Bucuresti ?! Resemnat in fata micilor spirite ale provinciei , sarmanul nea Gica avea sa inghita pana si ironia indoielnica a unui Gorobete de port, Garabet (care avea mai multa treaba cu rugbyul): „Ajunsese Constantin sa fie cel mai scump navetist platit al Farului”. Operat de inima in Statele Unite, Constantin a facut o declaratie demna de un actor in Epidaur: „Inima mea a stat trei ore intr-un congelator din State”.

Nea Gica, vei fi mereu in inimile noaste. Sau, si mai direct spus, domnului Profesor, cu dragoste....

Constantin Ardeleanu

Inmormantarea lui Gheorghe Constantin - Coroana AISS

Inmormantarea lui Gheorghe Constantin - La capela-Portret

Inmormantarea lui Gheorghe Constantin - La capela



FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/

STEAUA

Otelul
STEAUA - Otelul Galati
Vineri, 12 martie
20:30
LIVE TEXT FCSteaua.ro https://fcsteaua.ro:/
Antena 1
TV LIVE
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:

https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/

Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/ Ion Voinescu https://fcsteaua.ro:/ Inmormantarea lui Gheorghe Constantin - Coroana AISS https://fcsteaua.ro:/ Inmormantarea lui Gheorghe Constantin - La capela-Portret https://fcsteaua.ro:/ Inmormantarea lui Gheorghe Constantin - La capela https://fcsteaua.ro:/ Cu binele suprem al Stelei https://fcsteaua.ro:/ PLEACA CIOBANE!!! https://fcsteaua.ro:/ fortza  steaua https://fcsteaua.ro:/ yooo https://fcsteaua.ro:/ ANDREI SUNT SI IUBESC STEAUA https://fcsteaua.ro:/ ANDREI SUNT SI IUBESC STEAUA https://fcsteaua.ro:/ ANDREI SUNT SI IUBESC STEAUA https://fcsteaua.ro:/ ANDREI SUNT SI IUBESC STEAUA https://fcsteaua.ro:/ ANDREI SUNT SI IUBESC STEAUA https://fcsteaua.ro:/ ANDREI SUNT SI IUBESC STEAUA https://fcsteaua.ro:/ STEAUA https://fcsteaua.ro:/ PROTESTUL CONTINUA https://fcsteaua.ro:/ foto 25 https://fcsteaua.ro:/ foto 24 https://fcsteaua.ro:/ foto 23 https://fcsteaua.ro:/ foto 22 https://fcsteaua.ro:/ foto 21 https://fcsteaua.ro:/ foto 20 https://fcsteaua.ro:/ foto 19 https://fcsteaua.ro:/ foto 18 https://fcsteaua.ro:/ foto 17 https://fcsteaua.ro:/ foto 16 https://fcsteaua.ro:/ foto 15 https://fcsteaua.ro:/ foto 14 https://fcsteaua.ro:/ foto 13 https://fcsteaua.ro:/ foto 12
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/